2 Ιουλ 2009

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»

Ξεκίνησε η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων. Άλλοι συμφωνούν, άλλοι αντιδρούν, μερικοί θέλουν σκληρότερα μετρά κοκ. Πολλοί κρατάμε μια στάση αναμονής θεωρώντας ότι είναι μια καλή αρχή και αν γίνουν σεβαστά θα είναι... καλύτερα για όλους. Ο πρόεδρος της επιτροπής κατά του καπνίσματος απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που λύνουν κάποιες απορίες. (Τουλάχιστον έλυσε κάποιες δικες μου)
Νίκος Γίστος.

Στόχος είναι οι επόμενες γενιές να μην κρατήσουν ποτέ τσιγάρο στα χέρια τους
Σβήνουν τα τσιγάρα από σήμερα και μπορεί οι καπνιστές να διανύουν τις πρώτες ώρες προβληματισμού ψάχνοντας να βρουν τασάκια στα τραπέζια, οι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. «Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι πολλοί θα το κόψουν, πολλοί θα το μειώσουν», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πνευμονολόγος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος σπεύδει να συμπληρώσει πως στόχος είναι οι επόμενες γενιές να μην κρατήσουν ποτέ τσιγάρο στα χέρια τους.
Έχετε υπάρξει καπνιστής;
Ναι και βαρύς μάλιστα μέχρι την ηλικία των 30 ετών, οπότε και διέκοψα οριστικά.
Εάν καπνίζατε, θα τασσόσασταν και πάλι υπέρ των μέτρων;
Νομίζω πως ναι. Όπως εξάλλου τάσσεται υπέρ της νέας νομοθετικής ρύθμισης και το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών σήμερα.
Δυσανασχετείτε όταν εισπνέετε τον καπνό των άλλων;
Όχι, δεν με ενοχλεί. Το πρόβλημα είναι όμως ότι με βλάπτει και αυτή η ουσιώδης διαφορά καλό είναι να συνειδητοποιηθεί κυρίως από κάθε καπνιστή.
Κάποιοι καπνιστές χαρακτηρίζουν το τσιγάρο «φίλο» τους;
Είναι ένας μηχανισμός ψυχολογικής άμυνας η ωραιοποίηση του κακού, π.χ. στα αγγλικά το πρόστιμο λέγεται fine, δηλαδή ωραίο!
Κάποιοι άλλοι ελπίζουν πως τώρα θα το κόψουν...
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι από την 1η Ιουλίου πολλοί θα προβληματιστούν για την πιο ορθολογική χρήση του.
Ποια η συμβουλή σας σε όσους το έχουν αποφασίσει;
Να μην υπαναχωρήσουν ποτέ, για κανέναν λόγο και με καμία αιτία. Τα 3-4 τσιγάρα την ημέρα δεν είναι «αθώα»;
Δεν υπάρχει «ασφαλές» κάπνισμα ούτεποσοτικάούτεποιοτικά.
Όμως δεν ασθενούν όλοι οι καπνιστές από το τσιγάρο;
Και μόνο το κάπνισμα αυτό καθαυτό είναι αρρώστια, είναι μια πολύ βαριά εξάρτηση. Το γεγονός ότι πολλοί καπνιστές «προλαβαίνουν» να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από κάποια άλλη αιτία δεν απενοχοποιεί το κάπνισμα... Έχετε ταχθεί υπέρ της πλήρους απαγόρευσης.
Η μετάβαση είναι δυνατόν να γίνει με δύο πρακτικές: η μία είναι άμεση, η δεύτερη είναι σταδιακή. Η πρώτη, υπέρ της οποίας έχω ταχθεί, χαρακτηρίζεται από διοικητική ευκολία στην εφαρμογή της, είναι δυνατόν όμως να προκαλέσει τριγμούς σε κοινωνικό επίπεδο. Η ελληνική Πολιτεία με δημοκρατικές διαδικασίες επέλεξε τη δεύτερη. Την επιλογή αυτήν οπωσδήποτε σέβομαι και ακολουθώ.
Οι καπνιστές θα ήταν αποκλεισμένοι;
Όχι, γιατί κανείς δεν απαγορεύει το κάπνισμα. Οι περιορισμοί πάντοτε αναφέρονται στους όρους και μόνο κάτω από τους οποίους αυτό γίνεται ανεκτό χωρίς να βλάπτει τρίτους.
Πιστεύετε πως με τα μέτρα θα μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών;
Νομίζω ναι. Άμεσα, γιατί κάποιοι θα το θεωρήσουν ως ευκαιρία διακοπής.
Τα «παραθυράκια» όμως αφήνουν ελεύθερο πεδίο για το κάπνισμα.
Το θετικό τους είναι ένα, ότι σέβονται την ψυχολογική αδυναμία του καπνιστή και την εξάρτησή του και του παρέχουν έναν χρονικό ορίζοντα για λήψη ριζικότερων ατομικών αποφάσεων διακοπής του καπνίσματος σε δεύτερο χρόνο.
Υπήρξαν και πισωγυρίσματα, όπως π.χ. με τα καπνιστήρια.
Γιατί;
Δεν θα τα έλεγα ποτέ πισωγυρίσματα, γιατί οι εξαιρέσεις που χαρακτηρίζουν τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν ουσιώδες χαρακτηριστικό γνώρισμα της τρέχουσας νομοθεσίας εξ αρχής. Θα ήθελα να τονίσω εδώ τον μεταβατικό τους χαρακτήρα.
Τα γυάλινα διαχωριστικά στα κέντρα διασκέδασης θα φτάνουν τα 2 μέτρα. Δεν θα περνάει ο καπνός;
Αναφέρεστε σε σχετικά μικρό αριθμό νυχτερινών κέντρων διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Από όσα γνωρίζω, τα γυάλινα διαχωριστικά των δύο μέτρων θα συνοδεύονται από ειδική «αέρινη κουρτίνα» και συστήματα αναρρόφησης πολύ υψηλής τεχνολογίας έτσι ώστε να μην περνάει ο καπνός στον υπόλοιπο χώρο.
Υπήρξαν πιέσεις;
Εγώ δεν δέχθηκα καμία ποτέ και από κανέναν.
Η 1η Ιουλίου ορίστηκε ως ημέρα
έναρξης των μέτρων με το σκεπτικό...
Ότι το καλοκαίρι όλοι διασκεδάζουμε περισσότερο σε ανοικτούς χώρους και η μετάβαση στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων γίνεται ακόμη ηπιότερη, δηλαδή ουσιαστικά από το φθινόπωρο.
Υπήρξαν όμως καθυστερήσεις. Πότε θα προλάβουν οι καταστηματάρχες να εναρμονιστούν;
Υπάρχει ένα ολόκληρο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του και θα τις εφαρμόσει σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Αυτό δίνει περιθώριο για νέες αντιδράσεις τον χειμώνα.
Πιστεύω ότι οι «αντιδράσεις» έχουν ένα κοινό σημείο: θυσιάζουν τη δημόσια υγεία στον βωμό του κέρδους. Ως ιατρός αλλά και ως υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας, θεωρώ ότι το δημόσιο συμφέρον, ιδίως μάλιστα η υγεία των πολιτών, είναι μια υπέρτατη αξία την οποία ακόμη και οι καταστηματάρχες νυχτερινών κέντρων οφείλουν να αναγνωρίσουν.
Πιστεύετε πως οι επόμενες γενιές θα είναι άκαπνες;
Η εμπειρία από άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι πολύ θετική. Τα παιδιά μας θα μειώσουν το κάπνισμα.
Οι φίλοι σας οι καπνιστές τι λένε για τα μέτρα;
Με συγχαίρουν και με ενθαρρύνουν καθημερινά, γιατί όλοι προσβλέπουν σε βελτίωση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη