14 Ιουλ 2009

Παρέμβαση Ψωμιάδη στον Γιάννη Παπαθανασίου: να μειωθούν πρόστιμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/7/2009
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π.ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, με κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και στους υφυπουργούς Οικονομίας Αντώνη Μπέζα και Αθανάσιο Μπούρα, έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης για άλλες, εκτός από θέρμανση, χρήσεις (Ν 2093/92).
Στην επιστολή του ο Νομάρχης,... λόγω της αρμοδιότητας των Νομαρχιών για τον έλεγχο εφαρμογής της παραπάνω νομοθεσίας, διαπιστώνει ότι «ο νόμος ήταν υπέρμετρα σκληρός και πολλές μικρές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο με τόσο εξοντωτικά πρόστιμα και ανελαστικές διοικητικές αποφάσεις». Επίσης, ο κ. Ψωμιάδης αναφέρεται σε προηγούμενες επαφές του με το Υπουργείο, θυμίζοντας τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και την δέσμευση του Υπουργείου για τροποποίηση του Νόμου «ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα και οι διοικητικές ποινές».
Ο Νομάρχης ζητά την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού, «ώστε στην παρούσα δύσκολη χρονική περίοδο να μην οδηγηθούν και άλλοι μικρομεσαίοι σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ
Σύμφωνα με το Νόμο 2093/92 αρθρ. 35 παράγραφος 2 << απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο νόθευση, διάθεση χρησιμοποίηση ή μεταφορά του πετρελαίου θέρμανσης για άλλες εκτός από θέρμανση, χρήσεις. Οι παραβάτες υπόκεινται στις κυρώσεις των άρθρων 28,29 και 30 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄) όπως ισχύουν, επιφυλασσομένων και των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα. Επιπλέον επιβάλλεται από τον Υπουργό Εμπορίου πρόστιμο από πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές. ( και σε 14673 €). Κατά την εφαρμογή του παραπάνω νόμου, πέραν του χρηματικού προστίμου επιβάλλεται ή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή λειτουργίας του μηχανήματος για ένα (1) έτος. Σε περίπτωση υποτροπής η άδεια αφαιρείτο οριστικά.>>Η ανωτέρω αρμοδιότητα από το 1997 μεταβιβάστηκε στους Νομάρχες.
Με την πάροδο ορισμένων μηνών διαπιστώθηκε ότι ο νόμος ήταν υπέρμετρα σκληρός και πολλές μικρές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο με τόσο εξοντωτικά πρόστιμα και ανελαστικές διοικητικές αποφάσεις.
Σε συνεχείς επαφές μαζί σας όταν σας εξέθεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροεπιχειρηματίες, δείξατε κατανόηση και με διαβεβαιώσατε ότι το θέμα οδεύει προς τροποποίηση του Νόμου ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα και οι διοικητικές ποινές.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα παρότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ρυθμίστηκε τίποτε.
Παρακαλώ θερμά όπως επιληφθείτε προσωπικά ώστε στην παρούσα δύσκολη χρονική περίοδο να μην οδηγηθούν και άλλοι μικρομεσαίοι σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.
Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας» .

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη