7 Ιουλ 2009

H συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στη Hurriyet

Συνέντευξη στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, έδωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, στο φύλλο της 5-6-2009.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/12006536.asp?gid=200
Διαβάστε την:

- Πώς εξηγείτε την εκλογική σας επιτυχία;
Seçim başarınızı nasıl izah ediyorsunuz?
- Δεν είμαστε μόδα, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, είμαστε απλοί πολίτες που προσπαθούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Moda değiliz. Tepkinin sesi değiliz. Profesyonel siyasetçi değiliz. İnsan hayatının daha kaliteli olması için uğraşan sade vatandaşlarız. Topluma ciddi ve sorumlu bir güç olduğumuz mesajını verebildik.

- Τι λέτε για τις κατηγορίες που δεχτήκατε από τους αντιπάλους σας, όταν υποστηρίξατε την ύπαρξη δρόμου με την ονομασία Ατατούρκ στην πόλη σας;
“Atatürk sokağı” görüşünü desteklediğiniz için rakiplerinizin suçlamalarına ne diyorsunuz?
Ως Θεσσαλονικιός υποστήριξα τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης μου. Επειδή δεν.. έχουν κλείσει οι πληγές δεχτήκαμε σκληρή κριτική.
Selanikli olarak, şehrimin çokuluslu boyutlarını savunmak için bu öneriye değindim. Yaralar kapanmadığı için ağır siyasi eleştirilere maruz kaldık.

- Σκέφτεστε να ξαναφέρετε στην επικαιρότητα την ονομασία Ατατούρκ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης;
“Atatürk sokağı” konusunu yeniden gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?
- Από το 1938 μέχρι τις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, που δέχτηκαν οι Ρωμιοί της Πόλης επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη, υπήρχε δρόμος με την ονομασία «Κεμάλ Ατατούρκ». Τα επόμενα χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν επίπονες, και θέλουμε να αποδειχτεί ότι όλα αυτά ήταν μια παροδική παρένθεση.
1938 yılından İstanbul’da Rumlara karşı 6-7 Eylül 1955 saldırılarına kadar Selanik’te “Kemal Atatürk” sokağı vardı. Sonraki yıllarda Türk-Yunan ilişkileri çok acılar çekti. Bütün bunların geçici bir parentez olduğunun kanıtlanmasını istiyoruz.

- Σε ποια κατάσταση θεωρείτε ότι βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Türk-Yunan ilişkileri sizce ne durumda?
- Μπορεί να είναι καλύτερες. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά για την λύση των προβλημάτων υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Στο Αιγαίο, όπου υπάρχει υψηλό σεισμικό ρίσκο, δεν πρέπει να γίνει καμιά έρευνα για πετρέλαιο. Είμαστε σε συνεργασία με τους φίλους μας Οικολόγους στην Τουρκία και είμαστε κατά της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.
Daha iyi olabilir. Anlaşmazlıklar var ama çözümleri için uluslararası hukuk da var. Deprem riski yüksek olan Ege’de hiçbir petrol arama çalışması yapılmamalıdır. Türkiye’deki çevreci dostlarımız ile işbirliği içindeyiz. Türkiye’de nükleer santrallara karşıyız.

- Πώς σχολιάζετε τον Ατατούρκ;
Atatürk için ne düşünüyorsunuz?
- Ο σχολιασμός ιστορικών προσώπων είναι δουλειά των ιστορικών. Από ιδεολογικής και πολιτικής άποψης είμαι κατά του Κεμαλισμού.
Tarihi şahsiyetleri yorumlamak tarihçilerin işidir ve güncel siyasetin parametresi olmamalıdır. Kemal, Osmanlının dağılmasından sonra oluşan Türk devletinin kurucusudur ve Türk halkı ona her zaman gereken saygıyı göstermiş ve göstermektedir. Başkalarının tarihine saygılı olmak gerek. İdelojik ve siyasi açıdan Kemalizme karşıyım.

- Ποια είναι η άποψη σας για τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία;
Türkiye ve Yunanistan’daki azınlıklar hakkındaki görüşleriniz?
- Οι χώρες μας πρέπει να παραμένουν πιστές στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στον τομέα αυτό έπιασαν πάτο. Η Τουρκία ως κίνηση καλής θέλησης πρέπει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και να διασφαλίσει τα περιουσιακά δικαιώματα των Ρωμιών. Πιστεύω ότι το Πατριαρχείο για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικό.
Ülkelerimiz imzaladıkları uluslararası anlaşmalara sadık kalmalıdır. Yunanistan da Türkiye de başka Avrupa ülkeleri de bu alanda dibe vurmuşlardır. Türkiye’den iyi niyet gösterisi olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nu tekrar açmasını ve Rumların mal ve servet haklarının teminat altına almasını bekliyoruz. Patrikhane’nin Türkiye için önemli olduğuna inanıyorum. Patrikhane tüm Batı dünyasındaki Ortodoksların dini merkezi olarak Türkiye’nin AB dışında bırakılamayacağına ciddi bir argümandır.

http://taxalia.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη