11 Αυγ 2009

ΠΡΕΣΠΕΣ 2009, 21-24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ 2009» στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Αθήνα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και στην οποία συμμετείχαν o Yπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, οι δύο βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Λιάνης, ο Νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, ΜΕΓΑΡΟ ΕΞΑΡΧΟΥ

- Στις 21 Αυγούστου και ώρα 19:30 μ.μ. θα ξεκινήσει και επίσημα η φιλοξενία της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27» που με μεγάλη επιτυχία είχε παρουσιαστεί στο Ζάππειο τον περασμένο Οκτώβριο κι όπου παίρνουν μέρος ενενήντα ένας γελοιογράφοι απ΄ τους οποίους οι τριαντατέσσερις είναι Έλληνες. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, στον περίβολο του κτιρίου, θα ακολουθήσει η παράσταση από τα παιδιά του Ωδείου της Φλώρινας σε χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, που θα παρουσιάσουν τη δική τους άποψη για την έκθεση των ευρωπαίων γελοιογράφων.



ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, ΝΕΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

- Στη Νέα Πλατεία της Φλώρινας η «Ορχήστρα του Δρόμου» με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Έλλη Πασπαλά θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα που θεωρήθηκε το καλύτερο τη χειμερινή σαιζόν στην Αθήνα.


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

- Η τρίτη βραδιά, στις 23 Αυγούστου, στις 20:00 μ.μ. θα γίνει στον Άγιο Αχίλλειο υπό τον γενικό τίτλο «Η φωνή των Βαλκανίων» και με συντονιστή και αφηγητή το Σπύρο Σακκά. Θα συνδεθούν μέσα από την ανθρώπινη φωνή σε όλα τα είδη του τραγουδιού και της αφήγησης οι χώρες που θα πάρουν μέρος.

- Οι συντελεστές που θα αναλάβουν το δύσκολο αυτό εγχείρημα είναι: Σοφία Σπυράτου: σκηνοθεσία, Ανδρέας Μπέλλης: φωτισμοί και Γιάννης Μετζικώφ: σκηνικά κοστούμια. Θα παρουσιαστούν στη ροή του προγράμματος φωνές και μουσικοί με διαφορετικούς τρόπους, από την Κατίνα Παξινού μέχρι τη Μαρία Κάλλας και ανάμεσά τους: πολυφωνικό συγκρότημα από την Ήπειρο, η σοπράνο Μάτα Κατσούλη, η ηθοποιός Κοραλία Καράντη, ο σπουδαίος μπάσος Δημήτρης Κασιούμης, ο διεθνής Φλωρινιώτης τενόρος Σώτος Παπούλκας και ο Κύπριος τενόρος Δώρος Δημοσθένους, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος», η Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Αγγελόπουλο, το τρίο του Παντελή Στόικου με τα χάλκινα της περιοχής και ο Χρόνης Αηδονίδης με παραδοσιακά της Θράκης και του Πόντου.

- Η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου σε συνεργασία με τον Σπύρο Σακκά θα παρουσιάσει τραγούδια εκπλήξεις κατάντικρυ στην Μεγάλη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που θα δείχνουν το διαχρονικό βάθος της ελληνικής φωνής από την Αρχαιότητα ως το Βυζάντιο και μέχρι σήμερα.

ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

«Η φωνή χωρίς όρια»

‘Ένα αφιέρωμα στην ωραιότητα της ανθρώπινης φωνής.

(Ιδέα, οργάνωση, σκηνοθεσία, διεύθυνση και παρουσίαση: Σπύρος Σακκάς)

«Δεν επιλέγονται τραγουδιστές ρήτορες ή ηθοποιοί παρά ελεύθερες φωνές που ταξιδεύουν χορεύοντας μέσα σε ψυχική ομορφιά». Σπύρος Σακκάς

Με την συμμετοχή πενήντα περίπου καλλιτεχνών του τραγουδιού, του θεάτρου και της μουσικής παρελαύνει στην αποψινή μας εορταστική «τελετουργία» η σημερινή «ελληνική φωνή», η «φωνή χωρίς όρια» που ως ένας γιγάντιος αγγελιοφόρος διασχίζει όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, μεταφέροντας με κατάνυξη την «εικόνα» ατέλειωτων πολιτισμικών δράσεων και αμέτρητων άθλων των κατοίκων της μέσα από τους αιώνες!

Μαζί με την «Ελληνική φωνή» σε παράλληλους τόπους και σε χρόνους βαθιά συγγενικούς και ιστορικούς, ταξιδεύει και η απαστράπτουσα φωνή των άλλων βαλκανικών χωρών με τους εσωτερικούς μυστικούς παλμούς και τα εξαίσια δείγματα ανθρώπινων ψυχικών σπαραγμών και εκμυστηρεύσεων!

Αυτές οι ιστορικές φωνές των Βαλκανίων, συνθέτουν απόψε με την παρουσία τους το δείγμα μιας υπέροχης αρχαίας τέχνης που κινδυνεύει πλέον σήμερα να χαθεί. Την Τέχνη της ελεύθερης ψυχικής έκφρασης, την μεγάλη Τέχνη της Φωνής, η οποία επί αιώνες τώρα συνοδεύει με το ήθος της τα όνειρα και τον πολιτισμό των λαών αυτών που κατοικούν σε τούτη τη γωνιά της γης, τα Βαλκάνια!

Για τον Άγιο Αχίλλειο – Σπύρος Σακκάς, 2/7/2009)

Οι καλλιτέχνες:

«ΧΑΟΝΙΑ» Πολυφωνικό Ηπείρου

Χάρις Αλεξίου

«Ελληνική Βυζαντινή» Χορωδία

Ιουλία Σουγλάκου

Χρόνης Αηδονίδης

Κοραλία Καράντη

Σώτος Παπούλκας

Λυδία Κονιόρδου

Γιάννης Χριστόπουλος

Αδελφές Βουγιουκλή

Σαββίνα Γιαννάτου

Δημήτρης Κασιούμης

«Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος»

Νένα Βενετσάνου

Δώρος Δημοσθένους

«Γυναικείες Βουλγάρικες Φωνές»

Λαμβάνουν μέρος: Φρίξος Μόρτζος: πιάνο

Παραδοσιακοί μουσικοί


Σοφία Σπυράτου

Κείμενο για «Πρέσπες 2009»

Λένε ότι η καλλιτεχνική πράξη, για να είναι επιτυχής, προϋποθέτει κάποιου είδους ακραία εμπειρία. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε δεν είναι τυχαίο ότι εδώ, στη Φλώρινα, στο ακρότατο βορειοδυτικό σημείο της Ελλάδας, γίνεται εδώ και είκοσι χρόνια μια σπουδαία καλλιτεχνική δουλειά. Διότι τα «Πρέσπεια» από την αρχή έθεσαν τον πολιτιστικό -αλλά και τον πολιτικό - πήχη ψηλά.

Έτσι και φέτος, με σημείο αφετηρίας την τέχνη και την κοινή κληρονομιά με τους γείτονές μας - με νταούλια, χάλκινα και εξαίσιες φωνές - θα υπερβούμε τεχνητές γραμμές και θα αναδείξουμε την πρωταρχική ομοιότητά μας, ως ανθρώπων, ως δημιουργών, ως Βαλκανίων πολιτών.

Συμβάλλοντας στην προσπάθεια αυτή, ετοιμάσαμε με τα παιδιά του Ωδείου της Φλώρινας ένα ενδιαφέρον δρώμενο: στο πλαίσιο της έκθεσης Ευρωπαϊκής Γελοιογραφίας της Βουλής των Ελλήνων, στο Μουσείο της Φλώρινας, αμέσως μετά τα εγκαίνια, θα αναπαραστήσουμε χορευτικά γελοιογραφίες, συνθέτοντας μικρές χιουμοριστικές εικόνες σε κίνηση.

Τα παιδιά του Ωδείου της Φλώρινας θα οξύνουν και θα ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα τους με άξονα την, πάντα καίριας σημασίας, πολιτική γελοιογραφία. Η καλλιτεχνική πράξη και το παιγνιώδες άνοιγμα προς τα κοινά συντίθενται προς όφελος των παιδιών. Μια σύνθεση που, ευτυχώς, ήταν πάντα στην καρδιά του Φεστιβάλ των Πρεσπών - από την πρώτη χρονιά ως σήμερα.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

- Η Χαρούλα Αλεξίου με τους μουσικούς της στα ανεπανάληπτα τραγούδια της.

- Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Έλλη Πασπαλά και η «Ορχήστρα του Δρόμου» θα συνδυαστούν με την σπουδαία Τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Kots, τις τέσσερις γυναίκες από τη Βουλγαρία που συνόδευαν το συγκρότημα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, με τον Φερούζ Μουστάφωφ, σπουδαίο κλαρινιτίστα από τη F.Y.R.O.M. κι ένα συγκρότημα μουσικών από τη Σερβία.


Στις φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες» επτά χώρες αναμένεται να λάβουν μέρος: Ελλάδα, F.Y.R.O.M., Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρος, Σερβία.


ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το πρόγραμμα των «Πρεσπών» θα κλείσει με μια εκδήλωση που απευθύνεται στους νέους της Φλώρινας.

Οι νέοι της Φλώρινας πρώτευσαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και δεν είναι η πρώτη φορά.

Η πρώτη των πρώτων, η Αλεξάνδρα Αρβανιτάκη με 19.624 μόρια θα τιμηθεί στην εκδήλωση και ο «Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας» θα της δώσει μια σημαντική υποτροφία. `

Για τους νέους λοιπόν της Φλώρινας που διαθέτουν ισχύ φαντασίας και δυνατότητα ονείρου το συγκρότημα «Νυχτερινή Κυβέρνηση» του Κωνσταντίνου Μάτσικα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά». Μια νεανική προσέγγιση στο έργο του Νίκου Καββαδία σε ενορχηστρώσεις της Ευαγγελίας Μαυρίδου και κείμενα της Μαίρης Καλδάρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη