Του Βασίλη Ραούλη
raoulis@lar.forthnet.gr
http://ra64.wordpress.com
Σε μία χώρα σαν τη δική μας η οικονομική τιμωρία ποτέ δεν αποτέλεσε αφορμή συμμόρφωσης. Η εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. με τα αυξημένα (εξοντωτικά επί της ουσίας ) πρόστιμα, πιθανότατα να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο όταν ήδη στη συνείδηση των περισσοτέρων θεωρείται άλλο ένα εισπρακτικό τερτίπι της Κυβέρνησης.
Χρόνια ολόκληρα ακούμε για τους κινδύνους αλκοόλ και οδήγησης, τους δυστυχισμένους που στερούνται το ποτό τους, τους τολμηρούς που αψηφούν τα πάντα και προκαλούν ατυχήματα ή πληρώνουν ή τη γλιτώνουν μέχρι την επόμενη φορά.
Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να μην έχεις καθόλου μυαλό αλλά δεν σου φταίει σε τίποτα ο άλλος που τον παίρνεις στο λαιμό σου.
Αλήθεια επίσης είναι ότι με δύο ποτά δεν μπορούν να σου συμπεριφέρονται σαν τον Ορέστη Μακρή στη γνωστή ελληνική ταινία.
Στη χώρα μας ισχύουν δύο βασικοί κανόνες για κάθε οδηγό:
Α) Πίνω μέχρι εκεί που καταλαβαίνω τι μου γίνεται
Β) Μαθαίνω τα δρομάκια που οδηγούν στο σπίτι και δεν έχουν μπλόκα.
Οσοι από εσάς αποφασίσετε να διαβάσετε τα παρακάτω, σημειώστε, ότι δεν έχουν σκοπό να αποφύγετε το αλκοτέστ αλλά να σας βοηθήσουν, όσο γίνεται, να διατηρήσετε καθαρό το μυαλό σας για να μην πάρετε κανένα φουκαρά στον λαιμό σας.
1. Η δύναμη της φύσης : ΝΕΡΟ
Ενας μέσος άνθρωπος μετρίου αναστήματος (1,75-1,85) και ανάλογου βάρους (80-90 κιλά) που γευμάτισε πριν από 5 ώρες αντέχει μέχρι και 6 ποτά (σχετικό πάντα). Ανάλογα με τη διάθεση ,την παρέα και την αντοχή καθενός η ακριβής ποσότητα ποικίλει αλλά ο μέσος όρος είναι κάπου εκεί. Ο πιο φυσικός τρόπος άμυνας του οργανισμού για να μην δείτε τον κόσμο μέσα από φυσαλίδες είναι να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Ο χρυσός κανόνας αναφέρει αναλογία 1/3 σε αλκοόλ και νερό αντίστοιχα. Σημειώστε επίσης ότι η διούρηση είναι η καλύτερη μέθοδος αποβολής αλκοόλ.
1. Ξεκινήστε και τελειώστε με το ίδιο ποτό. Αποφύγετε τα σφηνάκια και το ανακάτεμα των ποτών και όσο είναι εφικτό για να μην φανείτε και αντικοινωνικοί! τα σφηνάκια να περιλαμβάνουν το ποτό που ήδη πίνετε.
2. Το σφηνάκι μπορεί να έχει το παρείστικο χαρακτηριστικό του αλλά σας κάνει κακό και στο συκώτι. Είναι μεγάλη η ποσότητα του αλκοόλ που ξαφνικά καλείται να μεταβολίσει . Γι’ αυτό μπορείτε να το πιείτε σταδιακά και αμέσως μετά και πάλι νερό.
3. Αν η παρέα σας αποτελείται από γερά ποτήρια ρίξτε νερό στο ποτό σας. Ετσι και θα έχετε γεμάτο το ποτήρι και δεν θα μεθύσετε. Ντροπή δεν είναι να κάνετε κάποια κολπάκια για να μην μεθύσετε. Ντροπή είναι να μεθύσετε.
4. Τα γλυκά ποτά σας απογειώνουν γρηγορότερα. Η ζάχαρη που περιέχουν γίνεται αλκοόλ στον οργανισμό σας και μπορεί κάποια στιγμή, ξαφνικά να χάσετε τον κόσμο.
5. ΠΟΤΕ αλκοόλ και φάρμακα. Ούτε ασπιρίνη ούτε άλλο αναλγητικό. Χημεία στη χημεία οδηγεί κατευθείαν στο νοσοκομείο.
6. Σε μαγαζί που δεν ξέρετε προτιμήστε ποτά που όσο «μπόμπες» να είναι έχουν τη λιγότερη δυνατή επίδραση. Κρασί, μπύρα, μαρτίνι.
7. Αν η βραδιά προβλέπετε μεγάλη καλό θα είναι να έχετε φάει κάτι προηγουμένως.
8. Αν είστε προετοιμασμένοι ότι θα πιείτε αρκετά ,κάντε τη καρδιά σας πέτρα και πιείτε μια κουταλιά λάδι. Αηδιαστικό ,θα μου πείτε ,αλλά σας προστατεύει γιατί καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα.
9. Αν δεν έχετε κάνει καμία προετοιμασία από το σπίτι να ξέρετε ότι το λίπος βοηθάει. Ξηροί καρποί δηλαδή με λίπος και νερό.
10. Η σαμπάνια σας στέλνει, γιατί με τη βοήθεια του διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζει πιο γρήγορα το κεφάλι σας.
11. Σημειώστε επίσης ότι είναι μύθος τα όσα έχετε ακούσει για καφέ, τσίχλα και ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου σας.
12. Αν καταφέρετε να γυρίσετε στο σπίτι χωρίς αλκοτέστ ή χωρίς πρόστιμα και αφαίρεση αδείας και το κεφάλι σας πάει να σπάσει τότε: μέλι (διαθέτει ηλεκτρολύτες και ηρεμεί το στομάχι), ψωμί για να απορροφήσει το αλκοόλ, και νερό, όσο περισσότερο μπορείτε.
Σε κάθε περίπτωση αν τύχει και πριν πιάσουμε τιμόνι έχουμε κρατήσει καλά στα χέρια το ποτήρι με τα παγάκια να κουδουνίζουν να ξέρουμε ότι πάνω από το κεφάλι μας επικρέμονται δύο βασικοί νόμοι τούτης της άχαρης ζωής. Ο ένας, ο επιστημονικός, είναι ο νόμος του Xένρι: «H ποσότητα αλκοόλης που περιέχεται στο δείγμα της αναπνοής εξαρτάται από την ποσότητα της αλκοόλης που περιέχεται στο αίμα που κυκλοφορεί στους πνεύμονες». Kαι ο άλλος είναι ο νόμος του Mέρφι: «Aν είναι να πάει κάτι στραβά, θα πάει».
Καλό καλοκαίρι…