2 Σεπ 2009

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είπαν ναι στους Αμερικάνους για τη VISA


Ψηφίστηκε σήμερα το περίφημο νομοσχέδιο, με το οποίο θα δίνεται άδεια στους Αμερικανούς, να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία όσων Ελλήνων θεωρούν ύποπτους για τρομοκρατία. Νομοσχέδιο με ρυθμίσεις, που η Αμερικανική πλευρά ζήτησε για να εντάξει την Ελλάδα, στο πρόγραμμα VISA WAIVER, στο οποίο αναφερθήκαμε πολλές φορές στο taxalia.
Εν μέσω έξαρσης της "εκλογολογίας" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν υπέρ του Νομοσχεδίου, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.
Αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η στάση που κράτησε ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιάννης Βλατής, δηλώνοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά επιφυλάσσεται, για επαναδιαπραγμάτευση, λόγω ασαφειών που υπάρχουν σε αυτό.
"Δεν μπορεί να τα έχετε όλα. Αυτά τα περί ψήφισης, αλλά επαναδιαπραγμάτευσης, απέχουν σοβαρότητας και της ευθύνης που απαιτεί ο χώρος της Βουλής. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο περί καταγγελίας και μπορείτε να καταγγείλετε τη συμφωνία" απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Οι θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους τους στη Βουλή σε αποσπάσματα που επιλέξαμε στο taxalia και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον :

ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η θέση μας ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσον αφορά την τρομοκρατία, είναι ...προφανής και πασίγνωστη. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε σύμμαχοι με την Αμερική και θα διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, σύμφωνα βέβαια με τις αντιλήψεις της χώρας μας. Η θέση μας απέναντι στο σοβαρό έγκλημα είναι επίσης γνωστή. Το ζήτημα της βίζας απασχολεί πράγματι τους Έλληνες πολίτες πολύ σοβαρά και είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί. Ωστόσο, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, έντονες επιφυλάξεις και ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή, διότι υπήρξαν τρία-τέσσερα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονταν με τα θέματα αυτά. Και αναφέρομαι σε αυτά. Πρώτον, δεν υπήρχε το μνημόνιο κατανόησης. Το μνημόνιο κατανόησης το οποίο αναφέρονταν ρητά στην αιτιολογική έκθεση ήταν ανύπαρκτο. Ζητήσαμε από τους Υπουργούς να έρθει στην Επιτροπή και δεν ήρθε.Όπως αναφέρατε, κύριε Πρόεδρε, μόλις σήμερα, πριν από λίγες ώρες, λάβαμε αυτό το μνημόνιο κατανόησης. Το θέμα επίσης του διακανονισμού έχει λεπτά ζητήματα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα, για τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα και υπάρχει ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο εκεί και εδώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά, λοιπόν, θεωρούσαμε ότι έχρηζαν πολλών διευκρινήσεων, εάν και κατά πόσον εναρμονίζεται αυτή η συμφωνία με το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντήσεις σε αυτά δεν πήραμε. Μνημόνιο δεν είχαμε. Εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε, θέλω να δηλώσουμε και να επαναφέρουμε αυτές τις ισχυρές επιφυλάξεις. Θεωρώντας ότι είναι σημαντικό και το ζήτημα της κατάργησης της βίζας, θα ψηφίσουμε την κύρωση του διακανονισμού και της συμφωνίας, ωστόσο όμως επιφυλασσόμαστε για την επαναδιαπραγμάτευση αυτών των ασαφειών και των αποσαφηνίσεων που θέλουμε και των αλλαγών αύριο, όταν θα είναι Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
K.K.E.
Το Κ.Κ.Ε. από την αρχή τοποθετήθηκε και κατήγγειλε αυτές τις συμφωνίες, γιατί στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην πραγματικότητα στόχος είναι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις συμφωνίες αυτές πουθενά, μα πουθενά, δεν δίνεται ο ορισμός των εννοιών «τρομοκρατία» και «τρομοκρατικές πράξεις» κατά την προσφιλή τακτική, για να μπορούν πάντοτε να ερμηνεύονται έτσι όπως τις εννοούν οι κυρίαρχες δυνάμεις. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι κάτω από τον όρο «τρομοκρατία» εννοούν την αμφισβήτηση των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη δικτατορία των μονοπωλίων, απέναντι στον ιμπεριαλισμό, εννοούν τους αγώνες των λαών για την εθνική και την κοινωνική τους απελευθέρωση. Γι’ αυτό ενοχοποιούνται ριζοσπαστικές ιδέες και μορφές πάλης τις οποίες ακολουθούν τα λαϊκά κινήματα και στη χώρα μας και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες απέναντι στην εξουσία του κεφαλαίου.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αυτές τις δύο συμφωνίες –και το νομοσχέδιο που έρχεται για να επικυρώσει αυτές τις δύο συμφωνίες- τις καταψηφίσαμε στην Επιτροπή τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, διαδικασία η οποία θεωρούμε ότι είναι ενδεικτική της θέσης που έχει η χώρα μας τόσο πολιτικά όσο και διπλωματικά στον κόσμο. Πρώτα απ’ όλα, ξεκαθαρίσαμε στην Επιτροπή ότι ο χώρος μας, η Κοινοβουλευτικής μας Ομάδα, ο πολιτικός μας φορέας είναι προφανώς υπέρ της υπογραφής διμερών σχέσεων ακόμα και μεταξύ ισχυρών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διεθνές έγκλημα, όταν αυτό πλέον στις μέρες μας έχει προσλάβει αυτές τις απίστευτες διαστάσεις. Όμως, θεωρούμε ότι αυτές οι συμφωνίες πρέπει να διέπονται τόσο κατά τη διατύπωσή τους όσο και κατά την υπογραφή τους από τις αρχές της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.
ΛΑ.Ο.Σ.
Η θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι ξεκάθαρη, κύριε Πρόεδρε. Το 1825 υπό την πίεση των ορδών του Ιμπραήμ η Ελλάδα υπέγραψε την περιλάλητη πράξη υποτέλειας. Σήμερα, χωρίς να υφίσταται η ανάλογη πίεση, εν έτει 2009, έχουμε μία νέα πράξη υποτέλειας. Η Κυβέρνηση διακατεχόμενη από ένα σύνδρομο που υπάρχει στην ψυχιατρική, το σύμπλεγμα του καλού παιδιού, προσπαθεί να εξευμενίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποσπάσει ένα νεύμα συμπάθειας είτε για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, είτε για να μπορέσει στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής να αποκρούσει την επελαύνουσα τουρκική εξωτερική πολιτική και τη διαρκώς ενισχυόμενη σκοπιανή εξωτερική πολιτική. Ουσιαστικά η Ελλάδα με τις συμφωνίες αυτές έχει παραιτηθεί από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εθνικής της κυριαρχίας διότι δεν είναι δυνατόν μία χώρα να μιλάει για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία όταν δεν μπορεί να πει ένα «όχι», όταν στερείται του δικαιώματος του «όχι». Γιατί τα κάναμε όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι; Ποιο είναι το αντάλλαγμα; Το αντάλλαγμα είναι η κατάργηση της βίζας. Πότε; Οψέποτε επιθυμήσουν κάτι τέτοιο μονομερώς οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για το πότε ακριβώς θα καταργηθεί η βίζα και βεβαίως καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μία λεόντειος συμφωνία.Τέλος, πρέπει να πούμε το εξής: Τι σημαίνει αυτή η κατάργηση της περιλάλητης βίζας; Σημαίνει ότι αν καταργηθεί η βίζα, θα μπορεί κάποιος Έλληνας πολίτης να μπαίνει ανενόχλητος στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη