18 Ιαν 2010

Το μεγάλο «φαγοπότι» στο ΑΠΘ.


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Οι εμπλεκόμενοι πρόλαβαν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι υπάλληλοι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, αλλά και προήχθησαν. Και η ζωή...
συνεχίζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε ποτέ στο πανεπιστήμιο.

Πλέον, το λόγο για το μεγάλο «φαγοπότι» με το πετρέλαιο θέρμανσης στο ΑΠΘ -κομπίνα, το ύψος της οποίας μόνο για την περίοδο 2000 - 2004 ξεπερνά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών τα 15.000.000 ευρώ- έχουν οι δικαστικές αρχές, καθώς ξεκίνησαν οι απολογίες όσων φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Συνολικά έχουν κληθεί να απολογηθούν στο β΄ ειδικό ανακριτή της Θεσσαλονίκης συνολικά 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρύτανης, Ιωάννης Αντωνόπουλος, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες για υπεξαίρεση και ψευδή βεβαίωση. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε από τον «ΑτΚ» για τη συγκεκριμένη υπόθεση, απάντησε: «Μόλις αποκαλύφθηκε το θέμα, αμέσως παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη».

Οπως έγινε γνωστό για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι εμπλεκόμενοι εν ενεργεία υπάλληλοι του ΑΠΘ παρέμειναν ατιμώρητοι. Την ίδια στιγμή που από τις δικαστικές αρχές έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες για την υπόθεση, τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα έκριναν ότι «δε συντρέχει σπουδαίος λόγος», προκειμένου να επιβληθεί κάποια ποινή! Μάλιστα, ορισμένοι απ' αυτούς όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά παραμένουν και σε ανώτατες διοικητικές θέσεις!

Αδράνεια της Πρυτανείας

Ευθύνες καταλογίζονται από πανεπιστημιακούς και στη σημερινή διοίκηση του ΑΠΘ, καθώς, όπως αναφέρουν, αδράνησε και δεν κινήθηκε, ώστε να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων, προκειμένου να διασφαλίσει την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το πανεπιστήμιο από την υπεξαίρεση των ποσοτήτων πετρελαίου. Οπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί, η διοίκηση, μετά τη σύνταξη του πορίσματος, θα έπρεπε να κινηθεί ταχύτατα καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να «μπλοκάρει» τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων και στη συνέχεια να εγείρει αστικές αξιώσεις για τη ζημία που υπέστη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση της ζημιάς να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη.

Μεταβίβασαν ακίνητα μετά τις αποκαλύψεις

Οπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), οι πρωταγωνιστές της κομπίνας, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το πόρισμα που συνέταξε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Καλλιόπη Μακρίδου και το οποίο διαβιβάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στις εισαγγελικές αρχές, έσπευσαν και πρόλαβαν να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα τους αμέσως επόμενους μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τεράστια ακίνητη περιουσία, η απόκτηση της οποίας δε δικαιολογείται από το εισόδημα ενός δημόσιου υπαλλήλου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πλέον, οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις ακινήτων μπορούν να προσβληθούν μόνο με διάρρηξη καταδολιευτικών δικαιοπραξιών, διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χρονοβόρα και εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά το 1997!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικές καταγγελίες, για ενδεχόμενη «κομπίνα» με τις ποσότητες πετρελαίου που προμηθευόταν το ΑΠΘ για τη θέρμανση, έγιναν το 1997, αλλά η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που ακολούθησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε συμβαίνει τίποτα μεμπτό. Μάλιστα, ο υπάλληλος που είχε κάνει τις καταγγελίες μετατέθηκε από το τμήμα που υπηρετούσε, ενώ δέχτηκε και σφοδρές επιθέσεις από συναδέλφους του. Ο ίδιος τότε, με αναφορά του προς την Πρυτανεία, έκανε λόγο για ενδεχόμενη απώλεια καυσίμων από το κεντρικό λεβητοστάσιο του ΑΠΘ και περιγράφοντας τρεις παραλαβές μιλούσε για πιθανό έλλειμμα περίπου 177.000 λίτρων πετρελαίου! Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ που είχε γίνει, είχε καταγγείλει ακόμη και δολιοφθορές στο κεντρικό λεβητοστάσιο μετά την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παραλαβής πετρελαίου και ελέγχου της στάθμης κατανάλωσης.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί από το β' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο το ΑΠΘ είχε στηθεί ένα παράνομο δίκτυο, τα μέλη του οποίου, υπάλληλοι, οδηγοί βυτιοφόρων και έμποροι καυσίμων, υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 11.000.000 λίτρα πετρελαίου που προορίζονταν για το πανεπιστήμιο και στη συνέχεια τα διέθεσαν στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγγενικά πρόσωπα του επί σειρά ετών θερμαστή του πανεπιστημίου διατηρούσαν εταιρία εμπορίας καυσίμων! Οι απολογίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση ήδη έχουν ξεκινήσει στο β' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, η δικογραφία που σχηματίστηκε θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει τελικά για το αν και ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.
Πηγή: http://www.agelioforos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη