30 Μαρ 2010

Πρόβλημα διάθεσης προϊόντων των παραγωγών μήλων Αγιάς.


Αδύνατη η απορρόφηση των αποθηκευμένων μήλων στην Αγιά.
20.000 τόνοι μήλα στα ψυγεία . Τιμές κάτω του κόστους αγοράζουν απο τους Παραγωγούς.
(20.000 τόνοι = ενδεικτικά με 2000 νταλίκες μήλα!)
Σήμερα στα ψυγεία της περιοχής Αγιάς βρίσκονται απούλητα αποθηκευμένα 20.000 τόνοι μήλα τονίζει στο Agroschannel ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας .Το χρονικό διάστημα που απομένει για....... να καταναλωθούν τονίζει , μας δημιουργεί την βεβαιότητα ότι είναι αδύνατη η απορρόφηση τους.

Ήδη όσα καταναλώθηκαν, διατέθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής που είναι 0,35 λεπτά/κιλό ούτε καν το κόστος αποθήκευσης στα ψυγεία που είναι 0,10 λεπτά/κιλό.

Αναμφίβολα οι μηλοπαραγωγοί της Επαρχίας Αγιάς έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος για αυτό ζητάνε:

• Να υπάρξει απόφαση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα που βρίσκονται στα ψυγεία. Η απόφαση να καλύπτει και τις ποσότητες που διατέθηκαν με εξευτελιστικές τιμές.

• Να ενεργοποιηθεί η απόφαση των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε που πάρθηκε στην Μπολόνια τον Νοέμβριο 2008 για χορήγηση φρούτων σε σχολεία, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανέργους και άπορους κλπ.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.

• Δημιουργία Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην Αγιά ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να προσφέρουμε ασφαλέστερα και φθηνότερα προϊόντα στους καταναλωτές

• Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων που είναι σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας.

Έχει κανονιστεί ραντεβού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως τις 13 Απριλίου με αντιπροσωπείες του Δήμου Αγιάς, της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής ώστε να τεθεί το παρόν πλαίσιο διεκδίκησης.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ

Από το κανάλι των αγροτών:http://www.agroschannel.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη