12 Απρ 2010

Το χρέος της Θεσσαλονίκης στον Κ.Καραμανλή

Γράφει ο Νικόλαος Μέρτζος,
Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ενεργεί επί 71 συνεχή έτη με αποκλειστικό καταστατικό σκοπό της την έρευνα και ανάδειξη παντός θέματος, που αφορά την Μακεδονία και τον μακεδονικό ελληνισμό.

Γι’ αυτό, επισημαίνει ότι:

1. Η Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ναανεγείρει τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στον ιστορικό άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, εκφράζει την οφειλομένη ευγνωμοσύνη προς τον Μεγάλο Αναμορφωτή της και αποτίει την πρέπουσα τιμή προς τον μεγαλύτερο Μακεδόνα εθνικό ηγέτη της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.

2. Όσες έωλες αντιρρήσεις αφυπνίστηκαν την υστάτη ώρα, με καθυστέρηση ετών αλλά με επίκαιρο στόχο τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αντιστρατεύονται την Ιστορία, παραποιούν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και πλήττουν το κοινό αίσθημα των Θεσσαλονικέων.

3. Η αχαριστία, η μοχθηρία και η αμνησία είναι έννοιες ξένες στη Μακεδονία και στην πρωτεύουσά της. Πριν «σώσει» κανείς τη Θεσσαλονίκη από τον ανδριάντα του Ευεργέτη της, εξυπακούεται ότι έχει σώσει την προσωπική του κληρονομία και την πολιτική του συνέπεια. Έργα, όχι λόγια.

4. Καθυστερημένοι «ειδήμονες» της αρχιτεκτονικής χωροταξίας και της πολεοδομίας, τολμούν και «ανακαλούν στην τάξη» επιφανείς αληθείς ειδήμονες που, ως μέλη του μόνου αρμοδίου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χωροθέτησαν τον ανδριάντα.

5. Στον κεντρικό άξονα της οδού Αριστοτέλους ευθυγραμμίζονται σε απόλυτη ιστορική αρμονία, οι δύο μέγιστοι πολιτικοί άνδρες του 20ου αιώνα οι οποίοι έθεσαν ανεξίτηλη την προσωπική τους σφραγίδα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία:

ο Απελευθερωτής Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και ο Αναμορφωτής Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής. Προσωποποιούν σε ενιαία ευθεία την αρετή, την διορατικότητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα. Τους χρειάζεται ο καιρός μας. Εάν και εφ’ όσον αγαπούν την Θεσσαλονίκη, οι ελάχιστοι επιλήσμονες υποχρεούνται να ξαναθυμηθούν και να μνημονεύουν όσα της κληροδότησε ο Κ. Γ. Καραμανλής.

Ενδεικτικά και τελείως ελλειπτικά υπενθυμίζονται και τα ακόλουθα έργα του:

Υποδομές: ο Λιμένας, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Αεροδρόμιο, το Διοικητήριο, το Κυβερνείο, οιαστικές συγκοινωνίες, το βιομηχανικό συγκρότημα διυλιστηρίων, πετροχημικών και χαλυβουργίας, ηβιομηχανική περιοχή Σίνδου, ο Οργανισμός Υδρεύσεως, το αποχετευτικό δίκτυο και ο κεντρικός βιολογικός καθαρισμός, η παραλιακή λεωφόρος, η ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως, η διάνοιξη όλων των κεντρικών λεωφόρων, οι συνοικισμοί εργατικών κατοικιών Φοίνικας και Ξηροκρήνης, το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, η κάλυψη των κεντρικών χειμάρρων, η περιφερειακή τάφρος, οι οδικοί άξονες προς/από Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Χαλκιδική και Νότιο Ελλάδα και η διάνοιξη των Τεμπών, τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα κ.ά.

Πολιτισμός: Η Πανεπιστημιούπολη, η Πολυτεχνική Σχολή και η Ανωτάτη Βιομηχανική, το ΚέντροΕυρωπαϊκού Δικαίου, το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ΑλεξάνδρειοΑθλητικό Μέλαθρον- Παλαί ντε Σπόρ, το εμβληματικό πολιτιστικό κτίριο της ΕταιρείαςΜακεδονικών Σπουδών, η Κρατική Ορχήστρα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ηαναστήλωση των βυζαντινών και νεωτέρων ναών αλλά και οθωμανικών μνημείων, η αποκάλυψη των μακεδονικών θησαυρών στη Βεργίνα, στο Δίον, στην Πέλλα και στο Δερβένι, η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός κ.α.
Ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ.
Νικόλαος Ι. Μέρτζος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη