8 Απρ 2010

Πορεία Δημάρχων Θεσσαλονίκης (βίντεο)

ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Την πλήρη απογοήτευση της αυτοδιοικητικής οικογένειας προκαλεί η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με προέδρους των... Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων από όλη τη χώρα, με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να στραγγαλίζει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος.

«Αυτό που ζούμε σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει προηγούμενο. Θεσμοθετημένοι πόροι δεν αποδίδονται, η τακτική επιχορήγηση περικόπτεται, εκατοντάδες δήμοι σε όλη τη χώρα αδυνατούν να καταβάλουν μισθούς και δώρα στους υπαλλήλους τους και ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο δεν δίνει καμία εξήγηση ή δέσμευση ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, αλλά προχωρά πανηγυρικά στη θεσμοθέτηση της αυθαιρεσίας», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
10 θηλιές στο λαιμό των Δήμων
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, «στη συνάντηση εκθέσαμε 10 λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας μας:

1.Μειώθηκαν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) του πρώτου τριμήνου 2010 κατά 35-40%
2.Καθυστερεί κατά ένα μήνα η απόδοση των μειωμένων ΚΑΠ (δωδεκατημορίων)
3.Δεν αποδόθηκε η ΣΑΤΑ (επενδυτικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για το Α’ τρίμηνο του 2010
4.Έχει σταματήσει η λειτουργία του αναπτυξιακού προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ από τον περασμένο Οκτώβριο.
5.Ο ΘΗΣΕΑΣ συνεχίζει να απορροφά πόρους των Δήμων που παρακρατώνται και δεν τους αποδίδονται.
6.Δεν αποδόθηκαν τα δημόσια έσοδα από το Φόρο Ζύθου για όλο το 2009
7.Δεν αποδόθηκαν τα δημόσια έσοδα από τα Τέλη Διαφήμισης για όλο το 2009
8.Μειώθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας που αποδίδονται στους Δήμους από 90% σε 50% από τον περασμένο Οκτώβριο
9.Καρκινοβατεί το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι Δήμοι να χρηματοδοτήσουν ώριμα έργα με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις
10.Μειώθηκε κατά 12% η επιστροφή των παρακρατηθέντων της δεκαετίας 1994-2004
Σε τίποτε από τα παραπάνω δεν έδωσε απάντηση ο κ.Ραγκούσης. Το μόνο που επιβεβαίωσε ήταν ότι οι ΚΑΠ τελικά δεν θα είναι μειωμένοι μόνο κατά 11%, όπως προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, αλλά κατά 21%!…

Είναι προφανές ότι απομακρυνόμαστε από τον Ευρωπαϊκό δρόμο που θέλει ισχυρή την τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειρίζεται ακόμη και το 70% των δημοσίων εσόδων με ανάλογες αρμοδιότητες σε ορισμένες χώρες, ενώ στην πατρίδα μας από το ισχνό 3% οδηγούμαστε στο 2,5% με αυτονόητες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η συνάντηση με τον κ. Ραγκούση διήρκησε περίπου μία ώρα. Οι δήμαρχοι από όλη τη χώρα έφτασαν στο Υπουργείο Εσωτερικών με πορεία (μόνο σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας για να μην αποκλείεται η κίνηση), από την Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μαζί με εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύνθημα της κινητοποίησης ήταν το: «Όχι στον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων». Υπενθυμίζεται ότι βάσει αποφάσεων των κατά τόπους ΤΕΔΚ, οι δήμοι όλης της χώρας χθες ανέστειλαν τη λειτουργία υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταβιβασθείσες αρμοδιότητες από το κράτος.

Την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση και πορεία εκπροσώπησαν εκτός του κ. Παπαγεωργόπουλου τα μέλη του ΔΣ Λ. Κυρίζογλου, Ι. Καραγιάννης, Μ. Γεράνης, Ευστ. Λαφαζανιδης, Αν. Αφεντουλίδης, ο γραμματέας Ι. Τσουκνιδάς, ενώ παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Θερμαϊκού Ι. Αλεξανδρής, Ευόσμου Δημ. Χατζηβρέττας και Καλλινδοίων Στ. Καμαρούδης.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη