14 Μαΐ 2010

Οι φοροφυγάδες γιατροί και τα επικοινωνιακά κόλπα



Επειδή διαπιστώνουμε σύγχυση (σκόπιμη) στον κόσμο, να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα με πολύ απλά λόγια:


Χθες δημοσιοποιήθηκαν δύο λίστες:


πρώτη περιέχει αρχικά γιατρών του Κολωνακίου, που απλώς δήλωναν λίγα και το Υπουργείο έδωσε με βάση μια απλή ταξινόμηση κατά αύξουσα σειρά εισοδήματος των ιδίων Κ.Α.Δ. (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας), μόνο με τα αρχικά τους. Αυτή είναι η σοβαρή περίπτωση.


δεύτερη περιέχει ολόκληρα τα ονοματεπώνυμα (έγινε γνωστή από τον ψυχίατρο Μυλωνάκη) και περιέχει γιατρούς, οι οποίοι υπέπεσαν σε διαπιστωμένες παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως π.χ. δεν είχαν γραμμένους ασθενείς στο βιβλίο ασθενών ή δεν είχαν ενημερωμένο το βιβλίο εσόδων-εξόδων. Αυτή είναι η γραφειοκρατική, άνευ ουσίας περίπτωση.


Η δεύτερη ομάδα, δεν έχει σχέση με την πρώτη. Οι βαριές περιπτώσεις είναι στην πρώτη λίστα, της οποίας τα ονόματα ΔΕΝ δόθηκαν.

(επειδή δηλώνουν λίγα, χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι φοροδιαφεύγουν. Απλά υπάρχει το ερώτημα: "μα βγάζουν τόσο λίγα;". Με αυτό όμως δεν μπορεί να καταδικαστεί κάποιος!)

Έτσι κι αλλιώς, σε όποιον γιατρό κι αν πάει η ΥΠΕΕ (ΣΔΟΕ), δεν υπάρχει περίπτωση να μην του καταλογίσει παράβαση ! Το όλο καθεστώς με την τήρηση του βιβλίου ασθενών είναι βλακώδες και ακόμη και οι εφοριακοί και ο Υπουργός, δεν ξέρουν πώς πρέπει να τηρείται!


Αν ρωτήσετε 100 εφοριακούς, αν πρέπει π.χ. ο γιατρός να γράφει αιτιολογία στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, οι 50 θα σας πουν ότι πρέπει να γράφει, οι 50 ότι δεν πρέπει.


Απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται.


Επί 20 χρόνια προσπαθεί η λογιστική κοινότητητα να διευκρινίσει το θέμα και δεν τα καταφέρνει.


Οι λογιστές "ανοίγουν Σταματόπουλο" και άκρη δεν βγάζουν.


Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις που λένε ότι δεν χρειάζεται να γράφεται η αιτιολογία (υπάρχει και το ιατρικό απόρρητο), καθώς σύμφωνα με τον Κώδικα:


Οι επιτηδευματίες της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κώδικα αυτού, καθώς και οι επιτηδευματίες που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 45 του ΝΔ 3323/1955 , στις εκδιδόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το ποσό της αμοιβής αριθμητικώς καθώς και ολογράφως, όταν αυτή εκδίδεται χειρόγραφη. Οι επιτηδευματίες αυτοί εκδίδουν την ίδια απόδειξη και όταν παρέχουν υπηρεσίες για επαγγελματική εξυπηρέτηση του πελάτη, οπότε αναγράφουν σ΄ αυτήν το επάγγελμα και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του...... Επί παροχής υπηρεσιών χωρίς αμοιβή στην απόδειξη αναγράφεται η ένδειξη «δωρεάν».


Παρά το γεγονός ότι ο Κώδικας δεν ζητά αιτιολογία, πολλοί γιατροί έχουν δεχθεί πρόστιμα, επειδή δεν έγραφαν αιτιολογία στην απόδειξη!


Δοκιμάστε να ρωτήσετε οι ίδιοι στο Υπουργείο (2310-3375000) κι αν βγάλετε άκρη, να το πείτε και σε μας.


Στο πρόσθετο βιβλίο ασθενών, υπάρχει μεγαλύτερο χάος.


Κανείς δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, στο τι ακριβώς γίνεται με τις επανηλλημένες επισκέψεις του ασθενή (π.χ. σε ορθοδοντική θεραπεία, που κρατάει 3 χρόνια).


Πρακτικά, μπορούμε να σας δώσουμε δεκάδες παραδείγματα του τι μπορεί να πάθει ένας γιατρός από τη γραφειοκρατία και τις ασάφειες των νόμων, όπως π.χ. "έρχεται ασθενής σήμερα μόνο για να μου δώσει 50 ευρώ, για τη θεραπεία που του έκανα χθες. Μπαίνει μέσα στο γραφείο μου και μου λέει "γιατρέ έβγαλα 50 ευρώ από την τράπεζα και ήρθα να σου τα δώσω. Τον γράφω στο βιβλίο εισερχομένων ή όχι;".


Τέτοια ερωτήματα υπάρχουν χιλιάδες.


Χρόνια τώρα όμως τα πρόστιμα επιβάλλονται για τέτοιους γελοίους γραφειοκρατικούς λόγους, επειδή δεν υπάρχει έλεγχος εισοδημάτων σε βάθος, γιατί απαιτεί πολύ δουλειά.


Επομένως, με κινήσεις εντυπωσιασμού, θα ξανακάνουμε μια τρύπα στο νερό.


Αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει.


Ή μάλλον θα υπάρξει: θα ανέβει η τιμή της επίσκεψης κατά 40% !
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη