14 Μαΐ 2010

Eρωτήματα Ψωμιάδη σε Ραγκούση για τον "Καλλικράτη"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π.ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η επιστολή κοινοποιείται στον Υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και στους βουλευτές των κομμάτων.

«Πως θα διοικηθεί η περιφέρεια όταν για κάθε νομό προβλέπεται ένας τοπικός αντιπεριφερειάρχης και έτερον ουδέν, την ώρα που σήμερα ο αντίστοιχος νομάρχης έχει 5-6 αντινομάρχες και πλειάδα εντεταλμένων συμβούλων που προΐστανται των υπηρεσιών κι όμως παρά ταύτα οι υπηρεσίες συχνά υπολειτουργούν;», σημειώνει στην επιστολή του ο Νομάρχης. «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα προβλεφθεί ικανός αριθμός εντεταλμένων συμβούλων για κάθε νομό, οι οποίοι βεβαίως θα ορίζονται από τον περιφερειάρχη με ετήσια θητεία για να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών», προσθέτει.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τυμπανοκρουσίες παρουσίασε η κυβέρνηση το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, μια κυβερνητική πρωτοβουλία την οποία στήριξα από την πρώτη στιγμή και εξακολουθώ να στηρίζω.

Δυστυχώς, όμως, στο παραπέντε της ψήφισης του σχετικού νόμου – σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση αυτό θα γίνει εντός Μαΐου- βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, ανεπαρκή πρόβλεψη για τους αναγκαίους πόρους. Το ΕΣΠΑ, το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ήδη με νόμο έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα της Υπουργού Οικονομίας και η Περιφέρεια απλά θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως! Επιπροσθέτως, πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται τίποτε για τα κονδύλια που απαιτούνται για να στηριχθεί το οικοδόμημα της αιρετής Περιφέρειας.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η κυβέρνηση βάζει τους πολίτες σε σκληρή δοκιμασία για την εξυγίανση της εθνικής οικονομίας, αντί να μικραίνει το κράτος, ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να το γιγαντώνει ακόμη περισσότερο.

Επίσης, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν οι αντιπεριφερειάρχες να εκλέγονται άμεσα όπως ο αιρετός Περιφερειάρχης και με θητεία διάρκειας ίσης με αυτή του Περιφερειάρχη. Φανταστείτε οι υπουργοί μιας κυβέρνησης να εκλέγονταν άμεσα στις βουλευτικές εκλογές και έναν αποτυχημένο υπουργό να μην μπορεί να τον μετακινήσει ο πρωθυπουργός!

Θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε οι αντιπεριφερειάρχες όλοι να ορίζονται από τον περιφερειάρχη, να έχουν θητεία το ήμισυ της θητείας του Περιφερειάρχη ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και από τους άλλους εκλεγμένους συμβούλους. Επίσης, ο αριθμός των Αντιπεριφερειαρχών να είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της Περιφέρειας. Επίσης, σας ενημερώνω ότι ο πετυχημένος θεσμός των ΚΕΠ, αρχίζει να απαξιώνεται λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων. Τα διαφορετικά μισθολόγια των υπαλλήλων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων κάθε μορφής να δύνανται να μεταταγούν στις υπηρεσίες της περιφέρειας, δεδομένου ότι είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου με το Π.Δ. 164/2004.

Το άρθρο 163 αναφέρει τις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφασίζει για όλα τα θέματα. Θα πρέπει οι αποφάσεις του να έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι εκτελεστικό.

Πως θα διοικηθεί η περιφέρεια όταν για κάθε νομό προβλέπεται ένας τοπικός αντιπεριφερειάρχης και έτερον ουδέν, την ώρα που σήμερα ο αντίστοιχος νομάρχης έχει 5-6 αντινομάρχες και πλειάδα εντεταλμένων συμβούλων που προΐστανται των υπηρεσιών κι όμως παρά ταύτα οι υπηρεσίες συχνά υπολειτουργούν; Θεωρώ αυτονόητο ότι θα προβλεφθεί ικανός αριθμός εντεταλμένων συμβούλων για κάθε νομό, οι οποίοι βεβαίως θα ορίζονται από τον περιφερειάρχη με ετήσια θητεία για να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα μετάταξης στην Περιφέρεια των εργαζομένων στους φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δη της Θεσσαλονίκης (ΚΕΚ, ΝΕΘ).

Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί ενιαία μισθολογική κλίμακα για όλους τους υπαλλήλους κάθε βαθμού αυτοδιοίκησης.

Τέλος, θα πρέπει οι περιφέρειες από 1/1/2010 να λειτουργήσουν απαλλαγμένες από τις εκκρεμότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι ένα νομοσχέδιο που απομακρύνει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την κοινωνία. Εάν προχωρήσει έτσι η μεταρρύθμιση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση. Θα αποτελέσει ένα ολέθριο λάθος με βαθιές και σκληρές συνέπειες για τον τόπο στις επόμενες δεκαετίες. Οι ίδιες αγωνίες διακατέχουν ακόμη και τα περισσότερα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανήκουν πολιτικά στο δικό σας κόμμα.

Η Κυβέρνηση, εσείς προσωπικά, ο αυτοδιοικητικός κόσμος, το πολιτικό μας σύστημα και η κοινωνία έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα μας, να πετύχουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να απαλλάξουμε τον τόπο από τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Θα συμφωνήσετε ότι η ευκαιρία αυτή πρέπει να μας βρει ενωμένους.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος - πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές. Σε διαφορετική περίπτωση, να παραμείνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τη μορφή που έχει σήμερα, ενισχυμένη σε αρμοδιότητες, κονδύλια και προσωπικό.


Με τιμή,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης



Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη