21 Ιουν 2010

Πολύ σημαντική είδηση: Τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, βρέθηκαν στην Κύπρο !

ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΝΕΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ "ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ"

Τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, που εφάπτονται...

της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, από το Ισραήλ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.
Απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, η ποσότητα που εντοπίστηκε υπολογίζεται στα 24 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που εφάπτονται με το κυπριακό "οικόπεδο δώδεκα".

Την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων αποθεμάτων ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η ίδια που ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, στη διαχείριση των κοιτασμάτων φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα η διεκδίκησή τους και από το Λίβανο.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ, υποστήριξε ότι μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων του με το Λίβανο, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Κύπρος, που κατέληξε ήδη σε συμφωνία με την Αίγυπτο όσον αφορά την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο για το ίδιο θέμα.

Το ΡΙΚ μετέδωσε δηλώσεις από πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις, οι οποίες όμως προσκρούουν σε τεχνικά εμπόδια, που πηγάζουν από την απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου στο Ισραήλ.

Η Κύπρος επιδιώκει να υπογράψει ταυτόχρονα με όλες τις γειτονικές της χώρες συμφωνία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έστω κι αν μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


...


Υπουργός Εμπορίου: Στόχος ο καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζώνων


Το στόχο να προσδιοριστεί η αποκλειστική ζώνη της Κύπρου σε σχέση με το Ισραήλ αλλά και τις γειτονικές χώρες υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Ισραήλ που κάνουν λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου σε οικόπεδο, που είναι δίπλα στην Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου.
«Θέλουμε να γίνουν αυτές οι Συμφωνίες τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως έχουμε θέσει στόχο από την αρχή, για να γνωρίζει η κάθε χώρα πού βρίσκεται και τις σχέσεις της, ούτως ώστε να κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό», σημείωσε. Όσον αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που βρέθηκαν δίπλα στην Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου δήλωσε:
«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όντως θεωρείται ότι υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα στο οικόπεδο του Ισραήλ. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις ποσότητες, διότι αυτές έχουν αναθεωρηθεί δυο-τρεις φορές», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με το Ισραήλ για τον καθορισμό των Ζωνών, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε για κοινή εκμετάλλευση».
Εκείνο που είναι σε εξέλιξη, είπε, είναι η υπογραφή της Συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η διεκδικητική μανία της Τουρκίας Κληθείς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τις συνεχείς προσπάθειες των Τούρκων να θέσουν εμπόδια στον καθορισμό της Αποκλειστικής Ζώνης, επιδιώκοντας να βάλουν στο παιγνίδι ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι για το θέμα της Κύπρου, Τούρκοι Υπουργοί ή άλλοι αξιωματούχοι κάνουν δηλώσεις με διεκδικήσεις, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, εδώ και χρόνια και άρα δεν θα τους σταματήσουμε τώρα.
«Εμείς ξέρουμε πού είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν προκαλούμε κανέναν. Εμείς δεν αλλάζουμε τους σχεδιασμούς μας και προχωρούμε κανονικά», κατέληξε.
http://www.sigmalive.com/news/politics/278719
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη