14 Ιουν 2010

Η ψηφιακή δημοκρατία και η πολιτική υποκρισία...

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει πλέον αναπτυχθεί αρκετά και αναπτύσσεται συνεχώς. Το ίδιο και η χρήση του διαδικτύου. Το διαδίκτυο λοιπόν και η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελούν ένα εκπληκτικό μίγμα που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μορφών πιο άμεσης δημοκρατίας με άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Εκτός της ευκολίας συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, το διαδίκτυο μηδενίζει ταυτόχρονα το κόστος αλλά και την αναστάτωση που θα προκαλούσε....
μια τέτοια διαδικασία με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω καλπών. Για παράδειγμα ένα δημοψήφισμα με τον παραδοσιακό τρόπο θα κόστιζε πολλά χρήματα και θα αναστάτωνε πολίτες, δικαστικές αρχές αλλά και δημόσιες αρχές για ένα χρονικό διάστημα. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος με τον οποίο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία προπαγάνδιζε την δυσκολία του εγχειρήματος και απέφευγε τα δημοψηφίσματα που δίνουν εξουσία στο λαό.
Να όμως που σήμερα, το διαδίκτυο και η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, επιτρέπουν την ψηφοφορία αυτή ακόμα και από το σπίτι με μηδενικό κόστος και με ακαριαία εξαγωγή του αποτελέσματος μιας λαϊκής ετυμηγορίας.
Όμως και πάλι η πολιτική ελίτ και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί «ποιούν την νύσσα» και όταν οι εκπρόσωποί της ζορίζονται, από κάποιες ενοχλητικές ερωτήσεις, απαντούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διασφάλιση για το αποτέλεσμα.
Ψεύδονται ασύστολα.
Όταν σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει τις τραπεζικές του συναλλαγές μέσα από το διαδίκτυο και να κινεί τους λογαριασμούς του μέσα από αυτό, όταν σήμερα διακινούνται τρισεκατομμύρια μέσα από το διαδίκτυο και γίνονται ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών, ψεύδεται και υποκρίνεται η πολιτική ελίτ όταν τάχα δείχνει ανησυχία μήπως και χαθεί μια ηλεκτρονική ψήφος, η οποία θα είναι άλλωστε πολλαπλώς διασφαλισμένη με ειδικά προγράμματα και ειδικούς εκλογικούς κωδικούς.
Εμείς εδώ ως Έλληνες και μη μπορώντας να πουλήσουμε διεθνώς τίποτε άλλο, ακόμα και μέσα σ’ αυτή την τρομερή κρίση που μπαίνουμε, μπορούμε, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, να βγούμε μπροστά και να συγκεντρώσουμε τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας και το διεθνές ενδιαφέρον, πειραματιζόμενοι με μεθόδους ηλεκτρονικής δημοκρατίας, ακριβώς εδώ που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ναι, ακόμα και τώρα που όλοι μας θεωρούν ξεγραμμένους και μιλάνε υποτιμητικά για μας, μπορούμε εμείς οι ταπεινοί Έλληνες, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία των άλλων για να τους διδάξουμε δημοκρατία.
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι (εμείς πρώτα) να απαλλαγούμε από αυτό εδώ το ψοφοδεές και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που φυλακίζει τις δυνατότητές μας.
Το μπορούμε;
Διαφορετικά να πάμε να κρυφτούμε.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη