14 Ιουν 2024

«Κυριάκο, δεν θα φορτωθώ την ήττα»: Η άρνηση Χατζηδάκη να πάει στο ΥΠΕΞ


Σε ένα ηχηρό «όχι» προσέκρουσε η επιδίωξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αμέσως μετά το δυσμενές για τη ΝΔ.. αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι η άρνηση εκδηλώθηκε στην πρώτη από τις συναντήσεις που θα είχε ο κ. Μητσοτάκης την Δευτέρα, το εγχείρημα «πάγωσε» για λίγο, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει τον χρόνο να «μοντάρει» ξανά στη σκέψη του το παζλ των αλλαγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iEidiseis.gr, ο πρώτος υπουργός που πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργού γραφείου ήταν ο «τσάρος της οικονομίας» Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συνάντηση τους, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να πρότεινε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποχωρήσει από το πόστο του και να πάρει τη σκυτάλη του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου ο νυν υπουργός Γ. Γεραπετρίτης να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου με την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας, την οποία και κατείχε κατά την πρώτη γαλάζια διακυβέρνηση. Κατά τις ίδιες πηγές, η αντίδραση του κ. Χατζηδάκη ήταν κοφτή : «Δεν θα χρεωθώ εγώ την ήττα» φέρεται ειπών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος πιθανότατα διέγνωσε τον κίνδυνο να σηκώσει στις πλάτες του όλες τις ευθύνες για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία υπήρξε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και κατά γενική εκτίμηση, συνέβαλε στο δυσμενές για τη ΝΔ εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατόπιν τούτου, και παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός πήρε αναβολή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι που επιβεβαίωσε την επομένη ο κ. Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha. Από τον παραπάνω χειρισμό, ωστόσο, είναι σαφές ότι με τις κυοφορούμενες αλλαγές, ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει «μ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια» : Να αλλάξει τη σύνθεση, ενδεχομένως και τη δομή της κυβέρνησης και ταυτοχρόνως να ανασχηματίσει και το επιτελείο του, το οποίο, μετά και την παραίτηση των κ. Γ. Μπρατάκου και Στ. Παπασταύρου, λειτουργούσε σε συνθήκες περίπου έκτακτης ανάγκης εν όψει ευρωκάλπης.

Παρ ότι η ακύρωση του ταξιδιού του στην Ιορδανία το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Τρίτη έδωσε τροφή στο σενάριο ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές δρομολογούνται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αφού μεθαύριο Σάββατο θα βρεθεί στην Ελβετία προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο που θα παρατεθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία ενώ τη Δευτέρα θα λάβει μέρος στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν έντονα σενάρια ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών.

https://www.ieidiseis.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη