6 Ιουν 2010

ΦΟΒΕΡΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ


Η Ιδεολογία μας μπορεί να γίνει Κίνημα Ελπίδας και Όραμα Ελλάδας τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του σήμερα στην Πολυθεματική Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κόμματος
Στη συνέχεια, αφού εξήγησε γιατί η αντίληψη του «πολυσυλλεκτικό κόμματος» που επικράτησε όλα αυτά τα χρόνια στην στρατηγική και τακτική της ΝΔ οδήγησε τελικά και στην ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ και στην μετατροπή της σε κόμμα διαχείρισης τόνισε: Πολιτική χωρίς Ιδεολογία είναι σκάφος δίχως πυξίδα.
Σήμερα, συνέχισε , το σύστημα καταρρέει. Χρεοκοπεί κυριολεκτικά. Και μαζί χρεοκοπούν κι όσοι το επέβαλαν, το συντήρησαν και το υπερασπίστηκαν. Σε πλείστες σφυγμομετρήσεις η μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού λαού, δεν προτιμά αυτά που υποστηρίζουν τα Αριστερά και Κεντροαριστερά Κόμματα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει Ιδεολογία. Το παραδοσιακό ιδεολογικό υπόστρωμα του ΠΑΣΟΚ

δεν είναι πια συμβατό με την πολιτική της. Κι ανάβει όλο και μεγαλύτερες φωτιές μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και βυθίζεται καθημερινά…



Το πρόβλημα είναι να μη συμπαρασυρθούμε κι εμείς μαζί.



Και για να μην συμπαρασυρθούμε, πρέπει να εμφανίσουμε τώρα τη δική μας εναλλακτική λύση.

Να πείσουμε ότι εννοούμε αυτά που λέμε, πρέπει να δείξουμε ένα νέο πρόσωπο.

Να συγκρουστούμε με ό,τι χρεοκόπησε,

Να μιλήσουμε με άλλη γλώσσα,

Να αναδείξουμε άλλες αξίες, άλλες αρχές και άλλα πρότυπα, εντελώς διαφορετικά από αυτά που σήμερα καταρρέουν.

Να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε προβάλλοντάς τις ιδέες μας, όχι… ξεγελώντας τους «ταλαντευόμενους».

Να κερδίσουμε αξιοπιστία γιατί είμαστε διαφορετικοί. Όχι γιατί είμαστε «ίδιοι» - ή απλώς «λίγο καλύτεροι» - από τους άλλους.

Να πείσουμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα. Όχι ότι θα τα κρατήσουμε ίδια, αλλά απλώς θα τα διαχειριστούμε καλύτερα…

Αν θέλουμε εμείς να μείνουμε όρθιοι και να κερδίσουμε την κοινωνία, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Πολύ διαφορετικοί.



Τι είναι Κοινωνικός Φιλελευθερισμός



Οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού αποτελούν «χρυσή τομή», του συλλογικού και του ατομικού.



Είναι «Φιλελευθερισμός», γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την υπέρβαση του παρασιτισμού.

Και είναι «Κοινωνικός», γιατί παραπέμπει στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους, και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών. Ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και των πιο ευπαθών κατηγοριών.



Δεν έχει καμία σχέση με το Σοσιαλισμό. Γιατί θέλει το κράτος-ρυθμιστή των αγορών. Όχι «παραγωγό», ούτε «δυνάστη» των αγορών.



Και δεν έχει καμία σχέση με το Νεοφιλελευθερισμό γιατί επιμένει στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Δεν το θέλει ανύπαρκτο, «κράτος-νυχτοφύλακα».



Και ασφαλώς, δεν έχει καμία σχέση με το… «Σοσιαλιστικό Νεοφιλελευθερισμό» που μας σερβίρει τελευταία το ΠΑΣΟΚ!



Ο κοινωνικός Φιλελευθερισμός δεν είναι «μηχανιστική» ιδεολογία. Γιατί δεν βλέπει τους ανθρώπους σαν «γρανάζια» μιας μηχανής, όπως η Ιδεολογία της Αριστεράς ή ο Νεοφιλελευθερισμός. Είναι ανθρωποκεντρική Ιδεολογία. Γιατί έχει στο επίκεντρο, την προσωπικότητα του Ανθρώπου, την Ευθύνη, τις Ανάγκες και τις Σχέσεις των Ανθρώπων. Τη συλλογική και ατομική Ταυτότητά τους. Τις κοινωνίες και την παράδοσή τους.



Οι αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού ενυπάρχουν αυτονόητες και αυτοφυείς μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία: Δεν χρειάζεται να τις «εμφυτέψουμε» απ’ έξω.



Οι αρχές της Ελευθερίας, της Ανταγωνιστικότητας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας, της Αξιοκρατίας, της Αξιοπρέπειας, η Αγάπη για την Πατρίδα. Όλα αυτά είναι μέσα στην παράδοση του Ελληνικού λαού. Και προμετωπίδα όλων των αγώνων του, παλαιότερων και πρόσφατων.



Η προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, στη Δημοκρατία και την τήρηση των νόμων, στο δημόσιο συμφέρον που είναι πάνω από τις συντεχνίες, πάνω από τα μεγάλα συμφέροντα των ισχυρών, πάνω από το πολιτικό κόστος.

Ο σεβασμός του δικαιώματος όλων να εκφράζονται ελεύθερα, αλλά και ο σεβασμός στη γνώμη της πλειοψηφίας.

Η αγάπη για την Ειρήνη, αλλά και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Ελευθερία, δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Ανεξαρτησία.



Όλα αυτά δεν είναι ιδέες που τάχα «διώχνουν» τον ελληνικό λαό από κοντά μας. Είναι ιδέες που εκφράζουν τον ελληνικό λαό απόλυτα! Δεν είναι ιδέες, που αν τις πούμε θα «απομακρύνουμε» δήθεν κάποιους. Είναι ιδέες που αν δεν τις πούμε, δεν θα πείσουμε κανένα! Κι αν δεν τις προασπιστούμε με πείσμα και με συνέπεια, δεν θα κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας ως Παράταξη.



Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα λαϊκό, όχι ταξικό. Απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας, κάθε οικονομικής θέσης, στα μεσαία στρώματα και τους αγρότες. Απευθύνεται στην κοινωνία. Εκπροσωπεί τις ανάγκες της, τους φόβους της, τις φιλοδοξίες της. Κι όλα αυτά είναι η ψυχή και η συνείδησή της κοινωνίας. Αυτά πρέπει να αφουγκραστούμε και να τα εκφράσουμε θαρραλέα. Όχι να αυτολογοκρινόμαστε…





Σας καλώ να γίνουμε ξανά υπερήφανοι γι’ αυτά τα ιδανικά. Να τα υπερασπιζόμαστε και να τα προβάλλουμε. Να πείσουμε τους γύρω μας.



Να τα πιστέψουμε, όχι από συνήθεια. Αλλά από επίγνωση ότι αυτή είναι η ασφαλής πυξίδα της δύσκολης πορείας μας.



Πίστη για να αντλήσουμε Ελπίδα εμείς, μετά από μια βαριά ήττα.

Και για να δώσουμε Ελπίδα στην Ελλάδα, μέσα σε μια τόσο δραματική κρίση.

Η Ελπίδα είναι το πιο ανίκητο όπλο. Και η Πίστη σε ιδανικά είναι το πιο σταθερό θεμέλιο της Ελπίδας.



Σας ζητώ να προχωρήσουμε σε μια τριπλή Αναγέννηση:

Ιδεολογική Αναγέννηση της παράταξης,

Πνευματική Αναγέννηση της Δημοκρατίας μας.

Ηθική Αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Αλλά πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στην ελληνική Κοινωνία. Που θέλει κάποιους να εμπιστευθεί. Κάτι να πιστέψει. Κάπου να ελπίσει. Κι εμείς μπορούμε να της προσφέρουμε και Πίστη και Ελπίδα και Προοπτική. Και δεν υπάρχει Πίστη, δεν υπάρχει Ελπίδα χωρίς Πρότυπα, Ιδανικά και Ιδέες.
Είναι αυτές τις Ιδέες που σας καλώ να τις μεταλαμπαδεύσετε σε όλη την Ελλάδα, για να κάνουμε μαζί, το κόμμα των Αξιών και των Αξίων, δικαίωμα Ελπίδας για όλους τους Έλληνες.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη