4 Ιουν 2010

Δέκα τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό


Το Περιβάλλον Γιορτά-ΖΕΙ

5 Ιουνίου είναι η ημέρα που το περιβάλλον γιορτάζει! Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να μας ευαισθητοποιήσει και να μας ενεργοποιήσει, προκειμένου να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορά σε σχέση με...
την προστασία του περιβάλλοντος από τον καθένα μας προσωπικά.

Κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και θα αντιμετωπίσει εντονότερα στα χρόνια που ακολουθούν είναι οι κλιματικές αλλαγές. Αυτές με βεβαιότητα θα ενταθούν, εάν δε ληφθούν μέτρα μείωσης των εκπομπών, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, η ελάττωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση του αέρα και η αραίωση του στρώματος του όζοντος αποτελούν σημαντική απειλή για το μέλλον μας. Για παράδειγμα, μια μείωση του όζοντος στην στρατόσφαιρα κατά 10% αναμένεται να προκαλέσει στον παγκόσμιο πληθυσμό 1,6 έως 1,75 εκατομμύρια επιπλέον καταρράκτη των ματιών καθώς και αύξηση των καρκίνων του δέρματος κατά 26%!

Φυσικά, στην κορυφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων βρίσκεται το νερό. Ήδη η λειψυδρία «βασανίζει» 1,25 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και καθημερινά 4.500 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από τον λόγο αυτό. Μάλιστα, προβλέπεται ότι 1.800 εκατομμύρια ανθρώπων θα ζουν σε χώρες ή περιοχές με ΠΛΗΡΗ λειψυδρία μέχρι το 2025, και δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αν και για να έχουμε ορθή διαχείριση του νερού, απαιτούνται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, ο καθένας µας μπορεί να συμβάλλει µε τον τρόπο του στο να περιορισθεί η σπατάλη που γίνεται σήμερα. Έτσι, ενώ ο καθένας µας καταναλώνει κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του, εύκολα θα µπορούσαµε να καταναλώνουμε λιγότερο από 80 λίτρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να γίνει µε δύο κυρίως τρόπους: την αλλαγή κάποιων συνηθειών µας και τη χρήση απλών τεχνολογιών εξοικονόμησης.

Η οργάνωση ΝΕΟΙ στην προσπάθειά της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους παραθέτει 10 χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.

Ο Δεκάλογος εξοικονόμησης Νερού στο σπίτι:

1. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τη βρύση ανοιχτή Με προσεκτική χρήση νερού, ξοδεύονται περίπου 2lt ενώ με ανοικτή βρύση 20lt
2. Το ίδιο και όταν ξυρίζεστε. Στο ξύρισμα με προσεκτική χρήση νερού, καταναλώνονται έως 3lt νερού ενώ με ανοικτή βρύση: 25lt
3. Βεβαιωθείτε ότι το καζανάκι της τουαλέτας δεν τρέχει. Ειδάλλως καλέστε έναν υδραυλικό να το επιδιορθώσει άμεσα.
4. Περιμένετε το πλυντήριο ρούχων να γεμίσει για να πλύνετε τα ρούχα σας και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εάν υπάρχει. Με το οικονομικό πρόγραμμα χρησιμοποιούνται έως 130l t νερού ενώ με το μεγάλο πρόγραμμα 300lt. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.
5. Ελέγξτε όλες τις βρύσες του σπιτιού εάν στάζουν και επιδιορθώστε αυτές. Με αυτή την πράξη μπορείτε να σώσετε 1.600 λίτρα νερού μηνιαίως ανά βρύση.
6. Μειώστε τη χρονική διάρκεια του ντους. Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε ξοδεύονται έως 40lt νερού ενώ όταν κάνετε μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα: 180lt και όταν κάνετε ντους με το νερό να τρέχει: 120lt νερού. Ετησίως 21.000 λίτρα νερού ανά άτομο υπολογίζεται ότι ξοδεύονται στο ντους.
7. Όταν πλένετε το αυτοκίνητό μόνοι σας, μην αφήνετε το λάστιχο να τρέχει. Χρησιμοποιείστε ένα κουβά που έχετε γεμίσει με νερό και το λάστιχο κατά το ξέβγαλμα. Με κουβά, έχετε οικονομία σε νερό σε σύγκριση με το λάστιχο, έως 85% .
Για το πότισμα του κήπου χρησιμοποιείτε αυτόματα συστήματα ψεκασμού.
8. Πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη που έχετε γεμίσει κατά το ήμισυ με νερό και μην αφήνετε τη βρύση άσκοπα ανοιχτή. ‘Έτσι θα σώσετε περίπου 33 έως 48 λίτρα.
9. Για να ξεπλύνετε τα πιάτα μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα στο νεροχύτη.

10. Προσπαθήστε να κλείνετε τη βρύση ή χρησιμοποιείστε το δεύτερο νεροχύτη εάν υπάρχει για το ξέβγαλμα. Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στη λεκάνη ξοδεύεται περίπου 25lt νερό ενώ με ανοιχτή βρύση έως και 150lt.

Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και των υδάτινων πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ζωή, ο οποίος σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του. Στην Ελλάδα οι υδάτινοι πόροι είναι θέμα διαχείρισης και όχι επάρκειας. Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης συγκεκριμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Η προσπάθεια εξοικονόμησης νερού στο σπίτι είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας νέας στάσης απέναντι στη χρήση του νερού. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί με το σωστό τρόπο να συμβάλλει στη διατήρηση και βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και είναι στο χέρι του καθενός μας να διασφαλίσει το μέλλον του. Μην ξεχνάμε! Κάθε μέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος …
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη