7 Ιουλ 2010

Σκόπια: Έντονες αντιδράσεις για τα σχέδια "αρχαιοποίησης" της πόλης

Εμπλοκή στη διαδικασία "αρχαιοποίησης" της πόλης των Σκοπίων, που επιχειρεί το εθνικιστικό κόμμα VMRO του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Αν και η θεμελίωση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στη "Μακεδονική πλατεία", όπως μετονόμασε η κυβέρνηση την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, έκρινε παράνομο το σχέδιο!
Το φιλόδοξο σχέδιο "Σκόπια 2014", έχει.... πολλά προβλήματα νομιμότητας, καθώς πολλά από τα κτήρια και τα αγάλματα που προβλέπονται παραβιάζουν την πολεοδομική νομοθεσία.
"Το αμφιλεγόμενο σχέδιο "Σκόπια 2014" είναι μια διαδικασία, προβληματική από την αρχή της", δήλωσε δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της FYROM, ο οποίος συνέχισε λέγοντας, ότι "το σχέδιο βασίζεται σε ιστορικά και όχι πολεοδομικά χαρακτηριστικά και είναι πολιτικά φορτισμένο".

Πολιτική εξύμνησης της αρχαιότητας
Η διαμάχη για το όνομα με τη γειτονική Ελλάδα, είναι επίσης μια διαμάχη για την εθνική ταυτότητα και τα σύμβολα.
Για το κόμμα εξουσίας με τη συντομογραφία-τέρας VMRO-DPMNE ("Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας"), με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, το σχέδιο "Σκόπια 2014" είναι μέρος μιας πολιτικής με βάση τις "ιστορικές ρίζες" (κατά τη δική του ιστορική θέση).
Το ψέμα της εξύμνισης του Έλληνα Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μέρος αυτής της πολιτικής.
"Και αυτό δημιουργεί προβλήματα", λέει ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της ΠΔΓΜ, Ντένκο Μαλέφσκι, που διδάσκει μετά τη συνταξιοδότησή του, στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, στο τμήμα Διεθνούς Δικαίου.
"Αυτό το έργο, της ανάπλασης των Σκοπίων, είναι θεμελιωδώς λανθασμένο, γιατί εμπλέκει δύο έθνη μαζί", είπε σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα DER STANTARD, ο πρώην Υπουργός.
"Στο παρελθόν, ακόμη κι όταν είμασταν μέρος της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση της "Μακεδονίας", απέφευγε τις εθνικιστικές εξάρσεις, με αποτέλεσμα συζητήσεις και συμβιβασμούς με την Ελλάδα, σε θέματα συμβόλων και εθνικής ταυτότητας.
"Σήμερα με φρίκη διαπιστώνω ότι ο Γκρούεσκι ζωγράφισε σε μια γωνιά το σύνολο της χώρας", ανέφερε ο Μαλέφσκι, υπονοώντας ότι ο Γκρούεσκι παρασύρει τη χώρα στις εμμονές του.

Γκρούεφσκι: Το έργο δεν θα σταματήσει !
"Δεν υπάρχει επιστροφή, τα έργα θα συνεχιστούν", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρτιν Μαρτινόφσκι, ο οποίος τόνισε ότι "αντίθετες απόψεις, είναι νομικίστικου χαρακτήρα".
Ο Πρωθυπουργός της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Utrinski Vesnik των Σκοπίων, δήλωσε ότι "οι εργασίες κατασκευής θα συνεχιστούν, καθώς έχουμε λάβει ήδη άδειες για 19 έργα".

Αντιπολίτευση: "Διαιρούν τη χώρα σε πατριώτες και προδότες"
Για τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Γκιόρνταν Γκεοργκίεφ, το σχέδιο "Σκόπια 2014", είναι απολύτως λανθασμένο, γιατί προκαλεί διχασμούς.

"Αρχαίοι Μακεδόνες" εναντίον "Σλάβων Μακεδόνων"
"Μάθαμε ξαφνικά", λέει ειρωνικά, ο Γκεοργίεφ, ότι η ""Μακεδονία" είναι έθνος ενός αρχαίου κόσμου κι όχι της Γιουγκοσλαβίας ή των Σλαβικών φυλών. Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της "Μακεδονίας" αυξάνονται. Υπάρχουν πολλοί πλέον στη χώρα μας, που λένε "είμαι ένας από τους αρχαίους Μακεδόνες και είστε ένας από τους Σλάβους Μακεδόνες. Είμαι πατριώτης και είσαι προδότης.""
Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζουν και οι Μουσουλμάνοι της ΠΓΔΜ, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού και διαμαρτύρονται μάλιστα, για την ανέγερση της ορθόδοξης εκκλησίας δίπλα από το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, που προβλέπει το σχέδιο, λέγοντας ότι δεν πρέπει ως μουσουλμάνοι να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τους Χριστιανούς της ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο "Σκόπια 2014"
(όπως μπορείτε να δείτε ο Γκρούεφσκι συνδυάζει αγάλματα του Μ.Αλέξανδρου και των Κωνσταντινου και Ελένης, με τους Ντάμε Γκρούεφ και Γκότσε Ντέλτσεφ ! Σκοπιανός αχταρμάς...)


Θεσσαλονίκη 7-7-2010, taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη