Σβούρες, κότσια, πεντόβολα και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια μνήμης, στρατηγικής και δύναμης, που συνέβαλαν στη διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία χιλιάδων παιδιών, για πολλές δεκαετίες, κατασκευάζει και αναδεικνύει ο Πέτρος Γουμπερίτσης.
Ο 70χρονος συνταξιούχος από τη Φλώρινα αποφάσισε να αναβιώσει μερικά από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια της εποχής του, έχοντας ως μοναδικά εφόδιά του την...
αγάπη του γι' αυτά και τις μνήμες του από τη δική του παιδική ηλικία. Μελέτησε τους τρόπους κατασκευής τους και πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να τούς δώσει "σάρκα και οστά".
«Ήθελα να δώσω έναυσμα στα παιδιά να αφήσουν τους υπολογιστές και να παίξουν", εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, και προσθέτει: "Όταν ήμουν εγώ στην ηλικία τους χωρίζαμε τα παιχνίδια σε χειμωνιάτικα, δηλαδή παιχνίδια πνεύματος, που παίζαμε στα σπίτια, και καλοκαιρινά, που παίζαμε στις αλάνες. Δυστυχώς, σήμερα, δεν υπάρχουν πια αλάνες και τα παιδιά περιορίζονται διαρκώς μέσα στα σπίτια τους».
Τα υλικά που χρησιμοποιεί προέρχονται κυρίως από τη φύση (ξύλα, πέτρες κλπ), όπως άλλωστε συνέβαινε και τότε που τα παιδιά δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν τα παιχνίδια τους και έπρεπε να τα κατασκευάσουν μόνα τους.
«Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθώ να κάνω κάποια από τα παιχνίδια λιγότερο επικίνδυνα, καθώς τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν πώς να προφυλάξουν τον εαυτό τους και μπορεί να χτυπήσουν», διευκρινίζει.
Μερικά από τα παιχνίδια που κατασκευάζει συχνά είναι οι σβούρες, τα πεντόβολα, τα τσελίκια (μικρά ξύλα, κωνικά φτιαγμένα, τα οποία οι παίκτες πετούν στον αέρα με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου ξύλου-ροπάλου, προκειμένου να τα πιάσει η αντίπαλη ομάδα), τα κότσια, οι «γκαζόζες» (μπίλιες) και οι ντάμες. Επίσης, πολύ δημοφιλή είναι και τα καροτσάκια, που φτιάχνει από σύρμα αντί μικρών αυτοκινήτων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γουμπερίτσης, τα παιχνίδια αυτά δεν τα διαθέτει προς πώληση,
παρά μόνο τα χαρίζει σε όποιον τα ζητήσει. «Φανταστείτε ότι κάθε χειμώνα κατασκευάζω γύρω στις 70 σβούρες και το καλοκαίρι μου μένουν μόλις 7-8», λέει.
Τα παραδοσιακά παιχνίδια του διδάσκει σε παιδιά και ενήλικες, μέσα από τις εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνει κάθε χρόνο με το δήμο Φλώρινας. «Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιχνίδια, αμέσως μόλις τούς τα δείξω. Στη συνέχεια, στόχος μου είναι να τα αφήνω να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και πολλές φορές μού δίνουν ιδέες για να δημιουργήσω καινούριες παραλλαγές», τονίζει.
Στο μέλλον, ο Πέτρος Γουμπερίτσης σκοπεύει, όπως λέει, να παραχωρήσει τις δημιουργίες του στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», προκειμένου να εκτίθενται για τις επόμενες γενιές.
Σημείωση: Στις φωτογραφίες ο κ. Γουμπερίτσης στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις "Πολιτιστικός Αύγουστος" του Δήμου Φλώρινας
Πηγή: ΑΠΕ
Φωτό: taxalia.blogspot.com