Πριν από μια δεκαετία, το Ισραήλ...
επέτρεψε την είσοδο ξένων εργατών, για να υποκαταστήσει με φθηνά εργατικά χέρια τους Παλαιστίνιους εργάτες. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική εισήλθαν νόμιμα, αλλά παραβίασαν τη χρονική διάρκεια της άδειας παραμονής τους. Στο μεταξύ ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με τα μέρη στα οποία εγκαταστάθηκαν και τώρα δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Πέρα από την ιδιότητα του εργάτη δηλαδή, πολλοί από αυτούς έκαναν οικογένεις και παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος, να γίνουν μικτοί γάμοι και να χαλάσει έτσι η καθαρότητα της Εβραϊκής φυλής.
Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η χώρα χωρίστηκε ηθικά στα δύο:
από τη μία είναι αυτοί που ανησυχούν για την καθαρότητα της φυλής κι από την άλλη όσοι πιστεύουν ότι είναι ανήθικο να εκδιωχθούν αυτοί οι άνθρωποι, που γεννήθαν στο Ισραήλ.
Αλλά αυτή είναι η μοίρα τω μεταναστών: Τα παιδιά τους πήγαν σε Εβραϊκά σχολεία και μιλούν άψογα Εβραϊκά, αλλά δεν είναι Εβραίοι.
"Τι απέγινε η Εβραϊκή καρδιά, η Εβραϊκή συμπόνοια και η Εβραϊκή ηθική"; αναρωτιέται ο Elie Wiesel, Νομπελίστας και επιζών του ολοκαυτώματος, επιχειρηματολογώντας κατά των απελάσεων.
Ο Wiesel, ο οποίος είναι Εβραίος της διασποράς, δεν έχει Ισραηλινή υπηκοότητα, αλλά Αμερικανική (και γεννήθηκε στη Ρουμανία), είπε ότι ένιωσε υποχρεωμένος να μιλήσει για μια υπόθεση που αφορά το Ισραήλ.
Άλλοι Ισραηλινοί φοβούνται ότι οι απελάσεις θα αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας, μετά τον πόλεμο το 2009 στη Γάζα και τη φετινή επίθεση στο στολίσκο "Ένα καράβι για τη Γάζα".
Ο Υπουργός εσωτερικών του Ισραήλ, Eli Yishai, απέρριψε τους συναισθηματισμούς και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως "Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί...η Εβραϊκή ταυτότητα του κράτους του Ισραήλ δεν κινδυνεύει από κανέναν".
Το Ισραήλ παρέχει αυτόματα την υπηκοότητα στους Εβραίους, αλλά δεν έχει μεταναστευτική πολιτική για τους μη Εβραίους στο θρήσκευμα.
Για να ελέγξει την εισροή μεταναστών η κυβέρνηση του Ισραήλ, ότι θα εκδίδονται άδειες παραμονής στα παιδιά των μεταναστών, αλλά με τα κριτήρια είναι τόσο σκληρά, που οι περισσότεροι θα απελαθούν.
Για να παραμείνουν οι μετανάστες στη χώρα απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
-να έχουν εισέλθει νόμιμα
-τα παιδιά τους να μιλούν Εβραϊκά
-τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο
-να μένουν ήδη στο Ισραήλ πάνω από 5 χρόνια
Ο πρωθυπουγός Μπένζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι "η κυβέρνησή του θέλει από καρδιάς να βοηθήσει τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σαν Ισραηλινοί", αλλά από την άλλη δεν θέλει να δώσει κίνητρα σε παράνομους μετανάστες "να κατακλύσουν τη χώρα".
Ο εκπρόσωπος του Υπουργού εσωτερικών Roi Lachmanovich, δήλωσε ότι η διαδικασία θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού τελειώσουν οι Εβραϊκές αργίες και θα προχωρήσουν σε ατομική βάση, δεν θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις.
Οι μετανάστες είναι πολύ ανήσυχοι, ενώ κάποια παιδιά μεταναστούν κυκλοφορούν ήδη φορώντας κολιέ με το "αστέρι του Δαβίδ" !
Αρκετές αντιρρήσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ισραηλινής κυβέρνησης.
"Αυτό δεν είναι το Εβραϊκό κράτος που ξέρω" διαμαρτυρήθηκε ο Υπουργός Βιομηχανίας Binyamin Ben-Eliezer σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.
Και οι αριθμοί
-120.000 είναι ο αριθμός των εργατών που έλαβαν από το 2000 βίζα και παρέμειναν στη χώρα
-17.000 είναι οι Αραβικής καταγωγής μετανάστες που ζήτησαν και πήραν πολιτικό άσυλο
-27.000 ήταν οι νέοι μετανάστες, που εισήλθαν στο Ισραήλ το 2009.
Αν αυτοί οι αριθμοί τρομάζουν το Ισραήλ και το οδηγούν σε αντιμεταναστευτικά μέτρα, τι να πεί και η Ελλάδα των 2.500.000 μεταναστών;
-
Photo: AP