12 Νοε 2010

Μύλος (Αλλατίνη) η σχέση Οικολόγων- Μπουτάρη

Η ανοικοδόμηση του βιομηχανικού συγκροτήματος Αλλατίνη αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη σχέση Οικολόγων και Αριστεράς με τον Γιάννη Μπουτάρη, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαπλοκή. Πώς άρχισε το θέμα...

Ο χειρισμός της υπόθεσης ανοικοδόμησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλλατίνη...
από τον Γιάννη Μπουτάρη φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις του με τους Οικολόγους αλλά και των Αριστερών γενικότερα, την ψήφο των οποίων προσπαθεί με όλες τους τις δυνάμεις να προσελκύσει τουλάχιστον για το δεύτερο γύρο ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αυτό ήταν το βασικό στοιχείο στο οποίο ο υποψήφιος των Οικολόγων Χρίστος Μάτης ασκούσε δριμύτατη κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη με οξείς χαρακτηρισμούς.

Η υπόθεση Αλατίνη
Το 2003 εκπονήθηκε σχέδιο ανοικοδόμησης του χώρου του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος. Το σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Αντίθετοι στην απόφαση είναι οι κάτοικοι της περιοχής, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
Ο δημοτικός σύμβουλος, τότε, με την παράταξη του ΚΚΕ και μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε έγγραφη δήλωσή του στο ΣτΕ με ημερομηνία 30/7/2003 αναφέρει: «Δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο, τον επιδιωκόμενο σκοπό και την υποβολή ενώπιον του ΣτΕ, εκ μέρους της αστικής αυτής μη κερδοσκοπικής εταιρίας της υπ’ αριθ. Καταθέσεως Ε 5494/16.7.2003 αιτήσεως ακυρώσεως της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3692/ΠΕ/8402/2003 αποφάσεως του υπουργού Πολιτισμού, ούτε με την υπ’ αριθ. Καταθέσεως Ε 5495/16.7.2003 αίτηση αναστολής εκτελέσεως της αποφάσεως αυτής και ότι επιθυμώ την εφαρμογή της απόφασης αυτής».
Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε τότε εκείνη την απόφαση, σε βάρος της οποίας είχαν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή είναι η περίοδος που απέναντι στους κατοίκους βρίσκονται ο δήµαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης Π. Ψωµιάδης και όπως αποδεικνύεται ο Γιάννης Μπουτάρης, που κάνουν παρέµβαση στο ΣτΕ, υπέρ τής απόφασης Βενιζέλου και εναντίον της προσφυγής των κατοίκων! Ο Γιάννης Μπουτάρης, δηλαδή, την περίοδο εκείνη βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση επί του θέματος με τους Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο που σήμερα, ως υποψήφιος δήμαρχος, κατηγορεί ότι έχουν οδηγήσει σε διάλυση δήμο και νομαρχία. και κυρίως απέναντι στους κατοίκους που θέλουν να διατηρήσουν το χώρο ανοιχτό.
Δηλαδή, ο νυν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μπουτάρης, που έχει θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας τα ζητήματα πρασίνου και δημόσιων χώρων, μόλις μερικά χρόνια πριν, είχε ταχθεί με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ της σκανδαλώδους ανοικοδόμησης του χαρακτηρισμένου «ιστορικά διατηρητέου μνημείου», παλιού εργοστασίου Αλλατίνη.


Ο Χρίστος Μάτης
Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των Οικολόγων Χρίστος Μάτης, τόνιζε επί λέξει τα εξής:
«Το 2003 ο κ.Γιάννης Μπουτάρης, παρενέβη δικαστικά υπέρ του δικαιώματος των ιδιοκτητών του Αλλατίνη να χτίσουν στο χώρο των πρώην μύλων Αλλατίνη, ενώ οι περίοικοι είχαν κινητοποιηθεί για να παραμείνει ελεύθερος δημόσιος χώρος, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.
Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του Αλλατίνη είναι η εταιρεία ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. , η οποία είναι θυγατρική της Proton bank.
Το 2010 στο ψηφοδέλτιο του κ.Μπουτάρη, συμμετέχει ο κ.Χασδάι Καπόν, που όπως διάβασα αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, είναι συνιδρυτής της PROTON ΒANK.
Είναι εύλογο το δικαίωμα των ιδιοκτητών να θέλουν να εκμεταλλευθούν τον χώρο τους. Είμαι βέβαιος ότι τα σχέδια τους για την «Πολιτεία Αλλατίνη» θα αναδείξουν σημαντικά τον χώρο των 36.000 στρεμμάτων,
Όμως αυτή η ανάδειξη θα είναι σε όφελος των λίγων που θα μπορούν να αγοράσουν εκεί.
Η μετατροπή του χώρου σε δημόσιο χώρο, προσβάσιμο σε όλους θα είναι προς όφελος των πολλών, κατοίκων μιας περιοχής που χρειάζεται ελεύθερους χώρους.
Ο κ.Μπουτάρης θα πρέπει να απαντήσει: το 2010, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα είναι με τους λίγους ή τους πολλούς;».

Ούτε ο Μηταφίδης στηρίζει Μπουτάρη…
Για Άκυρο και Λευκό καλεί τους ψηφοφόρους του ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση τόσο στον Γιάννη Μπουτάρη, που τον χαρακτήρισε αφερέγγυο όσο και στον Κώστα Γκιουλέκα έκανε πριν από λίγο ο υποψήφιος δήμαρχος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες αλλά να ρίξουν άκυρο ή λευκό.
Ο κ. Μηταφίδης χαρακτηρίζει παντελώς ακατάλληλο για δήμαρχο τον Κ. Γκιουλέκα, λόγω των εθνικιστικών τάσεων που τον διακρίνουν αλλά και λόγω των σχέσεων του με το σύστημα Παπαγεωργόπουλο και τον μητροπολίτη Άνθιμο. Για τον κ. Μπουτάρη λέει: "Ως προς τον "εναλλακτικό" κ. Μπουτάρη η πρόσδεσή του στο κυβερνητικό άρμα ο πολιτικός καιροσκοπισμός και οι παλινωδίες του γύρω από κρίσιμα ζητήματα της πόλης τον καθιστούν αφερέγγυο για τη θέση του δημάρχου. Ενδεικτική η θέση του κατά του δημοψηφίσματος για την υποθαλάσσια κατά της προσφυγής για τη διάσωση του Αλλατίνη, υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι κλπ".


Αγάπιος Σαχίνης για Μπουτάρη
από «ΤΑ ΝΕΑ» 12.4.06,
Ο κ. Σαχίνης άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αποχώρησε από τον συνδυασμό του πρώτου και δημιούργησε την Πρωτοβουλία των Τεσσάρων, με την οποία θα διεκδικήσει τον δήμο. «Σ' αυτές τις εκλογές ο καθένας βρίσκεται εκεί όπου ανήκει. Δεν αμφισβητούμε κανενός το δικαίωμα στις επιλογές. Δεν υπαγορεύουμε σε κανέναν τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει κάτι, ό,τι ηλικιακά πιστοποιητικά κι αν καταθέσει. Δεν μπορεί κανένας με ηλικιακούς όρους, τους οποίους μάλιστα ο ίδιος δεν πληροί, να προσδιορίσει και να αξιολογήσει συμμετοχές», είπε χαρακτηριστικά, εμφανώς σχολιάζοντας τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Μπουτάρη για νεώτερους υποψήφιους.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (του ΣΥΡΙΖΑ)
«Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, θεωρώ ότι είναι ένα παλιά και ανακυκλωμένη και δεν μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές νίκης. Έχω την αίσθηση πως το τελευταίο διάστημα, το κεφάλαιο που δημιούργησε την τελευταία τετραετία, με το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε στις περασμένες εκλογές, χωρίς κομματική στήριξη, το έχει σπαταλήσει. Θυμίζω ότι ο κ. Μπουτάρης ξεκίνησε από υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και στη συνέχεια, από ακραιφνής «βενιζελικός» τον Νοέμβριο του 2007, μέσα σε ένα χρόνο έγινε στέλεχος της «Δράσης» του κ. Μάνου και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Αυτά τα «σαλταπηδήματα» δεν αρέσουν στον κόσμο.»
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης για τον Γιάννη Μπουτάρη (30.9.2010): Είναι κυβερνητικός υποψήφιος, παρακολούθημα της κυβέρνησης αλλά και ελεύθερος σκοπευτής. Λόγω της πολιτικής αφερεγγυότητάς του δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί στα χέρια του την ευθύνη της αλλαγής στη διοίκηση της πόλης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη