...στηρίζει μέσω καταθέσεων τράπεζες με οριακή ρευστότητα στο overnight…..
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα το οποίο ενίοτε φθάνει σε οριακά επίπεδα.
To ελληνικό δημόσιο διαθέτει μια πλεονάζουσα ρευστότητα που το 2010 έφθασε στα 8,5 με 9 δις ευρώ για να υποχωρήσει την τρέχουσα περίοδο στα 5 με 7 δις ευρώ.
Η ρευστότητα αυτή προέρχεται από τις δόσεις του δανείου των 110 δις ευρώ καθώς και από τις δημοπρασίες εντόκων....
Μέρος των κεφαλαίων αυτών σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνεται σε τράπεζες υπό την μορφή της βραχυχρόνιας κατάθεσης με βασικό στόχο να στηρίξουν τράπεζες οι οποίες ορισμένες φορές βρίσκονται ή προσεγγίζουν οριακά επίπεδα ρευστότητας.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες το φαινόμενο στήριξης των τραπεζών έχει ενταθεί…
Το ελληνικό δημόσιο επίσημα δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο αλλά ανεπίσημα αναφέρει ότι αν χρήματα κατευθύνονται σε τράπεζες πολύ προσωρινά καθώς παγίως το δημόσιο καταθέτει χρήματα σε τράπεζες.
Το επιχείρημα αυτό είναι και αληθές και αληθοφανές.
Σε παλαιότερες περιόδους οι τράπεζες όντως δέχονταν καταθέσεις του δημοσίου με βασικό κίνητρο να πάρει το κράτος μια καλή απόδοση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Πάγια διαδικασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί...
Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, έχουν μεταβληθεί άρδην και η κατάσταση στην οικονομία και στις τράπεζες έχει επιδεινωθεί.
Τα χρήματα που καταθέτει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες όχι μεν σε όλες αλλά σε κάποιες εξ αυτών έχει ως βασικό στόχο να της στηρίξει σε ρευστότητα όταν βραχυχρόνια φθάνουν σε οριακά επίπεδα.
Αν π.χ. μια τράπεζα στο over night μείνει εκτεθειμένη έρχεται το κράτος και όλως τυχαίως προβαίνει σε κατάθεση σε αυτή την τράπεζα. Έτσι καλύπτεται το πρόβλημα και το δημόσιο στηρίζει το τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα με αυτές τις ενέσεις ρευστότητας καταφέρνει και επιβιώνει…
Πάντως είναι πλέον γεγονός ότι η ρευστότητα αποτελεί ένα κομβικό μείζονος σημασίας πρόβλημα για τις τράπεζες.
Επίσης και μια άλλη παράμετρος υπάρχουν 2-3 τράπεζες στο σύστημα οι οποίες ουκ ολίγες φορές έχουν βοηθήσει 2 άλλες τράπεζες στην διατραπεζική.
Η κατάσταση στην ρευστότητα των τραπεζών όσο ρόδινη και αν παρουσιάζεται είναι πολύ περίπλοκη υποχρεώνοντας έτσι το κράτος να παρεμβαίνει με αυτούς τους πλάγιους τρόπους για να διασώσει το σύστημα….
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr