18 Μαρ 2011

"Η καλύτερη οικονομική ανάλυση"

Κυκλοφορεί πλέον ευρύτατα στο διαδίκτυο με τον ανωτέρω τίτλο η τηλεοπτική συνλεντευξη του κ. Δ. Καζάκη στο ΚΡΗΤΗ TV.
Δεν χάνεi κανείς παρακολουθώντας την, μολονότι διαρκεί 111΄, διότι λέει μερικές αλήθειες. Το μόνο κακό είναι ότι δεν υπάρχει μία δομή στη συνέντευξη εξ αιτίας των αποσπασματικών ερωτήσεων που του υποβάλλονται. Είχα αποκομίσει την εντύπωση ότι ο κ. Καζάκης γράφει σωστά με τεκμηρίωση και σαφήνεια. Όμως έχω ορισμένες παρατηρήσεις/ενστάσεις γι’ αυτή την τηλεοπτική συνέντευξη, οι οποίες με προβλημάτισαν. Εξηγούμαι:

Ι. Ανακρίβειες:

1]Λέγει ότι επειδή ο ιδιώτης δανειστής του Δημοσίου, ήτοι μία τράπεζα, δεν μπορεί να στραφεί κατά του Δημοσίου, έπρεπε το ιδιωτικό χρέος, ήτοι χρέος του Δημοσίου προς τράπεζες, να μετατραπεί σε χρέος του Δημοσίου, ήτοι του κράτους, προς άλλο κράτος, διότι τότε και μόνον τότε μπορεί να στραφεί ο δανειστής, ήτοι το κράτος/δανειστής, κατά του οφειλέτη ελληνικού Δημοσίου. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Οιοσδήποτε ιδιώτης έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου εξοπλισμένη με εκτελεστό τίτλο [δικαστική απόφαση], μπορεί άνετα να κατάσχει περιουσία του Δημοσίου. Άρα, η μετατροπή του χρέους μας από χρέος προς τράπεζες σε χρέος προς κράτη δεν έγινε γι΄ αυτόν τον λόγο. Έγινε για να δώσουμε, από το προϊόν του δανείου των κρατών, στις τράπεζες τα λεφτά που χρωστάμε, ώστε αυτές να έχουν εξασφαλίσει τους μετόχους τους παίρνοντας πίσω τα δανεικά, ακολούθως δε εμείς να χρωστάμε στα κράτη, από τα οποία δανεισθήκαμε για να πληρώσουμε τις τράπεζες, έναντι των οποίων [κρατών] δεν μπορούμε εύκολα για πολιτικούς λόγους να πούμε ότι δεν πληρώνουμε. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να απονείμουμε εύσημα στον Παναγιώτη Τραϊανού, ο οποίος πρώτος απεκάλυψε το σατανικό αυτό σχέδιο.

2] Ανέφερε ότι η δανειακή σύμβαση δεν μας επιτρέπει να δανεισθούμε από οιονδήποτε τρίτο π.χ. Κίνα. Εκείνο, όμως, που απαγορεύει η σύμβαση είναι να δανεισθούμε από οιονδήποτε τρίτο χορηγώντας του τις ίδιες εμπράγματες εξασφαλίσεις ενόσω οφείλουμε από τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση. Μπορούμε κάλλιστα, λοιπόν, να δανεισθούμε από οιονδήποτε και με το προϊόν του δανείου αυτού να εξοφλήσουμε το δάνειο των κρατών-μελών της ΕΕ.

3]Ανέφερε ότι οι δανειστές μας μπορούν να πωλήσουν τα δικαιώματά τους σε τρίτους, πράγμα επικίνδυνο, αφού π.χ. μπορεί η Γερμανία να πωλήσει τα δικαιώματά της στην Τουρκία και εκείνη να φθάσει μέχρι του σημείου να καθηλώσει τα πολεμικά μας αεροσκάφη σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Εδώ πλέον μιλάμε για λαϊκισμό και απλοϊκότητα. Εν πρώτοις, το δικαίωμα πώλησης [=εκχὠρησης] των αξιώσεών τους κατά της χώρας μας έχουν οι δανειστές μας μεταξύ τους και όχι προς τρίτους. Μπορεί, δηλαδή, να πουλήσει η Γερμανία αυτά τα δικαιώματά της στη Δανία χωρίς να μας ρωτήσει, αλλά για να πουληθούν τέτοια δικαιώματα σε τρίτο χωρίς τη συναίνεσή μας, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι δανειστές, άρα π.χ. και η Κύπρος και η Αυστρία και η Γαλλία. Λέτε αυτές οι χώρες να συμφωνήσουν να πουλήσουν τα δικαιώματά τους στην Τουρκία; Ας υποθέσουμε, όμως, προς στιγμήν ότι όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφωνούν και πωλούν τα δικαιώματά τους στην Τουρκία. Ακολούθως σημειώνεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τα πολεμικά αεροσκάφη μας είναι έτοιμα να απογειωθούν από τα στρατιωτικά αεροδρόμια. Αίφνης πλακώνουν οι δικαστικοί επιμελητές, αν βρεθούν τέτοιοι Εφιάλτες, και επιδίδουν στους Διοικητές των βάσεων εντολή των Τούρκων για καθήλωση των αεροσκαφών στο έδαφος. Τι θα γίνει; Δεν χρειάζεται νομίζω μεγάλη φαντασία. Πρώτον: εκνευρισμένοι οι διοικητές πλακώνουν στις φάπες τους επιμελητές, για να μην πω ότι τους εκτελούν επί τόπου. Δεύτερον: τα αεροσκάφη απογειώνονται και πάνε στη δουλειά τους χωρίς να έχουν πάρει οι πιλότοι τους είδηση για το τί παίχθηκε στις πύλες των στρατοπέδων.

4] Ανέφερε ότι ο περί Καλλικράτη νόμος, με τον οποίον ιδρύθηκαν οι Περιφέρειες, αναφέρεται σε «διεδαφική» συνεργασία των περιφερειών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί αύριο μία πτωχή περιφέρεια, π.χ. η ΄Ηπειρος, να συνεργασθεί με την Αλβανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εν πρώτοις παρατηρώ ότι τον όρο «διεδαφική» εις μάτην ανεζήτησα στον σχετικό νόμο 3852/2010. Μόνον το άρθρο 203 αυτού προβλέπει τη συνεργασία περιφερειών με αλλοδαπές περιφέρεις στα πλαίσια της ΕΕ και των θεσμών και οργάνων αυτής.

ΙΙ. Κενά:

1] Είπε ο κ. Καζάκης ότι προς το τέλος του 2009 παίχτηκε κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της χώρας εν γνώσει και με συμμετοχή της ελληνικής Κυβέρνησης μέσω των περίφημων CDS. Βαρειά κατηγορία που συνιστά εσχάτη προδοσία, αλλά δεν τεκμηριώθηκε. Κυρίως, ὀμως, δεν μας εξήγησε τι διάολο είναι αυτά τα CDS, μήπως και καταλάβουμε τι συνέβη με αυτά τα ρημάδια και αν μπορούσε ο ΓΑΜΑΠ να αποτρέψει το παιχνίδι, αλλά δεν το έπραξε ενσυνειδήτως.

2] Είπε, επίσης, ότι οι δανειστές μας ενδιαφέρονται και για τις καταθέσεις των ελλήνων τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή. Τι είδους ενδιαφέρον είναι αυτό; Αν ενδιαφέρονται να βάλουν χέρι στις καταθέσεις, πώς θα γίνει αυτό;

3]Ερωτήθηκε τί γίνεται τώρα με τους υπερχρεωμένους ἐλληνες και απήντησε ότι εκ του νόμου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τις τράπεζες ρύθμιση των χρεών και αν δεν το δεχθούν οι τράπεζες, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα ρυθμίσει το ζήτημα. Παρέλειψε να αναφέρει ότι τούτο προβλέπεται από τον «νόμο Κατσέλη» και ότι τα Ειρηνοδικεία έχουν ήδη πήξει με τις χιλιάδες αιτήσεις.

ΙΙΙ. Αξιοσημείωτα:

1]Ουδείς διέψευσε τα όσα, βάσιμα ή αβάσιμα, ανέφερεν ο κ. Καζάκης και κυρίως ότι αμφότερα τα κόμματα εξουσίας εγνώριζαν ήδη από τον Ιανουάριο του 2009 [δύο χιλιάδες εννέα] πού οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια.

2] Από το σημερινό χρέος μόνον ένα ποσό των 15-20 δισ. αποτελεί το κεφάλαιο της οφειλής. Όλα τα υπόλοιπα δισ. του συνολικού χρέους των 340 δισ. είναι τόκος κατά καιρούς κεφαλαιοποιηθείς. Τούτο σημαίνει ότι επί δεκαετίες ολόκληρες οι ηγέτες μας δανείζονταν για να πληρώνουν τον τόκο κάποιου δανείου που ελήφθη προ πολλών δεκαετιών. Σχετικώς ανέφερε ότι εν έτει 1985 ο αείμνηστος Άγγελος Αγγελόπουλος, ειδικός επί θεμάτων δημοσίου χρέους, έλεγε ότι το 76% του τότε χρέους αποτελείτο από τόκο και ότι έπρεπε να ληφθούν από τότε μέτρα. [Σημειώνω: δεν τα έλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου που κυβερνούσε τότε, δεν τα έλαβε ο διαδεχθείς αυτόν Μητσοτάκης που τώρα μας κουνιέται και δίνει μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν τα έλαβε ο διαδεχθείς αυτόν Ανδρέας ούτε ο διαδεχθείς εκείνον Σημίτης ούτε ο διαδεχθείς τον Σημίτη Κωστάκης. Όλοι αυτοί, τους οποίους διαφθείραμε εμείς κατά Πάγκαλο].

3] Η Γερμανία ενδιαφέρεται κυρίως για τον ηλεκτρισμό και το νερό [βλ. ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ], όπερ ορθόν, αν αναλογισθεί κανείς ότι το νερό είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο και θα αποτελέσει το πεδίον ανταγωνισμού του εγγύς μέλλοντος.

4] Γίνεται πολύς λόγος σήμερα στην γερμανική επιστημονική κοινότητα για την πάλαι ποτέ Κρητική Πολιτεία και για το πώς θα ήταν σήμερα η Κρήτη, αν δεν είχεν ενωθεί με την Ελλάδα. Αυτό αδυνατώ να το ελέγξω. Άφησε δε να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται, διότι κάποιοι θέλουν την απόσχιση της Κρήτης.

5] Δήλωσε ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει και ότι την 25-28.03.2011 θα επέλθει ο αφανισμός μας, αφού, όπως έγραψε η Wall Street Journal προ ημερών, αυτό που θα βιώσουν οι έλληνες την 25.03.2011 δεν μπορούν να το διανοηθούν.

Ευτυχώς που τελείωσε λέγοντας ότι όπως ο ελληνισμός οδηγήθηκε την 25.03.1821 σε εθνική ανάταση, έτσι θα πράξει και την 25.03.2011 και θα βγει από οποιοδήποτε αδιέξοδο. Πάλι καλά, διότι είχα ήδη ψυχοπλακωθεί.

Σωτήριος Καλαμίτσης

Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη