Η Μεγάλη Αίθουσα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης |
Έφτασε σχεδόν η ημέρα. Στις 21 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα.
Μιλάμε για την εκδίκαση της προσφυγής της FYROM κατά της Ελλάδας, για παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας για τον αποκλεισμό της πΓΔΜ στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.
Η Ελλάδα κατηγορείται από την ΠΓΔΜ για..
«κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της απέναντι στο άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψε στις 13 Σεπτεμβρίου το 1995».
Με την προσφυγή της αυτή η ΠΓΔΜ ζητά από το Δικαστήριο να προστατέψει και να διασφαλίσει τα δικαιώματα της ως ανεξάρτητο μέλος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της να συμμετάσχει σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Διότι όπως υποστηρίζει η Π.Γ.Δ.Μ η Ελλάδα είχε ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ καθώς επιθυμούσε να επιλυθούν αρχικά οι διαφορές των δύο χωρών ως προς το συνταγματικό όνομα της Π.Γ.Δ.Μ.
Η ΠΓΔΜ επιθυμεί την «άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας προς το άρθρο 11 παρ.1 που υπέγραψε και να σταματήσει να προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς».
H εκδίκαση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, οι ακροάσεις θα ξεκινήσουν την ημέρα αυτή και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 30 Μαρτίου και η απόφαση θα εκδοθεί μετά από αρκετούς μήνες, πιθανώς στα τέλη του 2011.
Η αγωγή δεν έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη διαφωνία του ονόματος (δεν θα αποφασίσει το Δ.Δ.Χ, αλλά αν η απόφαση είναι υπέρ των Σκοπίων, θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και θα αποδυναμώσει μελλοντικό "βέτο" της Ελλάδας.
Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. δήλωσε σήμερα δια στόματος του εκπροσώπου του, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ότι "είναι μια νομική διαδικασία, στην οποία έχουμε ισχυρά επιχειρήματα".
Σύμφωνα με πληροφορίες του taxalia, τα "ισχυρά επιχειρήματα" της Ελλάδας, στηρίζονται εν πολλοίς στις κατά καιρούς αμφιλεγόμενες "ιδέες" του Ευάγγελου Κωφού.
Πάντως, η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη.
Εμείς στο taxalia,δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για την έκβαση της δίκης.
Η αλήθεια είναι ότι οι Σκοπιανοί έχουν παραβιάσει πολύ περισσότερες φορές και πολύ ουσιαστικότερα από μας την ενδιάμεση συμφωνία, όμως -ορθώς- η Ελλάδα δεν την κατήγγειλε.
Δυστυχώς, είναι συμφερότερο για τη FYROM να μην δεσμεύεται από την ενδιάμεση συμφωνία, για αυτό και επιδιώκει (ουσιαστικά) την ακύρωσή της.
Αυτή είναι η μοναδική ουσιαστική εξέλιξη στο "Σκοπιανό", τα 3 τελευταία χρόνια, η οποία κατά την εκτίμησή μας, θα συνοδευτεί από αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια και θα φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τη χώρα μας, που θα πρέπει να παίζει συνεχώς το ρόλο του "αρνητή" στους διεθνείς οργανισμούς, υπερασπιζόμενη την ιστορική αλήθεια.
Η ιστορική αλήθεια, δεν ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όμως !
Τους ενδιαφέρουν μόνο οι συσχετισμοί συμφερόντων και οι σφαίρες επιρροής.
Δύσκολα δηλαδή τα πράγματα για τη χώρα μας, της οποίας η διπλωματία δεν κατάφερε να αποτρέψει αναγνωρίσεις της FYROM, ως "Μακεδονία" από μια σειρά χωρών.
δείτε το πρόγραμμα ακροάσεων στη Μεγάλη Αίθουσα του διεθνούς δικαστηρίου, εδώ
ακολουθεί το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
C. INTERNATIONAL, MULTILATERAL AND REGIONAL INSTITUTIONS
Article 11
1. Upon entry into force of this Interim Accord, The Party of the First Part agrees not to object to the application by or the membership of the Party of the Second Part in international, multilateral and regional organizations and institutions of which the Party of the First Part is a member; however, the Party of the First Part reserves the right to object to any membership referred to above if and to the extent of the Party of the Second Part is to be referred to in such organization or institution differently than in paragraph 2 of the United Nations Security Council resolution 817 (1993).
2. The Parties agree that the ongoing economic development of the Party of the Second Part should be supported through international cooperation, as far as possible by a close relationship of the Party of the Second Part with the European Economic Area and the European Union.
16.3.2011 /sakis