22 Απρ 2011

Ελλάς 2011, η "αγάπη" για τις αρχαιότητες και ο γλοιώδες νεοπλουτισμός!

Σχόλιο για το θέμα: Μόνο απολίτιστοι «φιλοξενούν» αρχαιότητες στα σπίτια τους. «Κράξτε» -ή καταγγείλτε- όλους αυτούς που έχουν ή αγοράζουν κλεμμένες αρχαιότητες, από Ελλάδα ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αν –λέμε αν- έχουν ψήγμα πολιτισμού μέσα τους, θα πρέπει να τα επιστρέψουν –δωρίσουν δηλαδή- σε κάποιο σχετικό μουσείο!
(δείτε ένα παράδειγμα εδώ>>)
Ένα απίστευτο θέαμα αντίκρισαν οι αστυνομικοί μετά από «έφοδο», παρουσία εισαγγελέα και αρχαιολόγου, σε χώρο όπου στεγάζεται το εργαστήριο μαρμάρου ενός κατοίκου του νησιού του Ιπποκράτη.

Κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινα αντικείμενα, μεγάλης ιστορικής αξίας που προέρχονταν από...
αρχαιολογικούς χώρους της Κω, βρέθηκαν στο χώρο και προορίζονταν για να κοσμήσουν… τις βίλες ευκατάστατων πολιτών στο νησί της Κω και της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για περίπου 150 κομμάτια διαφόρων μεγεθών και χρονολογικών περιόδων, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Μεσαριά, δίπλα σε εργαστήριο μαρμάρου που διατηρούσε ένας 40χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος, ω του θαύματος αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή και εγγύηση 40.000 ευρώ.

Η είδηση από το zougla.gr
Η αρχική είδηση από το aegeanews24.gr

Το "μεράκι" του για συλλογή μαρμάρινων πλακών και πετρών αρχαιολογικής αξίας και σημασίας που έβρισκε σκόρπιες εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται ότι

"πληρώνει" τώρα η οικογένεια γνωστού συμπολίτη μας τεχνίτη (και φιλήσυχου ανθρώπου).

Έπειτα από πληροφορίες της Ασφάλειας έγινε χτες με εντολή Εισαγγελέα, παρουσία Αρχαιολόγου, η κατ' οίκον έρευνα (είχε περίπου 300 μαρμάρινες πλάκες και πέτρες στην αυλή του)

και η σύλληψη του 40χρονου μέλους της οικογένειας που ανέλαβε την ευθύνη...

Πάντως ακόμα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες όπως δήλωσε στα ΜΜΕ το πρωί ο Αστυνομικός Δντης Στ. Σεντονάς μιας και η προανάκριση συνεχίζεται (ώστε να εντοπιστούν και οι οικοδομημένες παρόμοιες πλάκες και πέτρες ως διακοσμητικά στοιχεία σε σπίτια, τζάκια κλπ...)



Κιονόκρανα από αρχαιολογικούς χώρους της Κω... σε βίλες του νησιού! (Γράφει το Newsit)


Κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, βωμούς και άλλα μαρμάρινα αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας που θα κοσμούσαν... κατοικίες εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές.
Περίπου 150 κομμάτια διαφόρων μεγεθών και χρονολογικών περιόδων, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Μεσαριά, δίπλα σε εργαστήριο μαρμάρου που διατηρούσε κάτοικος της Κω.

Κάτοικος του νησιού κατήγγειλε στην αστυνομία ότι στο εν λόγω εργαστήριο γινόταν επεξεργασία αρχαίων μαρμάρινων κομματιών μεγάλη αξίας τα οποία στη συνέχεια διατίθεντο σε ιδιοκτήτες σπιτιών που επιθυμούσαν να τα διακοσμήσουν με πραγματικά έργα τέχνης.

Τα μαρμάρινα κομμάτια υποβάλλονταν σε επεξεργασία ανάλογα με τους χώρους για τους οποίους προορίζονταν και κυρίως τοποθετούνταν σε εισόδους πολυτελών σπιτιών καθώς και τζάκια.

Οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά την καταγγελία, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας και η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία χτες το μεσημέρι έστειλε στην περιοχή εκπρόσωπό της για να κάνει αυτοψία.

Η αρχαιολόγος εντόπισε περί τα 600 μαρμάρινα κομμάτια, όμως μόνο τα περίπου 150 φαίνεται ότι υπόκεινται στο νόμο περί αρχαιοτήτων. Σημειώνεται ότι με εντολή του εισαγγελέα, ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου συνελήφθη, ενώ από εκείνη τη στιγμή η αρχαιολογία ξεκίνησε την καταγραφή των αρχαίων μαρμάρινων κομματιών.

Ο χώρος φρουρείται, από την αστυνομία σε 24ωρη βάση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των αρχαιολόγων, και να αποτυπωθούν σε κατάλογο όλα τα ευρήματα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη