Της Ρούλας Σαλούρου
Με τους χειρότερους οιωνούς μπήκε το 2011, βάσει της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς τον Ιανουάριο το ποσοστό ανεργίας έσπασε το φράγμα του 15%, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η χώρα διέρχεται ένα μακρύ τούνελ ανεργίας, από το οποίο δεν θα βγει τουλάχιστον έως το 2025. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) για τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων μελών, από τα Μητρώα του, που αποτυπώνουν την πορεία των Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν πως ενώ άνοιξαν 463 επιχειρήσεις, έκλεισαν 864.
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, καθώς η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων δεν θα αφορά μόνο τα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τα ανταποδοτικού τύπου επιδόματα, όπως είναι το αυτό που δίδεται από τον ΟΑΕΔ. Στον... Καιάδα της μακροχρόνιας ανεργίας ρίχνονται 7 στους 10 πρώην εργαζομένους, ενώ σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι άνεργοι ηλικίας 45-55 ετών. Η εκτίναξη της ανεργίας δεν μπορεί να αφήσει αλώβητα και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βιώνουν πλέον, συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης.
Ιδιαίτερη αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας πως η απασχόληση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένη κατά 4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009, υποδηλώνοντας την απώλεια 180.000 θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας το ίδιο τρίμηνο έφθασε το 14,2% του εργατικού δυναμικού. Η μέση ετήσια μείωση της απασχόλησης (-2,7%) ήταν μικρότερη από τη μείωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και η παραγωγικότητα (κατά 1,8%).
Οι προβλέψεις για το 2011 του Διοικητή της ΤτΕ είναι εξίσου δυσοίωνες καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία θα υπερβεί το 15%.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΒΕΑ, για τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, οι διακοπές των επιχειρήσεων του α΄τριμήνου 2010 προς το α΄τρίμηνο 2009 παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6%, ενώ οι διακοπές των επιχειρήσεων του α΄τριμήνου 2011 προς το α΄τρίμηνο 2010 παρουσιάζουν τετραπλάσια αύξηση δηλαδή κατά 16,5%, γεγονός που όπως σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο αποδεικνύει πως τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η βιοτεχνία καταλήγουν σε διακοπές επιχειρηματικής δραστηριότητας με αυξανόμενους ρυθμούς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μεταξύ α΄τριμήνου 2010 προς α΄ τρίμηνο 2009 παρατηρείται μείωση στις ιδρύσεις των επιχειρήσεων η οποία ανακάμπτει και μετατρέπεται σε αύξηση κατά 4,9% μεταξύ α΄τριμήνου των ετών 2011 προς 2010.
Το ΒΕΑ πάντως, εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην επιχειρηματικότητα ανάγκης που δημιουργεί η ανεργία (με ενίσχυση κυρίως επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών), στις πωλήσεις επιχειρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, στην ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας αλλά και στην επιχειρηματικότητα αλλοδαπών.
Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η απώλεια βιοτεχνικών επιχειρήσεων που ενσωματώνουν τεχνογνωσία και είχαν ιστορική πορεία στο χώρο τους – καταλήγει το ΒΕΑ.
Αλλά και σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι κατά τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 756.795 άτομα (15,1%), αριθμός που αυξήθηκε κατά 189.663 άτομα (αύξηση 33,4%) σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (ποσοστό ανεργίας 11,3%) και κατά 23.149 άτομα (αύξηση 3,2%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 14,8%.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναμένοντας αμείωτο ρυθμό αύξησης της ανεργίας για τους επόμενους μήνες, παρά την μικρή κάμψη που αναμένεται μετά τον Απρίλιο, λόγω της εποχικής απασχόλησης. Τα στοιχεία οδηγούν τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε μονοψήφια επίπεδα προς το 2025 κι αφού πρώτα αγγίξουν ποσοστά της τάξης του 17% ή ακόμη και του 20%!
Η ανεργία «μαστίζει» κυρίως τους νέους σε ηλικία, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο σε 37% (από 30,4% τον Ιανουάριο 2010). Στις ηλικίες 25-34 ετών η ανεργία είναι 21,3% (από 14,6% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους) και στις ηλικίες 35-44 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 12,6% (από 9,7%).
Η πρωτοφανής έκρηξη της ανεργίας συνδέεται με ακόμη πιο ανησυχητικά, ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς διαπιστώνεται πως αυξάνεται σημαντικά και θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η περίοδος παραμονής εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα οι μακροχρόνια άνεργοι να υπολογίζονται περίπου στο 70% του συνόλου των ανέργων. Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά στην ηλικιακή ομάδα 45-55 ετών, για την οποία η συνήθης περίοδος παραμονής εκτός αγοράς εργασίας έφθανε τα δύο έτη, τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, και κυρίως τα επόμενα χρόνια, αυτή η περίοδος θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκτιμάται πως πλέον θα απαιτηθούν τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια. Δηλαδή, οι σημερινοί 55άρηδες που χάνουν τη δουλειά τους ενδεχομένως να μην μπορέσουν ποτέ να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.
Πηγή:www.capital.gr