7 Απρ 2011

Τι έγινε στο ΚΥΣΕΑ της 26-7-1999;

Έγραφε την επόμενη μέρα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ


Πρώτα οι ανάγκες του ΝΑΤΟ

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε χτες αγορές 3 υποβρυχίων, 1 πετρελαιοφόρου και 3 πυραυλακάτων, αξίας άνω των 500 δισ. δραχμών

Οι νέοι εξοπλισμοί του Πολεμικού Ναυτικού ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνήλθε στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αποφασίστηκαν αγορές που ξεπερνούν τα 500 δισ. δραχμές, οι οποίες εντάσσονται το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (1996 - 2000), η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι συνολικού ύψους 4 τρισ. δραχμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,οι εξοπλισμοί εντάσσονται στο δόγμα "αν θέλεις την ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο".Την απάντηση αυτή έδωσε το Σάββατο, μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε "τι τα θέλουμε τα όπλα αφού ξεκινάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος;". Πάντως και οι εξοπλισμοί αυτοί έρχονται ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και να απαντήσουν στις προτροπές των Αμερικανών, αλλά και στους περιορισμούς που αυτοί θέτουν σε σχέση με τις συγκεκριμένες επιλογές, ενώ θεωρητικά και μόνο οι αρμόδιοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι έχουν σχέση με την κάλυψη των εθνικών αμυντικών αναγκών.

Τελικές αποφάσεις ελήφθησαν για την κατασκευή τριών υποβρυχίων και ενός πετρελαιοφόρου, όπως και για την προμήθεια τριών πυραυλακάτων, για τις οποίες όμως δεν έγινε η τελική επιλογή ανάμεσα στις προσφορές. Ανοιχτό δε παραμένει το θέμα της προμήθειας από τους Αμερικανούς των τεσσάρων μεταχειρισμένων βαρέων αντιτορπιλικών ανοιχτής θαλάσσης τύπου "Kidd".

Ειδικότερα εγκρίθηκε η κατασκευή από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τριών υποβρυχίων αξίας 350 δισ.δραχμών, σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία HPW, στο Κίελο της Γερμανίας. Η σχετική βέβαια απόφαση, είχε ληφθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, ανοιχτοί παραμένουν οι όροι αυτής της "συνεργασίας", καθώς η διευκρίνισή τους μετατίθεται στην τελική διαπραγμάτευση που θα γίνει. Ολα αυτά, τη στιγμή που υπάρχει στην Ελλάδα η εμπειρία και η τεχνογνωσία από την ανακατασκευή υποβρυχίων παλαιότερης γενιάς. Στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και η κατασκευή ενός πετρελαιοφόρου για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, όπου αποφασίστηκε να κατασκευαστεί από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε συνεργασία όμως με το ιταλικό ναυπηγείο "Fincantieri". Το κόστος του πετρελαιοφόρου ανέρχεται σε 32 δισ. δραχμές.

Οσον αφορά την προμήθεια των τριών πυραυλακάτων (ταχέων περιπολικών, κατευθυνομένων βλημάτων) ύψους 120 δισ. δραχμών, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,αξιολογήθηκαν από το χτεσινό ΚΥΣΕΑ οι προτάσεις του Ναυπηγείου Ελευσίνας αλλά, με δεδομένο ότι οι προσφορές είναι περίπου στο ίδιο ύψος, εξουσιοδοτήθηκε, όπως είπε, ο ίδιος να πάρει τις επόμενες μέρες την τελική απόφαση σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ανέφερε ότι "εξουσιοδοτήθηκε να το χειριστεί ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη τις ισοδύναμες προσφορές, μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς". Οι προσφορές αυτές είναι, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, από τρία ναυπηγεία: του γαλλικού CMN, του αγγλικού VOSPER και του γερμανικού LURSSEN.

Για την προμήθεια από τις ΗΠΑ των τεσσάρων μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών ανοιχτής θαλάσσης τύπου "Kidd", που παραμένει σε εκκρεμότητα, o υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και του έθεσε το ζήτημα της μείωσης της τιμής και της άμεσης παροχής συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Πάντως η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί αρνούνται να παραχωρήσουν συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο και πέρα από αυτό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Το ΚΥΣΕΑ απασχόλησε και το ζήτημα του μισθολογίου των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και εξουσιοδοτήθηκαν οι υπουργοί ΕΘνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν αυτή την περίοδο, ώστε να υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά, προφανώς ενόψει εκλογών.

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/7/1999&id=8254&pageNo=6&direction=1
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη