12 Απρ 2011

Συνέχεια στο "Σκάνδαλο Μυλόπουλου"...

- Δείτε πώς τον "καρφώνει" ο τέως αντιπρύτανης Πανάς.
- Σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας για τον Γιάννη Μυλόπουλο
- Άραγε θα απαντήσει ο νυν πρύτανης του ΑΠΘ;

Θα θυμάστε τις αποκαλύψεις μας για τα απίστευτα σκάνδαλα του Γιάννη Μυλόπουλου, του πρύτανη ο οποίος, όπως παραδέχθηκε έχει "κόψει μισθό" 2.000 ευρώ στον εαυτό του και τους αντιπρυτάνεις αλλά και 3.100 ευρώ για την γραμματεία του και 28.500 ευρώ μηνιαίως για
το προσωπικό της πρυτανείας, τα οποία όλοι τους (σε καιρό λιτότητας) τα εισπράττουν από την Επιτροπή Ερευνών, ενώ πάλι από τα κονδύλια της ΕΕ.
Θα θυμάστε επίσης ότι στην "απολογία" του προς τα μέλη της Συγκλήτου (σε εκείνη τη φοβερή συνεδρίαση που απείλησε με παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες ως άλλος ΓΑΠ, εάν δεν εγκρίνονταν οι πληρωμές του), είχε πει και τα εξής φοβερά:
- Ότι η προηγούμενη πρυτανεία δεν φρόνιζε για τη σωστή αξιοποίηση των αποθεματικών του ΑΠΘ με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα για το Πανεπιστήμιο.
- Ότι και το προηγούμενο πρυτανικό σχήμα έπαιρνε χρήματα από την Επιτροπή Ερευνών.

Στις αιτιάσεις αυτές του απάντησαν οι πρώην αντιπρυτάνεις Γιαννακουδάκης και Πανάς με τρία μέιλ που έστειλαν σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα (μέσω του δικτύου "Διάλογος"). Ο δεύτερος ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Πανάς τον καρφώνει ευγενικά λέγοντας ότι δεν θα λέγονταν κάποιες ανακρίβειες εάν κάποιος είχε φροντίσει να επικοινωνήσει μαζί του!

Το μέιλ του κ. Γιαννακουδάκη έχει ως εξής:
Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ επέβαλε υποχρεωτικά από 1-10-2011 σχετικός νόμος και ισχύει για όλο το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και επομένως και για το Πανεπιστήμιό μας. Συνεπώς, επειδή δεν έχετε στοιχεία για το παρελθόν, σας ΟΦΕΙΛΩ, σε ό,τι με αφορά, και για το διάστημα που υπηρέτησα το Πανεπιστήμιό μας από τη θέση του Αντιπρύτανη, μια συνολική ΔΗΛΩΣΗ:

ΟΥΔΕΠΟΤΕ εισέπραξα αμοιβή ή άλλου είδους επιμίσθιο τόσο από ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας, όσο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή του Πανεπιστημίου μας.
Με τιμή
Ανδρέας Γιαννακουδάκης
Αναπλ. Καθηγητής
Τμήμα ΧΗΜΕΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Α.Π.Θ.


Το δεύτερο μέιλ για το περίφημο θέμα της αξιοποίησης των αποθεματικών, έχει ως εξής:
Ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τα επιτόκια των κεφαλαίων της ΕΕ
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά την ανακοίνωση της Πρυτανείας με αντικείμενο την ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, αισθάνομαι υποχρεωμένος ως ο απελθών Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, να σχολιάσω ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης, τα οποία αφορούν τον τρόπο «υπεράσπισης των οικονομικών συμφερόντων του ΑΠΘ» στη δική μου θητεία.
Τα σχόλιά μου έρχονται, αφ' ενός μεν να διορθώσουν κάποια σημεία του κειμένου ενημέρωσης της Πρυτανείας που διέπονται (καλοπροαίρετα ελπίζω) από ανακρίβειες, αφ' ετέρου δε αποσαφηνίζουν κάποια ζητήματα, τα οποία λόγω της φύσης τους χρήζουν αναλυτικότερης επεξήγησης
Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, ότι η Επιτροπή Ερευνών διαχειρίζεται κεφάλαια των φορέων χρηματοδότησης, τα οποία κατατίθενται σε Λογαριασμό Τράπεζας και των οποίων η ανάληψη γίνεται μόνον κατόπιν εντολής του Προέδρου για την πληρωμή των δαπανών των έργων. Επίσης η Επιτροπή Ερευνών προβαίνει ανά τριετία, μέσω δημόσιας διαδικασίας, σε επιλογή Τράπεζας, για την αξιοποίηση του συνόλου των κεφαλαίων, ζητώντας πλειοδοτικές προσφορές, ώστε να επιτύχει το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, καθώς επίσης και πληθώρα άλλων ευνοϊκών τραπεζικών υπηρεσιών.
Την εποχή που ανέλαβα εγώ ως Αντιπρύτανης Ερευνών, τα προσφερόμενα επιτόκια όψεως (με σύνδεση με το Euribor) για το συγκεκριμένο ύψος των τοποθετούμενων κεφαλαίων ήταν ανταγωνιστικά ακόμη και έναντι των προθεσμιακών επιτοκίων. Συγκεκριμένα, α) το προσφερόμενο επιτόκιο όψεως της Τράπεζας Πειραιώς, τον Σεπτέμβριο του 2007 (όταν έληξε η προηγούμενη περίοδος και έγινε ο νέος διαγωνισμός για την επόμενη τριετία), ήταν στο επίπεδο του 4.25%, φθάνοντας το 5.019% κατά το τέλος του 2008, ενώ β) τα αντίστοιχα προθεσμιακά κατά την ίδια περίοδο κυμαίνονταν από 4 έως 4.5%. Ετσι αποφασίστηκε να επιλεγούν τα επιτόκια α) για τα τοποθετηθέντα κεφάλαια της Ε.Ε.
Επομένως είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ανακριβής ο ισχυρισμός ότι υπήρχε «τακτική τοποθέτησης των αποθεματικών σε λογαριασμό με επιτόκιο 0.7 % -1.6%»
Τον Ιούλιο του 2009 (εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης) και πριν παρέλθει η τριετία, αφού διαπιστώθηκε η κατακόρυφη πτώση των επιτοκίων, η Επιτροπή απηύθυνε στην Τράπεζα αίτημα για αύξηση του επιτοκίου πέραν των συμφωνηθέντων (EURIBOR εβδομάδας) και κατόρθωσε να πετύχει 1.2%, όταν το επιτόκιο EURIBOR ήταν 0.365%, ενώ το τρέχον επιτόκιο καταθέσεων όψεως ήταν τότε 0.10%. Η Επιτροπή κατόρθωσε επίσης να επιτύχει τον Απρίλιο του 2010 και δεύτερη αύξηση σε 1.6%. Αυτή η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η Επιτροπή, η οποία ήδη με απόφαση της Ολομέλειας (συν 433/3-2-10) είχε ξεκινήσει τη διερεύνηση εναλλακτικής μορφής τοποθέτησης μέρους των αποθεματικών, εκτός του αποθεματικού χορήγησης δανείων. Την ίδια περίοδο τα προθεσμιακά επιτόκια ήταν στο επίπεδο του 2.2% δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από το ειδικό για την ΕΕ χορηγούμενο επιτόκιο όψεως.
Ακολούθησαν δύο κύκλοι υποβολής προσφορών από τις Τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο επιτόκιο. Η Επιτροπή Ερευνών στη συνεδρίασή της 440/26/8/2010 αξιολόγησε τις τελικές προσφορές λαμβάνοντας απόφαση προθεσμιακής κατάθεσης του ποσού των 15.000.000 ευρώ και προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις αμέσως επόμενες μέρες με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήταν εκείνη που προσέφερε το μεγαλύτερο επιτόκιο, ύψους 5.3% για τα 15.000.000 Ευρώ.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Η πρωτοβουλία προθεσμιακής κατάθεσης ανελήφθη από την απελθούσα διοίκηση της Επιτροπής Ερευνών και επετεύχθη μετά από πιεστικές διαπραγματεύσεις, κατά παρέκκλιση της τρέχουσας συμφωνίας με την Τράπεζα, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η πτώση των επιτοκίων όψεως για EURIBOR) .

2. Η Επιτροπή Ερευνών δέσμευσε μέρος του αποθεματικού για πρώτη φορά, επειδή τα λαμβανόμενα επιτόκια όψεως ήταν χαμηλότερα των προθεσμιακών. Με εμφανές το όφελος υπέρ του ΑΠΘ.

3. Ο χρόνος υπογραφής της προθεσμιακής δέσμευσης (τρίμηνης διάρκειας) προσδιορίσθηκε από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και όχι φυσικά ως μία εσπευσμένη ενέργεια λόγω της επικείμενης αλλαγής προέδρου της Επιτροπής Ερευνών.

4. Όλες οι ενέργειες έγιναν κατόπιν αποφάσεων των οργάνων διοίκησης (Ολομέλειας και Επταμελούς) και της τήρησης των απαραίτητων διαδικασιών επιλογής.

5. Όλα τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνονται φυσικά και με τον διαφανέστερο δυνατό τρόπο, από τα πρακτικά συνεδριάσεων και την έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών του 2009.

Αυτά τα στοιχεία, τα οποία αναγκάστηκα να παραθέσω, αναπόφευκτα αναλυτικά, νομίζω ότι αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο, ακόμη και στον πλέον δύσπιστο συνάδελφο, τα οφέλη που προέκυψαν για το ΑΠΘ από αυτή τη μεθοδολογία της διαχείρισης που ακολούθησε η απελθούσα διοίκηση της Ε.Ε.

Λυπάμαι μόνον, διότι εάν μου είχε ζητηθεί μία στοιχειώδης συνεργασία από τη νέα διοίκηση της Ε.Ε., θα είχε προληφθεί και αποφευχθεί η ατυχής ανακοίνωση ανακριβών στοιχείων και κατ' επέκταση μία δυσάρεστη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προέκυψε από αυτήν.

Ο απελθών Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών
Καθηγητής Σταύρος Πανάς

Και το τρίτο μέιλ έχει ως εξής:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από τις συζητήσεις και τις ερωτήσεις από μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ της προηγούμενης Πρυτανείας, θέλω να ενημερώσω κατηγορηματικά την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ότι τα μέλη του προηγούμενου Πρυτανικού Συμβουλίου, δεν αμείφτηκαν ποτέ από ερευνητικά έργα που χρηματοδοτηθήκαν από την ΕΕ καθώς και από κεντρικές ερευνητικές δράσεις του ΑΠΘ.
Καθηγητής Σταύρος Πανάς


Σημείωση δική μας: Άραγε θα απαντήσει σε αυτά ο κ. Μυλόπουλος;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη