18 Απρ 2011

Ελλάς - Κύπρος – Ισραήλ και η επέκταση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Από τον Πληροφοριοδότη


Η οικονομική κρίση αρχίζει πλέον να μας ακουμπά όλους μας ενώ τα αποτελέσματά της είναι ορατά παντού. Είναι λογικό να στρεφόμαστε πλέον μεταξύ των άλλων και στην εξερεύνηση όλων των πιθανών πόρων που διαθέτει η χώρα μας προκειμένου να εξευρεθεί λύση και κυρίων επιπρόσθετα εισοδήματα για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους μας. Μεταξύ των άλλων ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει..
 ο όρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της δυνατότητας της χώρας μας στην έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ήδη η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακοίνωση της τελικής συνεργασίας για την από κοινού αξιοποίηση του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη τον εκνευρισμό της Τουρκίας, ενώ από την άλλη μεριά η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί βρίσκοντας τεχνάσματα και παίζοντας με τις λέξεις. προσπαθώντας να αποτρέψει την επέκταση της Ελληνικής ΑΟΖ με εκείνη της Κύπρου. Στα τεχνάσματα αυτά περιλαμβάνεται η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο και κατά συνέπεια δεν δικαιούται ΑΟΖ αλλά μόνο υφαλοκρηπίδα.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω κατάσταση, για δύο πράγματα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι α) η Τουρκία πρόκειται να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα στην περιοχή αυτή και β) η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει δυναμικά και να διεκδικήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναζητηθούν «έξυπνες στρατηγικές λύσεις».

Μια από τις λύσεις που θα μπορούσε να προταθεί είναι η συμφωνία για επέκταση του ενιαίου αμυντικού χώρου, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται και το Ισραήλ. Δηλαδή να υπάρξει μια αμυντική - στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ, ούτως ώστε η ΑΟΖ να ταυτίζεται με τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και να προστατεύεται από κοινού!

Η χώρα μας, σε αντίθεση με την περίοδο ανακοίνωσης της απόφασης της δημιουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» με την Κύπρο από τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, διαθέτει σήμερα τα μέση για την επαρκή επιτήρηση του χώρου ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο (ERIEYE AWACS, PATRIOT, S-300, S-214, F-16 Block 52+ στην Σούδα κ.α). Επιπρόσθετα, στην Κύπρο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη αεροπορική βάση, η οποία μάλιστα ικανοποιεί τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Στην βάση αυτή θα μπορούσαν να μετασταθμεύουν αεροσκάφη από την Ελληνική και την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιζόταν η διαρκής επιτήρηση της ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα μετέφερε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα φυσικά αποθέματα της χώρας μας για να μπορέσουμε να βγούμε σύντομα από την κρίση που μας ακουμπά όλους μας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη