4 Μαΐ 2011

«Ζάππειο 2 και απορροφητικότητα κονδυλίων επί Ν.Δ. (Μέρος 2ο)»


Του Δημήτρη Μάρδα
Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
π. Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του ΥΠΑΝ (2000-2)

«Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές», ρήση του πρωθυπουργού της Αγγλίας του κου Ντισραέλι, που παραμένει πάντοτε επίκαιρη στις περιπτώσεις, όπου θέλουμε να παρουσιάσουμε το μαύρο άσπρο ή το αντίθετο!.

Στη θέση της Ν.Δ., μέσω επιστολής-απάντησης του κου Δημήτρη Πανοζάχου, κατά την οποία ...
«Εμείς κατά τη θητεία μας κατείχαμε την 5η θέση ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων…» τέθηκαν σε δικό μας κείμενο με τίτλο «Ζάππειο 2 και συνέχεια του ελλείμματος», δυο ερωτήματα.

Αναλυτικότερα:

1- Ποιών κονδυλίων; Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα νέα έργα του ΕΣΠΑ ή από έργα του Γ΄ ΚΠΣ που λειτούργησαν σαν «έργα γέφυρες» στο ΕΣΠΑ και τερματίσθηκαν επί Ν.Δ. το 2009, εκτός λοιπόν του χρόνου διάρκειας του Γ΄ ΚΠΣ (2000-6);

2- Σημασία έχει η 5η θέση ή το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας στο 4,5% στα τέλη του 2009, ένδειξη που αναφέρεται στην περίοδο 2007-9, δηλαδή στην περίοδο των πρώτων χρόνων του ΕΣΠΑ;.

Επιμένουμε στην απάντηση μας: Προέρχονται από τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, (και όχι τα ανύπαρκτα του ΕΣΠΑ), χαρίζοντας έτσι την εν λόγω 5η θέση στη Ν.Δ. το 2009. Αυτή είναι η απάντηση, που αποδεικνύουμε ακολούθως.

Στο κείμενο μας δεν βλέπουμε που αμφισβητείται η εν λόγω 5η θέση!. Το κύριο ερώτημα όμως που ευθέως θέτουμε, είναι ποια η προέλευση (από ποιο κοινοτικό πλαίσιο) των όποιων κονδυλίων που ερμηνεύει την εν λόγω θέση;.

Ο κος Δημ. Πανοζάχος τονίζει ότι: «Το ανακάτεμα μεταξύ του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ υπάρχει μόνο στην σκέψη αυτών(!), που θέλουν να παραποιήσουν την αλήθεια ή δεν γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες» (!!!).

Ως προς το υποτιθέμενο ανακάτεμα στο μυαλό μας, αυτό σκιαγραφείται και από το παράδειγμα που δίνεται στο τέλος του κειμένου. Πριν όμως την παρουσίασή του σημειώνεται το εξής: Κατά την περίοδο 2007-2009 έτρεχαν παράλληλα οι αποπληρωμές (έως τον Ιούνιο του 2009) των ολοκληρωμένων έργων του Γ΄ ΚΠΣ και των νέων έργων ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου, πού βλέπει το ανακάτεμα στη σκέψη μας, όταν παράλληλα έτρεχαν εντάξεις, υλοποιήσεις και αποπληρωμές, που αφορούσαν έργα σε δυο Πλαίσια Στήριξης;



Εδώ σημειώνεται ένα τεχνικό πρόβλημα με τη δική του σημασία. Αποδέκτες των κονδυλίων ΕΣΠΑ είναι μόνο πιστοποιημένοι φορείς. Απλή ερώτηση: Το 2007 πρώτο χρόνο έναρξης του ΕΣΠΑ είχαμε πολλούς τέτοιους Δημόσιους φορείς, που θα εξασφάλιζαν την προβλεπόμενες επιχορηγήσεις, των νέων έργων ΕΣΠΑ; Η διαφορετικά, η Ν.Δ. είχε προετοιμάσει έγκαιρα, από το 2005, το Δημόσιο σ΄ ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη η προϋπόθεση; Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να απαντήσουμε στο θέμα αυτό! Η αγορά που βόγκηξε από τα μηδαμινά νέα έργα του ΕΣΠΑ το γνωρίζει καλά. Οι περισσότεροι φορείς πιστοποιήθηκαν το 2009, οπότε τα νέα έργα του ΕΣΠΑ άρχισαν στην ουσία το 2010.

Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά σημειώνεται το ακόλουθο που αποδεικνύει, στο βαθμό που του αναλογεί, τα περί ‘υψηλής’ απορροφητικότητας επί Ν.Δ. λόγω όμως των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, που άρχισαν επί ΠΑΣΟΚ εν πολλοίς, (και που αποπληρώθηκαν το 2009) και όχι εξαιτίας των νέων έργων του ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Γ΄ ΚΠΣ η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ενέταξε επτά σχετικά μεγάλα έργα (συνόλου 23,5 εκ ευρώ) σε δυο επιχειρησιακά προγράμματα της «Ανταγωνιστικότητας» και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Από αυτά, επί Ν.Δ., τα δυο ματαιώθηκαν-επεντάχθηκαν (‘Ανάπτυξη Συστήματος Εμπορικών Σημάτων’–2,8 εκατ. ευρώ- και το ‘Μητρώο Προμηθευτών’ -600 χιλ. ευρώ) για λόγους που η ίδια μόνο γνωρίζει, ενώ το τρίτο δεν οκοκληρώθηκε (‘Ηλεκτρονικές Προμήθειες’ -15 εκατ. ευρώ) μετά από τις εκπληκτικές παλινωδίες των Υπουργών Ανάπτυξης της Ν.Δ.

Ως προς το τέταρτο (το ‘Γενικό Εμπορικό Μητρώο’ -769 χιλ. ευρώ), που άρχισε επί ΠΑΣΟΚ, αισίως ολοκληρώθηκε μόνο κατά το πρώτο του μέρος, το 2009 (ανήκει σε αυτά τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, που έδωσαν την 5η θέση στη Ν.Δ.). Το πέμπτο, το ‘Παρατηρητήριο Τιμών’ -2,4 εκατ. Ευρώ, αισίως ολοκληρώθηκε κι’ αυτό, (με χρόνο έναρξης επί ΠΑΣΟΚ επίσης, ανήκοντας μαζί με το παραπάνω σε αυτά που έδωσαν την 5η θέση στη Ν.Δ.). Το έκτο το ‘Παρατηρητήριο Εμπορίου’ -1,9 εκατ. ευρώ – δεν ολοκληρώθηκε έως το 2009. Την ίδια τύχη είχε το τελευταίο πρόγραμμα με τίτλο ‘Ενέργειες Κατάρτισης Προσωπικού’ της ΓΓΕ -150 χιλ. ευρώ.

«Εκπληκτική» εικόνα απορροφητικότητας δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επί Ν.Δ. με πέντε ματαιώσεις-απεντάξεις και δυο έργα του Γ΄ ΚΠΣ, που αποπληρώθηκαν το 2009, συμβάλλοντας στην κατάκτηση της 5ης θέσης το εν λόγω έτος, ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων!.

Επαναλαμβάνουμε ότι δίνεται ένα παράδειγμα που αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέση μας, προλαβαίνοντας την όποια απάντηση.

Στα υπόλοιπα θέματα που έθιξε ο συνάδελφος δεν αναφερόμαστε καθώς δεν απαντά στα όσα επισημαίνονται. Έτσι, εμμένουμε στη θέση μας περί διαχειριστικής αναποτελεσματικότητας της Ν.Δ. κατά τα πρώτα έτη του ΕΣΠΑ.

Τέλος ο συνάδελφος ο κος Πανοζάχος δεν έθιξε καν τη θέση των στελεχών της Ν.Δ. περί της δυνατότητας που θα είχε η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε 18 μήνες.

Η σιωπή του είναι αρκετή!.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη