28 Μαΐ 2011

Από τη «Μαρία των Βράχων» στη «Μαρία των Αγορών»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης (Δικηγόρος )

Η ελληνόφων Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η μη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στις επιλογές του ΓΑΠ θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στη δραχμή με όλες τις...
εντεύθεν καταστροφικές συνέπειες. Δεν εξήγησε, βεβαίως, ποίον θα πλήξουν οι καταστροφικές αυτές συνἐπειες. Αν θύμα τους, δηλαδή, θα είναι ο ελληνικός λαός ή η ευρωζώνη ή ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ή μόνον οι «αγορές» ή όλα τούτα μαζί.
Πολλοί την έψεξαν για την προειδοποίηση αυτή, πρωτίστως δε τη διέψευσε η εκπρόσωπος της ίδιας της Επιτροπής, της οποίας η κ. Δαμανάκη αποτελεί μέλος, λέγοντας πως δεν έχει τεθεί ποτέ ή συζητείται θέμα επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή.

Κι’ αφού ξεβρακώθηκε η κ. Δαμανάκη, έσπευσε χθες [27.05.2011] ο κ. Παπακωνσταντίνου να τη στηρίξει λέγοντας ότι «η ελληνίδα Επίτροπος δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στα ελληνικά πολιτικά κόμματα». Δυοίν θάττερον λοιπόν:
είτε η κ. Δαμανάκη είπε μία μαλακία που κατέβασε από το κεφάλι της φοβούμενη, με βάση ποίες πληροφορίες άραγε, ότι η γενέτειρά της θα επιστρέψει στη δραχμή, είτε κάποιος της είπε να στείλει αυτό το μήνυμα. Ποιος να είναι άραγε αυτός που θα μπορούσε να της ζητήσει να στείλει τέτοιο μήνυμα; Είτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είτε οι αγορές. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι της το ζήτησε ο Σαμαράς ή ο Καρατζαφέρης ή οι πάλαι ποτέ σύντροφοί της Τσίπρας και Παπαρρήγα. Για τον Καρατζαφέρη, βέβαια, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά μάλλον απίθανο το βλέπω.

Από την άλλη μεριά ο δημοσιογράφος των αγορών κ. Χρήστος Κώνστας, αυτόκλητος συνήγορος της κ. Δαμανάκη, «απεκάλυψε» σήμερα [28.05.2011] στον Real FM ότι υπάρχει στις Βρυξέλλες ένα ισχυρό lobby που θέλει την Ελλάδα πτωχευμένη, πράγμα που ανησύχησε την κ. Μαρία μας με αποτέλεσμα να αποφασίσει να στείλει το ηχηρό μήνυμά της. Η διάψευση, όμως, της Επιτροπής σημαίνει ότι αυτό το lobby, αν υπάρχει, αφήνει τους ευρωπαίους εταίρους μας αδιάφορους. Άρα, η κ. Δαμανάκη είτε ενήργησεν αυτοβούλως είτε κατ’ εντολήν του αρχηγού του θατσερικού ΠΑΣΟΚ είτε κατ’ εντολήν π.χ. του ΔΝΤ, το οποίο λέγεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί, εάν δεν έχει απτά εχέγγυα, ότι τα δάνεια που παίρνουμε θα του επιστραφούν. Υφ’ οιανδήποτε εκδοχή η κ. Δαμανάκη παρεβίασεν ενσυνειδήτως τα καθήκοντά της, όπως τα περιγράφει η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 245 της Συνθήκης ΕΕ, όπως ισχύει, ορίζει: «Τα μέλη της Επιτροπής απέχουν από κάθε πράξη ασυμβίβαστη προς τον χαρακτήρα των καθηκόντων τους. Τα κράτη μέλη σέβονται την ανεξαρτησία τους και δεν επιδιώκουν να τα επηρεάζουν κατά την εκτέλεση του έργου τους. Τα μέλη της Επιτροπής δεν δύνανται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους να ασκούν οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, αμειβόμενη ή μη. Αναλαμβάνουν επισήμως την υποχρέωση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, να τηρούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και μετά τη λήξη αυτής τις υποχρεώσεις που απορρέουν εκ της θέσεώς τους, και ιδίως τα καθήκοντα εντιμότητας και διακριτικότητας ως προς την αποδοχή, μετά τη λήξη της θητείας τους, ορισμένων θέσεων ή ορισμένων πλεονεκτημάτων. Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων αυτών, το Δικαστήριο, αιτήσει του Συμβουλίου, με απλή πλειοψηφία, ή της Επιτροπής, δύναται, αναλόγως της περιπτώσεως, να απαλλάξει από τα καθήκοντά του το ενδιαφερόμενο μέλος, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 247, ή να αποφασίσει την έκπτωσή του από το δικαίωμα συνταξιοδότησης ή από άλλες άντ’ αυτού παροχές».

Με βάση τη διάταξη αυτή φρονώ ότι αν η κ. Δαμανάκη ενήργησεν αυτοβούλως, επενέβη, ως μη όφειλε, στα εσωτερικά ενός κράτους-μέλους ασκώντας πίεση σε όποιον αντιστέκεται στις βουλές του πρωθυπουργού του. Το θέμα της λεγόμενης «συναίνεσης» των ελληνικών πολιτικών κομμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Δεν είναι θέμα ούτε αλιείας ούτε θαλασσίων υποθέσεων. Άρα, δεν είχε δικαίωμα να εκφέρει γνώμη ή να διατυπώσει σχόλιο, όπως θα συνέβαινε, εάν η Ελλάς ή κάποιο άλλο κράτος-μέλος παρεβίαζε τις υποχρεώσει του που πηγάζουν από κοινοτικές διατάξεις για θέματα θαλασσίων υποθέσεων και αλιείας. Συνεπώς, η κ. Δαμανάκη παρεβίασε την υποχρέωσή της «να απέχ[ει] από κάθε πράξη ασυμβίβαστη προς τον χαρακτήρα των καθηκόντων τα[η]ς». Αν, τώρα, ενήργησε καθ’ υπόδειξη του ΓΑΠ, τότε ΄λχι μόνον αυτή, αλλά και ο πάτρωνάς της παρεβίασαν το άρθρο 245 της Συνθήκης, αφού ο ΓΑΠ δεν σεβάσθηκε την ανεξαρτησία της και επεδίωξε να την επηρεάσει, ώστε να εκφύγει των ορίων εκτέλεσης του έργου της. Αν, όμως, ούτε η ίδια ενήργησεν αυτοβούλως ούτε ο ΓΑΠ της υπέδειξε τί να δηλώσει, τότε η δήλωση της κ. Δαμανάκη θα πρέπει να έγινε καθ’ υπόδειξη κάποιου τρίτου, ενός, ας πούμε, οργανισμού, όπως π.χ. το ΔΝΤ. Και σ’ αυτή την περίπτωση η κ. Δαμανάκη έχει υποπέσει σε βαρύτατο παράπτωμα. Προ πάντων αν αναλογισθούμε ότι το άρθρο 157 της Συνθήκης ΕΟΚ, το οποίο απετέλεσε τον πρόδρομο του σημερινού άρθρου 245 έλεγε και ορισμένα άλλα πράγματα και δη ότι
«.. 2. Τα μέλη της Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία προς το γενικό συμφέρον της Κοινότητας. Κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους δε ζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από καμιά κυβέρνηση ή άλλον οργανισμό…..». Η διαταξούλα αυτή απαλείφθηκε από το σημερινό κείμενο, ώστε να μπορεί κανείς να πει ότι α] την ανεξαρτησία των Επιτρόπων μόνον τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται, αφού δεν επιβάλλεται πλέον στους Επιτρόπους να διαφυλάσσουν οι ίδιοι και να σέβονται την ανεξαρτησία τους, β] μπορούν οι Επίτροποι να ζητούν και να δέχονται υποδείξεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή άλλο οργανισμό και, συνεπώς, γ] μπορούν οι Επίτροποι να δέχονται υποδείξεις από κυβερνήσεις και τρίτων χωρών, αλλά και οργανισμούς, όπως είναι το ΔΝΤ.
Και για να μην το κουράζουμε πολύ. Θα κάνει κάτι ο κ. Μπαρόζο με την Επίτροπο που εξέθεσε την Επιτροπή για χάρη του ΓΑΠ και των αγορών; Φρονεί ότι η εν λόγω Επίτροπος υπέπεσε σε βαρύ παράπτωμα; Αν όχι, πώς αιτιολογεί τη θέση του αυτή; Αν ναι, θα κινήσει τη διαδικασία απαλλαγής της από τα καθήκοντά της;

Όσο για μας έλληνες: «Μην της μιλάτε, μην της σφυράτε», διότι είναι κουφή και κούφη!!!!!


Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος
http://taxalia.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη