Λίγες μέρες πριν, ο Θόδωρος Πάγκαλος, αναστάτωνε τη Βουλή, διέλυε κάθε πιθανότητα συναίνεσης, με τον εμετικό, προβοκατόρικο λόγο του στη Βουλή, ο οποίος ήταν ολοφάνερα προκλητικός ώστε να οδηγήσει την αντιπολίτευση σε αποχώρηση (όχι μόνο η ατάκα του περί επιστροφής της δημοκρατίας το 1981, είπε άλλα χειρότερα).
Σε μια αποστροφή του λόγου του υπενθύμισε τη φράση του Μίκη Θεοδωράκη "Καραμανλής ή τανκς" για να αποδείξει ότι..
από το 1974 έως το 1981 το πολίτευμα δεν ήταν "κοινοβουλευτική δημοκρατία".
Φυσικά για οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο, η φράση του Μίκη, δεν έχει καμία λογική σύνδεση με τις υπόλοιπες αρλούμπες του, ούτε μπορεί να συνδεθεί λογικά με κάτι. Την ίδια ώρα που ο Μίκης έλεγε μια φράση, μπορεί ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος να έλεγε "Παπανδρέου ή άψητες μπριζόλες" κι ο Τζίμης Πανούσης "Στεφανόπουλος ή ζεστή μπίρα".
Τι σχέση μπορεί να έχει η φράση ενός συνθέτη, που έβλεπε δύο επιλογές τις ημέρες που έπεφτε η χούντα, με το μετέπειτα πολίτευμα; Άσχετα από αυτά που έλεγε ο συνθέτης, έγινε κάτι.
Κι αυτό που έγινε το 1974, ήταν μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, που επέτρεπε στο ΠΑΣΟΚ, να διπλασιάζει τα ποσοστά του κάθε χρόνο από το 1974 που ιδρύθηκε, μέχρι το 1981 που κατέκτησε την εξουσία και μάλιστα "απειλώντας" να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, να ξηλώσει τις Αμερικανικές βάσεις, να βγάλει τη χώρα από κάθε Ευρωπαϊκό θεσμό, αφού "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" κι άλλα ωραία της εποχής.
Αλλά ας υποθέσουμε, κάνοντας νοητική υπέρβαση, ότι έχει σχέση η φράση ενός συνθέτη, με το πολίτευμα.
Τέσσερις μέρες μετά τις μπούρδες Πάγκαλου στη Βουλή, σήμερα, όπως γράφουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ο Πάγκαλος άνοιξε το στόμα του και στην Ισπανική El Mundo.
Σε τι διαφέρει το δίλημμα που έβαλε σήμερα ο Πάγκαλος από το "Καραμανλής ή τανκς" του Μίκη;
Αν είναι αλήθεια όσα διαβάζουμε στις ξένες εδημερίδες, ο Πάγκαλος είπε:
"Returning to the drachma would mean that on the following day banks would be surrounded by terrified people trying to withdraw their money, the army would have to protect them with tanks because there would not be enough police," said Pangalos.
"There would be riots everywhere, shops would be empty, some people would throw themselves out the window...And it would also be a disaster for the entire European economy."
http://www.morningstar.co.uk/uk/markets/newsfeeditem.aspx?id=148573656220147
http://www.eubusiness.com/news-eu/greece-finance-debt.aw9/
δηλαδή:
Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο θα γυρίσουμε στη δραχμή και θα χρειαζόταν τα τανκς να προστατεύσουν τις τράπεζες από τους πολίτες. Τις πρωτοφανείς αυτές δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος στην ισπανική εφημερίδα El Mundo!Σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα, ο Θόδωρος Πάγκαλος προέβλεψε ότι αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο “την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα περικυκλώνονταν από τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ ο στρατός θα έβγαζε στους δρόμους τανκ για να τις προστατέψει, καθώς δεν θα υπήρχε αρκετή αστυνομία. Θα υπήρχαν παντού αναταραχές, τα μαγαζιά θα άδειαζαν, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα. Και όλο αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη συνολικά».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε όσους λένε πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη βλάκες, επιμένοντας ότι "μπορεί να είναι αναλυτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και οικονομολόγοι, αλλά και μόνο που το λένε συνιστά τεράστια βλακεία».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ακόμα στην ισπανική εφημερίδα ότι θεωρεί ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί τελικά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν γίνει όμως το ίδιο είπε με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών. Όπως λέει στα πεδία αυτά ενδεχομένως και να υπάρξουν προβλήματα, καθώς θεωρεί πιθανό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν «κατά».