26 Ιουν 2011

"Εφυγε" ο Ιωάννης Μανωλεδάκης

Την ημέρα, που ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, έδινε ένα ακόμη ρεσιτάλ μπουρδολογίας και φαιδρότητας, έφευγε από τη ζωή ένας από τους σοβαρότερους και σεμνότερους επιστήμονες της χώρας: ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ι. Μανωλεδάκης.
Τουλάχιστον, δεν θα δεί αυτά που έρχονται...
Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» το 1955 με τιμητική διάκριση και ήταν αριστούχος πτυχιούχος το 1960 και αριστούχος διδάκτορας (1967) του..
 Δικαίου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, επίκουρος και τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.


Δίδαξε Ποινικό Δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και σε σχολές επιμόρφωσης στελεχών. Ήταν τακτικό μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλος ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του. Πρόεδρος της Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, πρόεδρος της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων. Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού του Δικηγορικού Συλλόγου «Αρμενόπουλος» το χρονικό διάστημα 1974-1988.
Το 2003 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ένα χρόνο αργότερα η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. του απένειμε ομόφωνα τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.
Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη