24 Αυγ 2011

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία

Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία, μετά τη συναίνεση που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Αφορμή στάθηκε η αναδιατύπωση από την υπουργό Παιδείας της διάταξης για τη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων, εξασφαλίζοντας την τελική συναίνεση της ΝΔ, εκτός από εκείνην του ΛΑΟΣ και των βουλευτών της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Ο ΛΑ.ΟΣ απέσυρε την .. πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε καταθέσει. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου Σαμαρά.
Αναμενόμενη εξέλιξη αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τη συναίνεση της Ν.Δ στο νομοσχέδιο για την Παιδεία ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «σαφώς δεξιόστροφο, νεοφιλελεύθερο, και μετανεωτερικής εμπνεύσεως», με το οποίο είναι «απολύτως λογικό να επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση».

"Εμάς, δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης -από την πλευρά της κυβέρνησης και της υπουργού- έγινε μια αγωνιώδης, ομολογώ, προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας", δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.


Επίσης στηλίτευσε για ένα ακόμα λόγο την υπερψήφιση του ν/σ εκ μέρους της Ν.Δ λέγοντας ότι πρώην υπουργός είχε εκθέσει με αρθρογραφία του το θέμα της αντισυνταγματικότητας του εν λόγω ν/σ και τελικά το ψήφισαν. "Θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συνέβη σήμερα και χθες", δήλωσε σχετικά.

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει μεταξύ άλλων:


"Ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν σήμερα φανερή τη συναίνεσή τους στη Βουλή, πετώντας και τα τελευταία κουρέλια που χρησιμοποιούσαν για να την κρύψουν, έχει καταρχήν σχέση με το πόσο σημαντική είναι για την πλουτοκρατία η ολοκλήρωση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια.

Το ψευτοπαζάρι κυβέρνησης - ΝΔ, που στήθηκε εντός και εκτός Βουλής, με τη βοήθεια των κομμάτων του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, έγινε για να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες το «κλείδωμα» και η ψήφιση της εν ψυχρώ και πλήρους κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου και φανερώνει την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να τσακίσουν κάθε αγωνιστική δράση που θα είναι εμπόδιο στην πλήρη κατάληψη των ΑΕΙ από τους υπηρέτες των μονοπωλίων.

Είναι αισχρή και υποκριτική η θέση των κομμάτων του συστήματος ότι συναινούν σε ένα νόμο που θα αντιμετωπίσει τη σαπίλα στα πανεπιστήμια. Με τη νέα αναδιάρθρωση τη νομιμοποιούν, την καθαγιάζουν και κηρύσσουν παράνομο στα πανεπιστήμια ό,τι αντιστρατεύεται ή δεν υπηρετεί την κερδοφορία, την κυριαρχία και εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα κόμματα άλλωστε προώθησαν και στήριξαν τα προγράμματα της ΕΕ που καθόριζαν το περιεχόμενο της έρευνας και αποτέλεσαν μηχανισμό πλουτισμού, εξαγοράς και χειραγώγησης".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη