12 Σεπ 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ; ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ; ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Τέλη του 2009, τρεις μόλις μήνες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, παραμονές Πρωτοχρονιάς και ενώ οι πολίτες δεν είχαν αρχίσει να μαθαίνουν τι τους περιμένει, δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόση επαγρύπνιση ήταν αναγκαία και μέσα στην ευφορία του εορταστικού κλίματος (που ακόμη ..
μπορούσε να υπάρχει, γιατί τα επόμενα Χριστούγεννα πήγε υπέρ πίστεως ΠΑΣΟΚ κι αυτό), ο Υπουργός Εσωτερικών τότε Γ. Ραγκούσης υπέγραψε έναν από τους πρώτους νόμους της νέας Κυβέρνησης, αυτόν για τους συμβασιούχους.


Τι δηλαδή; Ότι για οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας στο Δημόσιο πρέπει να διενεργείται πρώτα διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Μάλιστα, ωραία! Διότι έπρεπε τα «μιάσματα» της Νέας Δημοκρατίας να φύγουν! Άλλωστε, για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχούσε ο υπουργός. Τους είχε μονιμοποιήσει όλους πριν χρόνια ο Π. Παυλόπουλος με το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα.

Μείναν στο δρόμο χιλιάδες άνθρωποι, η ανεργία χτύπησε κόκκινο, χιλιάδες οικογένειες οδηγήθηκαν στην ανέχεια. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπόρεσε να βρει δουλειά, λόγω των γνωστών σε όλους προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και της μηδενικής ανάπτυξης.

Κανείς δε σκέφτηκε, ότι ίσως θα έπρεπε πριν τις απολύσεις, γιατί ουσιαστικά απολύσεις ήταν, γι’ αυτούς τουλάχιστον που δούλευαν πολλά χρόνια με συμβάσεις, να γίνει μια κάποιου είδους αξιολόγηση. Πολλοί απ’ τους απολυμένους είχαν περισσότερα τυπικά προσόντα από τους μόνιμους αντίστοιχης θέσης, πολλοί απέδιδαν περισσότερο απ’ το διπλό από τους μόνιμους αντίστοιχης θέσης και όλοι αμείβονταν κάτω απ’ τα μισά από τους μόνιμους αντίστοιχης θέσης, για πολλά χρόνια. Αλλά, πως είναι δυνατόν; Οι μόνιμοι ήταν παλιότεροι, είναι σίγουρα Κυβερνητικοί!

Ως εδώ καλά! Η κοινωνία κατάπιε το παραμύθι της «από το παράθυρο» εισόδου σε Δημόσιες Υπηρεσίες και ξέχασε ότι «από το παράθυρο» μπήκε και μια μεγάλη μερίδα των μόνιμων Δημόσιων υπαλλήλων, αυτό το ξέχασαν μέχρι και οι ίδιοι.

Τι έγινε μετά; Οι περισσότεροι Δήμοι διενήργησαν «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και καλά κάνανε, γιατί έπρεπε να κρατήσουν τους παλιούς τους υπαλλήλους, συμβασιούχους, αυτούς που ξέρανε τη δουλειά και την έκαναν καλά, επί χρόνια. Ένας καινούριος υπάλληλος θέλει πολύ χρόνο να εκπαιδευτεί και η δουλειά τρέχει!

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες πάλι, μη έχοντας έγκριση για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και μένοντας χωρίς κόσμο, υπολειτουργούν.

Κι όσο για τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, που τους ενέταξαν στο Δημόσιο κι αυτούς, για να μπλεχτούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, δεν μπορώ να ξέρω για όλους, δεν έχω πληροφόρηση.

Ξέρω όμως για έναν. Για την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», που τι οξύμωρο, εποπτεύει τώρα ο Γ. Ραγκούσης! Όχι, δεν έκανε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Δε χρειάστηκε! Βρήκε άλλους τρόπους να κρατήσει όσους είχαν πρόσβαση στην καινούρια Διοίκηση. Άλλους π.χ. τους ενέταξε στις εργολαβίες και πληρώνονται από τους Εργολάβους των έργων, με έξοδα της εταιρίας, εννοείται, αλλά δε φαίνονται στα έξοδα μισθοδοσίας! Άλλους τους ενέταξε σε μελετητικά σχήματα, πληρώνει το μελετητή, βγάζει κι αυτός το κατιτίς του, πληρώνει κι αυτός τους από κάτω συμβασιούχους!

Και τελευταία; Βρήκε τρόπο η εταιρία να κάνει μεμονωμένες συμβάσεις, που απαγορεύονται δια ροπάλου από το Νόμο Ραγκούση! Ναι!

Παραθέτω δύο παραδείγματα:

Με ημερομηνία 29.05.11 προσλήφθηκε με ετήσια σύμβαση η Τοπογράφος Μηχανικός, Φ. Π.. (δε γράφω όνομα, δε φταίει η κοπέλα), αλλά είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε με βρει μέσω του blog και αμοιβή 30.000 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Ιωαννίνων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.!

Μεταξύ άλλων και ο καλός φίλος και κουμπάρος του νέου προέδρου της εταιρίας κ. Τ. Μουρατίδη, κ. Η.Σ., συμβασιούχος με την προηγούμενη Κυβέρνηση, παραμένει στην εταιρία και μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων, με παχυλότατη αμοιβή. Πως;

Τ’ ακούτε κ. Ραγκούση; Και κάτι ακόμη. Εξακολουθούν οι αποσπασμένοι στην εν λόγω εταιρία υπάλληλοι του Δημοσίου να παίρνουν επιμίσθιο; Εξακολουθούν δηλαδή να παίρνουν διπλό μισθό;

Και οι συνταξιούχοι; Εξακολουθούν να καταλαμβάνουν θέσεις άνεργων οικογενειαρχών; Ποιος ξέρει; Ή μάλλον ξέρουν όλοι, εκτός του Υπουργού.

Πρώην συμβασιούχος, νυν άνεργος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη