20 Σεπ 2011

Πέθανε ο "Πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ"

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φαίδωνας Ματθαίου ο επονομαζόμενος και «πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ. Ο εκλιπών που θεωρείται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο του..
 αθλήματος υπηρέτησε το άθλημα για περισσότερα από εξήντα χρόνια ως παίκτης και ως προπονητής. Από τα χέρια του βγήκαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους παίκτες, όπως ο Βασίλης Γκούμας και ο Απόστολος Κόντος. Σαν παίκτης αγωνίστηκε στον Αρη, στον Παναθηναϊκό με τον οποίο είχε σημαντικές διακρίσεις όπως η κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (1950-51-54) Πανιώνιος, Σπόρτινγκ και την ιταλική Ινις Βαρέζε. Πρώτος σταθμός στην προπονητική του καριέρα ήταν οι γυναίκες του Αρη όσο αγωνιζόταν στην ανδρική ομάδα, για να ακολουθήσουν ο Πανιώνιος, το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η Εθνική ομάδα. Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Φαίδωνα Ματθαίου εξέδωσαν άνθρωποι του χώρου του μπάσκετ (και όχι μόνο), ομάδες, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, ο σύνδεσμος παικτών (ΠΣΑΚ) κ.ά.


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί από την τεράστια απώλεια του Φαίδωνα Ματθαίου, του «πατριάρχη» του ελληνικού μπάσκετ.
Ο Φαίδων Ματθαίου υπήρξε ένας πολύ καλός αθλητής του στίβου και της κωπηλασίας και μία από τις μεγαλύτερες μορφές του μπάσκετ, που τόσο πολύ αγαπούσε. Η προσφορά του στην ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος ήταν πολύ σημαντική και έχει αναγνωριστεί από όλους.
Εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου.»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη