9 Νοε 2011

Δικαίωση Σαμαρά! Οι Πορτογάλοι δεν είχαν υπογράψει μέτρα!

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας, στην επιστολή του προς την ΕΕ όχι μόνο δεν είχε υπογράψει για συγκεκριμένα μέτρα αλλά αντίθετα, στην ίδια επιστολή του, είχε ...
γνωστοποιήσει ότι θα επιδιώξει άλλο μείγμα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του δικού του Μνημονίου, για την οποία φυσικά και είχε συμφωνήσει!!!

Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η ηλεκτρονική εφημερίδα dailynews24 που γράφει:

Η χθεσινή άρνηση, διαμέσου ολιγόλογης δήλωσης του κ. Σαμαρά να προβεί στην ικανοποίηση της απαίτησης που προβάλλεται κατά κόρον από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο απ΄ τον κ. Όλι Ρεν, όσο και από τον κ. Γιούνγκερ, είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του κ. Ρεν, ο οποίος επιμένει πεισματικά να επιδιώκει την αποστολή έγγραφης δήλωσης και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον μέχρι τότε ομότιμο του κ. Σαμαρά, σημερινό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, κ. Κοέλιο. Υπάρχει, όμως, και ένα μεγάλο "αλλά"...

Τότε, τον περασμένο Μάιο, όντως, ο κ. Κοέλιο, είχε αποστείλει επιστολή, στην οποία αποδεχόταν τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος, όπως ε΄χιε προσδιορισθεί από την τρόικα, πλην, όμως, διαβάζοντας την επιστολή, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο κ. Κοέλιο, έθετε από τότε τις βάσεις για τις αλλαγές που σήμερα ζητά μετ΄επιτάσεως η Πορτογαλική κυβέρνηση.

Ακολουθεί το κείμενο μεταφρασμένο από το ERT.GR

Λισαβόνα, 6 Μαΐου 2011

Αξιότιμοι Κύριοι

Jose Manuel Durao Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Olli Rehn, Ευρωπαϊκός Επίτροπος

Jean-Claude Trichet, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Dominique Strauss-Kahn, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Συνημμένα σας αποστέλλω δήλωση σχετικά με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Με εκτίμηση, [ δυσανάγνωστη γραφή ]

Paolo Portas

[ δυσανάγνωστη υπογραφή ]

Πρόεδρος

Χθες βράδυ, 4 Μαΐου, έκανα μια δήλωση απευθυνόμενος στον πορτογαλικό λαό, με την οποία εξέφρασα την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος προς στο πρόγραμμα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο πτώχευσης και αθέτησης των δεσμεύσεών μας. Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού τραπεζικού συστήματος, πράγμα που θα είχε επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της οικονομίας και σοβαρές ζημίες για τους μισθούς, τις μεταρρυθμίσεις, τις καταθέσεις, τις αποταμιεύσεις και τα δάνεια των Πορτογάλων. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι επιβάλλεται να προωθηθεί μια αποτελεσματική οικονομική ανάκαμψη, να μειωθεί το κοινωνικό χάσμα και να αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία μας, θεωρώ, εξ ονόματος του Λαϊκού Κόμματος, ότι η αίτηση για εξωτερική βοήθεια ήταν πλέον αναπόφευκτη και το χρέος ενός υπεύθυνου κόμματος είναι να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστεί υποστήριξη προς τους στόχους για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος και την αποτελεσματική υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών – οι οποίες εξάλλου, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχαν αποφασιστεί και υλοποιηθεί από τα κρατικά όργανα της χώρας για το εθνικό μας συμφέρον.

Γνωρίζουμε ότι θα ταιριάζει και στην επόμενη Κυβέρνηση, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να πάει πιο μακριά, να είναι πιο ακριβής και πιο τολμηρή, για παράδειγμα σε θέματα όπως η μείωση του αριθμού των οργανισμών, ιδρυμάτων, φορέων, κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών επιχειρήσεων του Δημοσίου. Να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Να προσδιορίσει μία νέα εκπαιδευτική πολιτική εκπαίδευσης βασισμένη στις απαιτήσεις και τα προσόντα των νεωτέρων. Να εγγυηθεί μια πραγματική μεταρρύθμιση στην ανταγωνιστικότητα, με επανίδρυση των ρυθμιστικών αρχών. Να μειώσει τις δαπάνες για τα φάρμακα μέσω της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, την πρόσβαση των γενοσήμων και τη χρέωση ανά μονάδα δόσης (unidose). Να διευκολύνει τις προσλήψεις στην αγορά εργασίας, να διασφαλίσει τις επενδύσεις και την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κεφαλαίων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργία και την αλιεία. Και να αναβάλει μέσω κατάλληλων δικαστικών λύσεων μεγάλα έργα που αυξάνουν το εθνικό χρέος.

Θυμάμαι ότι ενημέρωσα την Αποστολή ότι – χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι στόχοι του προγράμματος – στα πλαίσια των τριμηνιαίων επαφών, ή των μεταβαλλόμενων των οικονομικών συνθηκών, υπάρχουν πτυχές που, κατά τη δική μας αντίληψη, μπορούν και πρέπει να τύχουν καλύτερης λύσης. Συγκεκριμένα:

- στη φορολόγηση φυσικών προσώπων: μεταρρύθμιση του συστήματος με λιγότερους φόρους, λιγότερες κλίμακες, λιγότερες απαλλαγές, στοχεύοντας σε μια πιο φιλική φορολόγηση των οικογενειακών εισοδημάτων,για την αντιστάθμιση απωλειών από εκπτώσεις σε οικογένειες.

- στη φορολόγηση νομικών προσώπων: προώθηση ενός συστήματος εκπτώσεων φόρου για τις ΜΜΕ που απασχολούν προσωπικό, εξάγουν προϊόντα ή επανεπενδύουν στο παραγωγικό τους δυναμικό σε βαθμό μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες, στοχεύοντας στην αντιστάθμιση της απώλειας κάποιων παροχών και λαμβάνοντας υπόψη την ουδετερότητα από δημοσιονομικής άποψης

- στη φορολογική ελάφρυνση του Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (TSU) την κατάλληλη περίοδο συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση: εξεύρεση μιας λύσης, η χρηματοδότηση της οποίας θα γίνεται πρωτίστως από τους πόρους για την κοινωνική ασφάλιση.

- ιδιαίτερη προσοχή στα συστήματα IMI και IMT, διασφαλίζοντας ότι το βασικό είναι να προωθηθεί η αγορά leasing

- στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων: ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη για εξασφάλιση πραγματικής και υγιούς ανταγωνιστικότητας στις αντίστοιχες αγορές

Είμαι βέβαιος ότι οι Πορτογάλοι θα καταφέρουν, ενωμένοι ως έθνος, να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Paulo Portas

[ δυσανάγνωστη υπογραφή ]

Πρόεδρος
Ο σημερινός Πορτογάλος πρωθυπουργός, είχε στείλει έγγραφη δέσμευση, αλλά...Επιστροφή
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη