18 Νοε 2011

O Αλέξης Τσίπρας απαντά σε τρείς ερωτήσεις του taxalia

από την κοινή συνέντευξη bloggers (olympia, taxalia, κλπ) με τον Αλέξη Τσίπρα

Ερώτηση taxalia: Ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως έγραψε ένα περιοδικό της ΟΝΝΕΔ κάποτε, ήταν άθλιος σφάχτης λαών ή εκπολιτιστής;


Απάντηση:


Απάντηση: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στην εποχή του, ένας ηγέτης, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη στρατηγική ευφυΐα και ήταν και μαθητής του μεγάλου Αριστοτέλη πάνω απ’ όλα. Από εκεί και πέρα, νομίζω την κάθε ιστορική προσωπικότητα θα πρέπει να την κρίνουμε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του και όχι εκ των υστέρων.

Ερώτηση taxalia: Μετά από αυτή την προσέγγιση λοιπόν, δεν θα είχες αντίρρηση για την ανέγερση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα, που όλο εξαγγέλεται και όλο κάπου κολλάει με πρόφαση τον …ΣΥΡΙΖΑ!

Απάντηση: Όχι, δεν θα είχα αντίρρηση. Εδώ μάλιστα έχουμε άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αθήνα… Ο Μέγας Αλέξανδρος θα ενοχλήσει; Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα μάλιστα, να τα αντικαταστήσουμε!

Ερώτηση: Και ερχόμαστε στο θέμα της μετανάστευσης, για το οποίο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ φοβίζει τον κόσμο που βιώνει στο πετσί του ποικιλοτρόπως. Δεν θα μπούμε σε θεωρίες αν είναι καλή, κακή ή μέτρια. Επί του πρακτέου.

Απάντηση: Εμείς έχουμε λοιδορηθεί για αυτό το θέμα. Εδώ και μια δεκαετία, είχαμε μια ανάλυση ότι το θέμα αυτό θα γίνει κεντρικό το ερχόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Και καταπιαστήκαμε ενεργά με το ζήτημα των μεταναστών, κυρίως από ενδιαφέρον για τους Έλληνες και όχι για τους μετανάστες. Για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και το εξηγώ:

Η ανάλυσή μας ήταν ότι οι επιθέσεις οι ιμπεριαλιστικές, οι αντιθέσεις της παγκοσμιοποίησης θα οδηγήσουν χιλιάδες ανθρώπους, εκατομμύρια ανθρώπους, θα δημιουργήσουν τεράστιες μεταναστευτικές ροές από τις χώρες του τρίτου κόσμου στην Ευρώπη. Και αυτό θα γίνει κατευθυνόμενα με σκοπό το κύμα αυτό να χρησιμοποιηθεί ως όπλο των ισχυρών για διάλυση των κεκτημένων δεκαετιών. Πήραμε λοιπόν θέσεις αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των μεταναστών με σκοπό να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γηγενών, να αναχαιτίσουμε την μαύρη εργασία, την μείωση των αμοιβών, την ισοπέδωση προς τα κάτω.

Στην Ελλάδα έχουμε περιοχές που είναι γκέτο, υπάρχουν περιοχές που είναι αδιάβατο, είναι υποβαθμισμένες. Έχουμε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό, όχι τόσο όσο λένε , αλλά είναι μεγάλος, κυρίως γιατί ο κόσμος αυτός που έρχεται εδώ και δεν θέλει να μείνει εδώ, αλλά να πάει σε άλλες χώρες δεν έχει τη δυνατότητα να πάει και να πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα γιατί ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν έχουν υπογράψει μια συνθήκη, το Δουβλίνο ΙΙ, που απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που μπαίνουν παρανόμως στη χώρα, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία εκεί όπου πιστεύουν ότι θα βρουν δουλειά. Δηλαδή, με λίγα λόγια, με ευθύνη της ΕΕ και με αποδοχή αυτής της πολιτικής από τους Έλληνες κυβερνώντες , η Ελλάδα έχει γίνει μια αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών. Η Ελλάδα έχει γίνει ένα διαμετακομιστικό κέντρο, όπου έχει ανοιχτή την πρόσβαση και κλειστή την έξοδο. Φορτωνόμαστε εμείς όλο αυτό το βάρος, την ίδια στιγμή που οι κύριοι Ευρωπαίοι μας φορτώνουν άλλα βάρη.

Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει κανείς σε μια πρόταση για το μεταναστευτικό είναι να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση. Ή θα είμαστε σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και θα μοιραζόμαστε τα βάρη ή θα είμαστε σε μια Ευρώπη που κάποιοι θα κάθονται στα ρετιρέ και κάποιοι στο υπόγειο. Να λοιπόν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα. Να αναιρέσει μονομερώς το Δουβλίνο 2 και να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που θέλουν να φύγουν, να πάνε εκεί που θέλουν να πάνε.

18-11-2011, copyright: http://taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη