30 Δεκ 2011

Σκανδαλάρα ΠΑΣΟΚ : Διέγραψαν χρέη 30 εκ.ευρώ

Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας "Παρασκευή + 13" 
Σύντομο ιστορικό από taxalia:
Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) ήταν δημόσια υπηρεσία. Το 2000 μετατράπηκε σε Α.Ε. Σύμφωνα με νόμο το προσωπικό έπρεπε να πληρώνεται με μισθούς δημοσίου. Όμως, μετά την μετατροπή σε Α.Ε. από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι υπάλληλοι  έπαιρναν μεγαλύτερους μισθούς, φτιάχνοντας δική τους συλλογική σύμβαση. Έτσι, ο Επιθεωρητής Δημ.Διοίκησης, ανακάλυψε το 2009 την κομπίνα και..
ζήτησε την επιστροφή των αχρεωστήτως καταλογισθέντων, των χρημάτων δηλαδή που πλήρωνε το δημόσιο παραπάνω (110 εργαζόμενοι έπρεπε να επιστρέψουν από 30.000 ευρώ έκαστος). Οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ΟΣΚ είναι μηχανικοί.

Πολιτικοί προστάτες με ξένα κόλυβα

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ανέλαβαν την ...προστασία των εργαζομένων με τους παχυλούς μισθούς, αρχικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και μετά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος χαρακτήρισε την επιστροφή των χρημάτων, ως "εξόντωση των εργαζομένων".
Όταν ήρθε το θέμα στο Βουλή, ο Βύρων Πολύδωρας από τη Ν.Δ., που ήταν προεδρεύων στη συνεδρίαση της 7-10-211, συμφώνησε με την ιδέα, να μην επιστραφούν τα χρήματα, δείχνοντας ....κομματική ανωτερότητα, αφού το 95% των υπαλλήλων του ΟΣΚ είναι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Έτσι, οι υψηλότατα αμοιβόμενοι σοσιαλιστές μηχανικοί του ΟΣΚ (μιλάμε για μισθούς άνω των 5.000 ευρώ το μήνα) κράτησαν τα λεφτάκια τους, με την αγαστή συνεργασία όλων των κομμάτων.

Τελικά η υπόθεση έκλεισε με την εξής ανακοίνωση του Υπουγείου Οικονομικών:
"Αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλή πίστη όλα αυτά τα χρόνια, τα συναρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 39 παρ. 12 Ν. 4024/2011), ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το δυσβάσταχτο βάρος επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών."

Συμπέρασμα 1: Κάτι ήξεραν όσοι φιλούσαν κατουρημένες ποδιές για να μπουν στο δημόσιο. 
Συμπέρασμα 2. Οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους και είναι γαλαντόμοι. Από την τσέπη τους τα πληρώνουν μήπως;


http://taxalia.blogspot.com


Oλόκληρη η συζήτηση στη Βουλή, για την πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωσή σας και για να διαπιστώσετε τι εύκολα συμφωνούν τα κόμματα για θέματα που αφορούν το δημόσιο (τον ιδιωτικό τομέα τον λειώνουν):

Το λόγο έχει ο κ. Μαυρίκος, Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, για να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω εξαρχής να καταδικάσω τη βία που άσκησε λίγο πριν, έξω από το κτήριο της Βουλής, η αστυνομία με δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απωθήσει περίπου σαράντα με πενήντα εργαζόμενους στους οργανισμούς που είναι υπό συγχώνευση. Όλη αυτή η επιθετικότητα εις βάρος των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους έγινε με μοναδικό στόχο να μη δουν οι Γερμανοί, που ήταν μέσα στο κτήριο της Βουλής και εκείνη την ώρα έπρεπε να βγουν, το πανό που είχαν αναρτήσει. Θεωρούμε βαθιά αντεργατικές και αντιδημοκρατικές αυτές τις τακτικές και τις αντιλήψεις.
Κύριε Υπουργέ, κρίναμε αναγκαίο να γίνει αυτή η συζήτηση εδώ για τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και τα προβλήματα που γεννάει η πολιτική σας για τους εργαζόμενους, επειδή πριν από λίγο χρονικό διάστημα πήραν ένα έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με αυτό το έγγραφο και τους απαγορεύουν το δικαίωμα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ταυτόχρονα αναδρομικά τους καταργούν αυτό το δικαίωμα.
Μάλιστα η Κυβέρνηση φθάνει στον παραλογισμό να ζητά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα υπέρογκα ποσά από τους εκατόν  τέσσερις εργαζόμενους  και τους διακόσιους πενήντα συνταξιούχους. Έχουμε, δηλαδή, την πρωτοφανή διαδικασία να καταργείτε αναδρομικά συλλογικές συμβάσεις και ταυτόχρονα αναδρομικά να ζητάτε να σας καταβάλουν χρήματα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Έχετε και τους εργαζόμενους στον ΟΣΚ αναγορεύσει ως βασικούς σας εχθρούς και αντιπάλους και για το λόγο αυτόν επιχειρείτε όλη αυτήν την επίθεση σε βάρος τους.
Εδώ προβάλλουν ουσιώδη ερωτήματα. Πρώτον ερώτημα είναι το εξής: Επί έντεκα χρόνια υπογράφουν αυτοί οι άνθρωποι συλλογική σύμβαση εργασίας; Ναι ή όχι; Δεύτερον ερώτημα: Ποιος υπέγραφε για λογαριασμό του κράτους τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επί έντεκα  χρόνια; Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ναι ή όχι; Πώς, λοιπόν, έρχεστε σήμερα και λέτε ότι πρέπει να σας επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι άλλος 45.000 ευρώ και άλλος 150.000 ευρώ;
Αυτά είναι απαράδεκτα, όπως απαράδεκτη είναι και η τακτική σας μέσα από Βουλευτές σας να κλείνετε το μάτι και ψιθυριστά να λέτε «Θα καταθέσουμε τροπολογία.».Έχετε καταθέσει τόσα νομοσχέδια. Χθες το βράδυ καταθέσατε αυτό το έκτρωμα. Γιατί δεν καταθέσατε συγκεκριμένη ρύθμιση;
Να γιατί προκαλέσαμε αυτήν τη συζήτηση! Στην πραγματικότητα δηλαδή,  στην ουσία σχεδιάζετε να τους πάτε στον Κορυδαλλό,  γιατί δεν θα πάρετε πίσω λεφτά από κανέναν από τους εργαζόμενους.
Άρα ζητάμε να αρθεί άμεσα αυτή η απαράδεκτη, πρωτοφανής  αντεργατική εντολή που έχετε δώσει και ταυτόχρονα  να σταματήσει η διεκδίκηση αυτών των αχρεωστήτως δήθεν καταβληθέντων στους εργαζόμενους, που ήταν αμοιβές που προέκυπταν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχε υπογράψει το Σωματείο τους με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αφού αυτό ήταν το μονομετοχικό, με τη μονομετοχική του διαδικασία, το αρμόδιο, για να υπογράφει τη συλλογική του σύμβαση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίκο.
Παρακαλείται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
Ορίστε, κύριε Σαχινίδη.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε  Πρόεδρε, αυτό το θέμα που θίγει ο συνάδελφος  έχει ήδη απαντηθεί σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο συνάδελφός μου κ. Πρωτόπαπας προς τη συνάδελφό μου κ. Χριστοφιλοπούλου. Παρ’ όλα αυτά, μου δίνεται και μένα η ευκαιρία να τοποθετηθώ επί του ζητήματος  αυτού. Απλώς εγώ θέλω να προσθέσω μια διαφορετική οπτική γωνία πάνω στο ίδιο ζήτημα, διαφορετική απ’ αυτή που κατέθεσε πριν από λίγο ο συνάδελφός μου.
Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Όπως όλοι ξέρουμε,  το 2000, όταν ο ΟΔΔΥ, οι κεντρικές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης  μετατράπηκαν από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε  ανώνυμες εταιρείες, τότε όλες οι άλλες εταιρείες, στις οποίες τώρα αναφέρθηκαν, με εξαίρεση τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, εναρμονίστηκαν με το ν. 2703/1999 και πλήρωναν τους εργαζόμενους με μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Όμως, στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων δεν συνέβη το ίδιο. Η  τότε διοίκηση του Οργανισμού  έκανε δικές της συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μάλιστα έδινε μισθούς  πολύ υψηλότερους από τους μισθούς που απολάμβαναν οι υπόλοιποι υπάλληλοι στο δημόσιο.
Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος ασχολήθηκε με το ζήτημα, αναφέρει: «Εκτός από τη σπατάλη των χρημάτων στους μισθούς, καταβαλλ’οταν σωρεία επιδομάτων στους εργαζόμενους, ενώ οι υπερωρίες που δίνονταν ήταν, επίσης, πολύ υψηλότερες απ’ αυτές που απολάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι.»
Αναφέρεται για παράδειγμα πάλι στο πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το εξής: «Οι μεικτές καταβαλλόμενες αποδοχές είναι υψηλότερες των αντιστοίχων μεικτών αποδοχών του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 85% περίπου για τους διευθυντές, κατά 70% περίπου για τους τμηματάρχες και κατά 60% περίπου για τους υπαλλήλους του ληφθέντος δείγματος.». Θέλω  δε να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι η δαπάνη μισθοδοσίας του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο ελέγχου μισθοδοσίας που διενεργήθηκε στον «Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων Α.Ε.» η αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου, όπως όφειλε, υπέβαλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τα εξής τρία ερωτήματα:
Πρώτο ερώτημα, αν το μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, που υπηρετούσαν σε αυτό κατά το χρονικό διάστημα της μετατροπής της σε ανώνυμη εταιρεία καθορίζεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διέπεται από τις διατάξεις του ν. 2703/1999.
Δεύτερο ερώτημα, αν οι διατάξεις του ίδιου νόμου περιλαμβάνουν και τους δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.
Τρίτο  ερώτημα, αν είναι έγκυρες οι αποφάσεις του Δ.Σ. της εταιρείας, οι οποίες εντάσσουν τους δικηγόρους με πάγια έμμισθη εντολή στις ρυθμίσεις συλλογικής σύμβασης  εργασίας του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι το μισθολογικό καθεστώς τόσο των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων από το 2000 και μετά, όπως και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής, διέπεται από τις διατάξεις του ν. 2703/1999 και ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. που ενέταξαν τους δικηγόρους στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι νόμιμες.
Η γνωμοδότηση κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για εφαρμογή και η νομική διαδικασία θα ήταν να γίνουν οι καταλογισμοί στους εργαζόμενους  του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων με γνώμονα τους μισθούς του δημοσίου, να καταμετρηθούν τα παραπάνω χρήματα που έχουν εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια και να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Δεν θα κάνω εκμετάλλευση του χρόνου.  Θα απαντήσω και θα δευτερολογήσω μετά στον κύριο συνάδελφο. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε  τον κύριο Υπουργό.
Παρακαλείται ο κ. Μαυρίκος να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Καταλάβαμε, ακούγοντας, κύριε Υπουργέ, τι λύση δώσατε μέσω του Κοινοβουλευτικού σας  Εκπροσώπου και τις στημένες συζητήσεις που μπορεί να οργανώνετε ανάμεσα σε Βουλευτές του κόμματός σας. Το ερώτημα παραμένει: Ζητάτε από τους εργαζόμενους να δώσουν πίσω τα χρήματα για τα προηγούμενα έντεκα χρόνια; Απαντήστε σε αυτό το ερώτημα. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, ποιος έχει την ευθύνη, ποιος συνυπέγραφε, ποιος επικύρωνε τις συλλογικές συμβάσεις επί έντεκα χρόνια; Τις επικύρωνε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας; Ναι ή όχι;
Τρίτον, πού οδηγεί αυτή η απαράδεκτη αντίληψη ότι ακόμη και πεθαμένους θα ξεθάψετε εσείς, για να τους ζητήσετε χαράτσι και να τους επιβάλετε καινούργιους φόρους; Είστε απαράδεκτοι και επικίνδυνοι, όταν μας λέτε εδώ ότι πριν από δέκα και πριν από δώδεκα χρόνια ήταν αχρεωστήτως καταβληθέντα και ότι τώρα εσείς πάτε και τα ζητάτε!
Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η αντίληψη δείχνει πραγματικά ποια είναι η λογική σας και για τον ίδιο τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και τι επιδιώκετε μέσα από τις συγχωνεύσεις. Γιατί για εμάς, για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αυτός ο Οργανισμός έχει παίξει σημαντικό ρόλο και θα μπορούσε κάτω από άλλη πολιτική να παίξει και σήμερα έναν ενεργητικό, δυναμικό ρόλο, για να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που πραγματικά να μπορούν στοιχειωδώς να εξασφαλίζονται ανθρώπινες  προϋποθέσεις για τις σπουδές και για τη μόρφωσή τους.
Αντί, δηλαδή, να κατασκευάζονται κλουβιά και γκέτο, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων να κατασκευάζει  πραγματικά κάτω από περιβαλλοντικά κριτήρια και άλλες περιβαλλοντικές αντιλήψεις κτήρια τέτοια που πραγματικά να υπηρετούσαν το στόχο τους.
Όμως, εσείς μέσα από τα ΣΔΙΤ, μέσα από τις συμμαχίες, μέσα από τις συνεργασίες στην πραγματικότητα έχετε μετατρέψει τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων σε μια παρατράπεζα, για να τα χώνετε στους μεγαλοκατασκευαστές. Αυτό κάνετε. Και προσπαθείτε να πάρετε πίσω χρήματα από τους εργαζόμενους, για να τα διακινήσετε προς την κατεύθυνση αυτή.
Από την πλευρά μας, λοιπόν, ζητάμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση σε βάρος αυτών των εκατόν τεσσάρων εργαζομένων και των διακοσίων πενήντα συνταξιούχων. Εμείς τους καλούμε να μη σας δώσουν δεκάρα τσακιστή και θα παλέψουμε μαζί τους γι’ αυτό. Να πάτε εκεί που δώσατε επί δεκαετίες τα χρήματα και εσείς και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, για να τα εξασφαλίσετε.
Για πείτε μας εσείς, που είστε  αρμόδιος –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- αφού ζητάτε χρήματα, πέρυσι, το  2010, πόσα έσοδα εισπράξατε από τους εφοπλιστές και πόσα εισπράξατε μέσα από τη φορολόγηση από τους εργαζόμενους;
Επειδή πάλι θα αρχίστε να λέτε λόγια του αέρα, λέμε εμείς στον ελληνικό λαό ότι πέρυσι από τους εφοπλιστές εισπράξατε  12 ψωροεκατομμύρια και από τους εργαζόμενους 12 δισεκατομμύρια.
Να, εδώ είναι ενταγμένη και η επίθεσή σας σε βάρος των εργαζομένων του ΟΣΚ. Πείτε μας, εν τέλει αυτά που τους υπόσχεστε, ότι θα σταματήσουν οι διώξεις, ότι δεν θα τους πάτε φυλακή, ισχύουν ή όχι; Αυτή είναι η υπόθεση και όχι τα λόγια τα παχιά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Μαυρίκο.
Παρακαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
Μετά ολοκληρώνεται και ο κύκλος της συζητήσεώς μας.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, για να απαντήσω στο συνάδελφό μου, θα επικαλεστώ ένα στίχο από ένα νεανικό συγκρότημα, τα «Υπόγεια Ρεύματα», που λέει «Μου αρέσει να μη λέω πολλά». Ανήκω σε εκείνους τους πολιτικούς που τους αρέσει να μη λένε πολλά, σε αντίθεση με το συνάδελφό μου που και βιαστικός είναι και πολλά είπε.
Κύριε συνάδελφε, το Γενικό Λογιστήριο είναι εξ ορισμού ο μόνος και ο τελευταίος θεματοφύλακας. Εγώ θα έλεγα χρησιμοποιώντας μια έκφραση τοπική ότι είναι και βιγλάτορας της δημοσιονομικής ευταξίας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Της πολιτικής σας είναι θεματοφύλακας και κεχαγιάς των αντιλαϊκών πολιτικών.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Μαυρίκο, δεν σας διέκοψα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μη διακόπτετε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εσείς που μιλάτε για δημοκρατία και σεβασμό στην άποψη του άλλου θα είχατε τουλάχιστον τη στοιχειώδη υποχρέωση ως εκφραστής αυτής της αντίληψης να επιτρέψετε στο συνομιλητή σας να διατυπώσει την άποψή του. Αλλά η στάση που μόλις τώρα τηρήσατε δείχνει πόσο πραγματικά σκέφτεστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και το διάλογο.
Επιμένω. Το Γενικό Λογιστήριο είναι ο θεματοφύλακας της δημοσιονομικής ευταξίας. Έχει την υποχρέωση από τη στιγμή που δέχεται το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να εφαρμόσει αυτό που λέει ο νόμος. Και τι λέει ο νόμος, κύριε Μαυρίκο, τον οποίον εσείς απ’ ό,τι καταλαβαίνω μάλλον –παρά το γεγονός ότι είστε μέλλος του ελληνικού Κοινοβουλίου- είτε δεν τον έχετε διαβάσει, είτε δεν θέλετε να τον διαβάσετε. Λέει συγκεκριμένα η διάταξη της παραγράφου 7α του άρθρου 7 ότι «το ταξικό προσωπικό που υπηρετεί στους Οργανισμούς Σχολικών Κτηρίων, Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης κατά το χρόνο της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρείες σε εφαρμογή των διατάξεων 1 και 2 του ν. 2414/1996 διατηρεί το υφιστάμενο μισθολογικό καθεστώς, όπως ισχύει κάθε φορά και εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας καθώς και υγειονομικής περίθαλψης».
Όταν, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ήρθε το έγγραφο από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, είχε την υποχρέωση το Γενικό Λογιστήριο και ο εκάστοτε επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου να προστρέξει στις αρμόδιες υπηρεσίες και να πραγματοποιήσουν τους αναγκαίους ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν. Εδώ βεβαίως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ηθικό ζήτημα, το οποίο βεβαίως ανέδειξε και ο συνάδελφος κατά την ανάπτυξη της άποψής του. Ποιο είναι το ηθικό ζήτημα;
Μπορούμε να αναζητήσουμε ευθύνη από τους εργαζόμενους για αποδοχές που προέκυψαν από αποφάσεις και διαπραγματεύσεις των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων που διορίζονταν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις;
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, έκανα το καθήκον μου ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου. Διέταξα να διενεργηθεί ο έλεγχος, πήρα τα συμπεράσματα της αρμόδιας υπηρεσίας που συνέταξε τον έλεγχο αυτό και διέγνωσε ότι όντως υπήρχε παραβίαση νόμου. Αλλά από την άλλη μεριά είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω ότι από την πλευρά των εργαζομένων δεν μπορεί να υπήρχε δόλος στην υπόθεση αύξησης των μισθών τους αλλά αντιθέτως βρίσκονταν εν καλή τη πίστη όλα αυτά τα χρόνια.
Γι’ αυτόν το λόγο αναζητώ μαζί με τους συναδέλφους  μου μια λύση η οποία θα θέσει τέλος στην αγωνία των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων.
Επομένως, επιστρέφοντας όλα αυτά που μου απέδωσε ο συνάδελφος, κ. Μαυρίκος, δεν κάνουμε στημένες συζητήσεις. Δεν ξέρω αν έχετε προσωπική ή κομματική εμπειρία και αναφέρεστε σε στημένες συζητήσεις. Όταν έρχονται εδώ  και τοποθετούνται οι συνάδελφοί μου, τους οποίους επικαλέστηκα και στους οποίους αναφέρθηκα, τον κ. Πρωτόπαπα και την κ. Χριστοφιλοπούλου, σωστά απέδωσαν τη διάθεση που υπήρχε από τη μεριά της Κυβέρνησης, όντως με μια νομοθετική παρέμβαση να λύσει το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να απαλλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων από το δυσβάσταχτο βάρος της επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών.
Αλλά πιστεύω ταυτόχρονα ότι η υπόθεση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, κύριε Πρόεδρε, μας δίνει ξεκάθαρα μια εικόνα του τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ποιες ήταν εκείνες οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τα τελευταία χρόνια οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση. Διότι υπήρχαν μέσα στο δημόσιο τομέα εργαζόμενοι οι οποίοι απολάμβαναν του προνομίου της μονιμότητας του δημοσίου υπαλλήλου αλλά ταυτοχρόνως είχαν μια εντελώς διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση, παρά το γεγονός ότι λίγο ή πολύ είχαν τα ίδια τυπικά προσόντα.
Αυτό το πρόβλημα το οποίο δημιουργούσε αυτός ο κατακερματισμός στον τρόπο αμοιβής, αυτές οι ακραίες διαφορές που υπήρχαν και τις οποίες περιέγραψε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ήρθε πλέον η ώρα η χώρα να τις αντιμετωπίσει καταθέτοντας μια νέα προσέγγιση στον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων που εργάζονται είτε στο στενό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή που δείξατε στο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ και κύριε Μαυρίκο; Το έχετε πιάσει το θέμα και βλέπω ότι κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά στις αξιώσεις του δημοσίου κατά των εργαζομένων.
Όσον αφορά στο θέμα της αναδιαρθρώσεως και ανασυντάξεως των όρων λειτουργίας του Οργανισμού είναι άλλο θέμα.
Αλλά για τις αξιώσεις πάγια είναι η νομολογία του Αρείου Πάγου ότι «τα καλοπίστως ληφθέντα δεν αναζητούνται». Εκεί μπορείτε να ακουμπήσετε –το υπαινιχθήκατε ή το είπατε ρητά- για τη διέξοδο, ώστε να μην επιδιώκει αυτές τις αξιώσεις το δημόσιο από τους εργαζομένους, οι οποίοι καλοπίστως έλαβαν ό,τι έλαβαν.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Υπήρξα σαφής, κύριε Πρόεδρε, ως προς το ζήτημα αυτό. Εγώ δεν μπορώ με κανένα τρόπο να καταλογίσω στους εργαζόμενους ότι πήραν αυτά τα χρήματα εν γνώσει τους ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Γι’ αυτό και λέω ότι αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα φέρουμε αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάξει από το βάρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Καλώς κινείστε. Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Πάντως εμάς μας ανησυχεί, κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι σέρνεται αυτό το θέμα και έχουμε συνεχείς υποσχέσεις, χωρίς να αντιμετωπίζεται επί μήνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Νομίζω ότι βγαίνει στο ξέφωτο η υπόθεση.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Όταν εγώ που είχα την ευθύνη να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι, να κάνω τις διαπιστώσεις, γιατί έχω υποχρέωση να διασφαλίζω τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου δημόσια τοποθετούμαι και αναγνωρίζω ότι εδώ υπάρχει ένα μείζον ζήτημα που θα ρυθμίσουμε νομοθετικά, νομίζω ότι αυτό από μόνο του αρκεί και παρέχει απόλυτη διαβεβαίωση στους εργαζόμενους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έγινε κατανοητό.
Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τον ερωτώντα συνάδελφο κ. Μαυρίκο.
Κυρήσσεται περαιωμένη η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη