10 Ιαν 2012

Κύριε Παπαδήμο, συμφωνούμε! Μειώστε μου αμέσως το μισθό κατά 50%

Άρθρο/πρόταση taxalia, με απλά λόγια όπως πάντα.
Να πούμε μερικά απλά πράγματα και να τα πούμε με απλά λόγια; 
Το ύψος των μισθών από μόνο του, δεν καθορίζει την ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη, όπως μας τα παρουσιάζουν κάποιες "βλάκες". Δεν είναι δεδομένο δηλαδή, ούτε αποδεδειγμένο, ότι ...
όσο πιό χαμηλοί είναι οι μισθοί σε μια χώρα, τόσο υψηλότερη είναι η ανταγωνιστικότητα. Αν ίσχυε αυτό, η Σομαλία και η Μοζαμβίκη που έχουν τους χαμηλότερους μισθούς θα είχαν πλημμυρίσει τον πλανήτη με τα προϊόντα τους.
Επίσης, η Δανία, η Σουηδία και η Φιλανδία, έχουν περίπου διπλάσιους μισθούς από εμάς, Δεν είναι λιγότεροι ανταγωνιστικοί από μας, αντιθέτως, με διπλάσιους μισθούς, είναι δέκα φορές ανταγωνιστικότεροι.
Κάποιοι λένε "μην παίρνετε μακρινά παραδείγματα, δείτε τη γειτονιά μας", υπονοώντας ότι αν πάμε σε μισθούς Βουλγαρίας, θα ανταγωνιστούμε τη ...Βουλγαρία.
Κι ερωτώ: σε τι να ανταγωνιστούμε τη Βουλγαρία; Μήπως η οικονομία της είναι σε καλύτερη κατάσταση; Η Μολδαβία, χώρα γειτονική στην Αλβανία, πάνω από τη Ρουμανία, έχει το μισό κόστος εργασίας από τη Βουλγαρία. Είναι όμως πέντε φορές φτωχότερη και δεν εξάγει τίποτε!

Ας υποθέσουμε, ότι "ψηνόμαστε" και μας πείθουν ότι με χαμηλότερους μισθούς θα γίνουμε πιό ανταγωνιστικοί. Πώς αντιλαμβάνεστε όμως την φράση "θα γίνουμε πιό ανταγωνιστικοί";
Μία σημασία έχει μόνο: ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές μας. Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν είναι;
Μέχρι στιγμής όλα καλά. Όλοι οι άσχετοι παρλαπίπες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές μας.
Εκεί ακριβώς όμως είναι που πρέπει να τους ρίχνετε κατακέφαλα το βασανιστικό ερώτημα:
"δηλαδή ρε μάγκα, ποιανού προϊόντος ακριβώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές μας;"

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, που όσο συζητάτε, τόσο θα καταλαβαίνετε πόσο άσχετοι είναι διάφοροι οικονομολόγοι ή οικονομικοί αναλυτές.
Στριμώξτε τους επίμονα! Ζητήστε τους να σας πούν ονομαστικά, προϊόντα που θα αυξηθούν οι εξαγωγές, επειδή έπεσε το κόστος παραγωγής. Μην τους αφήσετε στις γενικότητες, ζητήστε να ονοματίσουν προϊόντα. 
Ξέρετε τι θα συμβεί;
Θα αρχίσουν να σκέφτονται: τι εξάγαμε παλαιότερα, που τώρα δεν μπορούμε;
-Ρούχα! αυτή θα είναι η πρώτη απάντηση (και αγροτικά προϊόντα η δεύτερη)
Για, να σκεφτούμε όμως! 
Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, ζούσε πριν από 20 χρόνια, από τις εξαγωγές t-shirts. Πλημμυρίζαμε την Ευρώπη και την Αμερική με εκατομμύρια μπλουζάκια κάθε βδομάδα. 80.000 γυναίκες και άντρες δούλευαν στην περίφημη "βιοτεχνία" που σήμερα δεν υπάρχει.
Γιατί δεν υπάρχει όμως;
Γιατί μας έφαγαν τη δουλειά οι Κινέζοι, έτσι δεν είναι;
Ε, λοιπόν, πώς θα ανταγωνιστούμε τους Κινέζους, με μειώσεις μισθών; Ο μέσος Κινέζος εργάτης, στη βιοτεχνία ενδυμάτων, παίρνει 80 (ογδόντα) ευρώ το μήνα. Πώς το βλέπετε; Να κατεβάσουμε τους μισθούς στα 80 ευρώ το μήνα;
Και άντε να τους κατεβάσουμε. Πιστεύετε ότι θα "χτυπήσουμε" τους Κινέζους;

Με την ίδια ακριβώς λογική λοιπόν, σκεφτείτε και ρωτήστε τους "σοφούς βλάκες" να σας πουν πρακτικά παραδείγματα, του "πώς ακριβώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα".

Σε κάθε παράδειγμα προσθέστε: "καλά, και γατί η Φιλανδία που έχει εργατικό κόστος 2.500% παραπάνω από την Κίνα, είναι ανταγωνιστική και εξάγει;"
Σιγά σιγά κι εσείς και οι "αναλυτές" θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν, μέσα από πρακτικά παραδείγματα, γιατί η μείωση των μισθών από μόνη της, δεν προσφέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία βοήθεια στην ανταγωνιστικότητα. Όσο φθηνή cola (αναψυκτικό) κι αν παράγει η Ελλάδα, δεν θα την αγοράζει κανείς! Γιατί ο πλανήτης θέλει να αγοράζει coca-cola, όχι απλώς μια cola.
Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα λοιπόν. Οι εξαγωγές δεν εξαρτώνται μόνο από την τιμή. Στην πραγματικότητα, μια χώρα με μεγάλο κόστος παραγωγής, μπορεί να έχει πλεονασματικό ισοζύγιο, να ξεσκίζεται στις εξαγωγές, επειδή τα προϊόντα της είναι ολιγοπωλιακά. Η Γερμανία είναι μια ακριβή χώρα, οι Mercedes της είναι ακριβές, αλλά πουλάνε περισσότερο από το πάμφηνο zastava. Δεν είναι θέμα τιμής, ε; Κοιτάει κι άλλα πράγματα ο αγοραστής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν να μειώσουν τους μισθούς, επειδή πιστεύουν ότι θα βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα -ξέρουν ότι δεν θα βελτιωθεί, δεν είναι τόσο βλάκες όσο δείχνουν- αλλά για άλλους λόγους, που δεν είναι του παρόντος. Πάντως, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα αν μειωθούν οι μισθοί.

Τέλος -  και το ρεζουμέ
Η απάντησή μας:

ΝΑΙ ρε, δεχόμαστε να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα κατά 50% αφού έτσι θα πέσει το κόστος παραγωγής και θα γίνει η Ελλάδα πιό ανταγωνιστική. Ναι, να μειωθούν 50% οι μισθοί, έχετε δίκιο! Αλλά, ρε κουφάλες, να μειωθούν αμέσως όλα όσα πληρώνει ο εργαζόμενος κατά 50%. Αμέσως! Το ίδιο δευτερόλεπτο! Ναι, δέχομαι εγώ που παίρνω 1.200 ευρώ, να παίρνω 600 ! Αλλά, να πληρώνω πλέον στο στεγαστικό μου, όχι 420 ευρώ που πληρώνω τώρα αλλά 210. Να βγάλετε νόμο που να λέει ότι μειώνονται κατά 50% και όλες οι οφειλές σε τράπεζες. Τι είπατε; δεν γίνονται αυτά; Και γιατί γίνονται ρε αλήτες, αυτά που καταστρέφουν τον απλό εργαζόμενο;
Συνεχίστε! ΝΑΙ, δέχομαι να μειωθεί κατά 50% ο μισθός μου, αλλά από αύριο ο λογαριασμός της ΔΕΗ να μου ΄ρχεται 60 ευρώ, όχι 120. Να μειωθούν τα πάντα όλα, όσα πληρώνω κατά 50%.
Αυτό δεν είναι γνήσια εσωτερική υποτίμηση;;;
Αλλά όχι να γίνει αυτό που σκέφτεστε εσείς κουφάλες, δηλαδή να μου μειώσετε το μισθό 20% αλλά το στεγαστικό μου να μένει το ίδιο! Και να μου αυξάνετε από πάνω, ΟΤΕ, ΔΕΗ, χαράτσια, πετρέλαια, βενζίνες, αέρια, κλπ.!!!

Απλά δεν είναι τα πράγματα φίλοι μου;

Σ.Γ./taxalia
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη