20 Μαρ 2012

Η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία έχουν γίνει καθεστώς

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεπικουρούμενος από τον διοικητή του ΙΚΑ, παρουσίασαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχεδόν στη λήξη της θητείας τους, μια περίπου ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση του κυριότερου ασφαλιστικού φορέα της..
χώρας.
Η πραγματική κατάσταση είναι διαφορετική. Οι συνταξιούχοι, ακούγοντας κάθε μήνα ότι το ΙΚΑ δανείζεται είτε από άλλα ταμεία η με repos επί των ομολόγων, ανησυχούν για την καταβολή των συντάξεών τους.

Η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία πλέον έχουν γίνει καθεστώς.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι με το ν. 3863/10 εξασφάλισε την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος, ενώ στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Με το διαμελισμό της σύνταξης, σε βασική και αναλογική, καταργήθηκε ουσιαστικά η θεσμοθετημένη τριμερής χρηματοδότηση, περιορίζοντας τη συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, για τη συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιεί τον όρο “επιχορήγηση”, σαν μην είναι θεσμοθετημένη και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους. Αναφέρει, μάλιστα, τις συνολικές καταβολές του κράτους στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για να κερδίζει τις εντυπώσεις με μεγάλα νούμερα.

Η Νέα Δημοκρατία τον προκαλεί να καταθέσει πίνακα με τις ετήσιες εισφορές για να φανεί σε όλη την έκταση η αλήθεια: Ότι, δηλαδή, η χρηματοδότηση του κράτους βαίνει μειούμενη από έτος σε έτος. Οι μειώσεις αυτές συμβαίνουν βέβαια στα χρόνια που η ανεργία καλπάζει και οι εισφοροδιαφυγή οργιάζει.

Παρουσιάζει το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την εφαρμογή αυτής σαν μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησής του.

Δεν αναφέρει, βέβαια, ότι ακόμα και σήμερα οι διασταυρώσεις των στοιχείων γίνονται με μικρή επέκταση των εφαρμογών που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αρχίσει να κάνει. Αλήθεια, γιατί δεν ανάφερε ποιος είναι ο ανάδοχος του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σήμερα; Υπάρχει; Γιατί δεν μας λέει εάν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός;

Δεν ανέφερε βέβαια ότι η «ανακάλυψη» του σκανδάλου στο ΙΚΑ Καλλιθέας οφείλεται σε εφαρμογές πληροφορικής των οποίων ο σχεδιασμός και ο διαγωνισμός για την υλοποίησή τους έγιναν όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Κάνει συνεχώς αναφορές για «μαϊμού» συντάξεις τις οποίες εντόπισε και περιόρισε, αλήθεια τιμωρήθηκε κανένας για την χορήγηση αυτών; Έχει κανένας ευθύνη; Έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με αυτούς που τις εισέπρατταν; Για τη σύνθεση των επιτροπών που χορήγησαν κατά κόρον συντάξεις αναπηρικές, δεν έχει κανένα σχόλιο;

Ο διοικητής ανέφερε ότι το ΙΚΑ κατέθεσε πέρυσι Επιχειρησιακό Σχέδιο , όπως ο νόμος επιτάσσει. Δηλαδή, το 2011 το ΙΚΑ δεν είχε σχέδιο δράσης. Αυτό είναι ομολογία αποτυχίας ή κυνισμός ;

Δυστυχώς, ο υπουργός και ο διοικητής του ΙΚΑ με τις τοποθετήσεις τους εντείνουν και δεν απαντούν στα ερωτηματικά και στις ανησυχίες για την πορεία των συντάξεων.

Δεν δίνουν καμία απάντηση για την καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων, δεν γνωρίζουν κάτι για την απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις ουρές του ΙΚΑ; π.χ. Μητρώο, Παροχές.

Ισχυρίζονται ότι, με το τελευταίο νομοσχέδιο της θητείας τους, το οποίο θα κατατεθεί εντός του μηνός, θα λυθούν πολλά προβλήματα του ΙΚΑ. Γιατί άργησαν τόσο;

Δυστυχώς, για τον υπουργό οι πολίτες που ταλαιπωρούνται στις ουρές του ΙΚΑ, αυτοί που περιμένουν μήνες να πάρουν σύνταξη, αυτοί που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, αυτοί που πληρώνουν τόσα πολλά για να μην ξέρουν τι σύνταξη θα πάρουν, θα του απαντήσουν σύντομα στην κάλπη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη