19 Ιουν 2012

Ο μεγάλος πόλεμος στο μικρό ΠΑΣΟΚ μόλις τώρα αρχίζει

Από τη "Δημοκρατία"
Τη ρεβάνς σχεδιάζει να πάρει ο Ευ. Βενιζέλος ύστερα από το ποσοστό περί το 12,5% που έλαβε χθες το ΠΑΣΟΚ και τη «διάσωσή» του από έναν πιθανό καταποντισμό σε μονοψήφιο ποσοστό. Ετσι, ανοίγει τώρα ο δρόμος για το...
«ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τα παπανδρεϊκά στελέχη και όχι μόνο, καθώς ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί τουλάχιστον άμεσα να αμφισβητηθεί. Αντίθετα, θα προωθήσει ανετότερα το σχέδιό του για επανίδρυση ουσιαστικά του κόμματος, με αλλαγή ακόμα και του ονόματός του. Δεν θα διστάσει μάλιστα να προβεί σε σύγκρουση με «κορυφαία» έως χθες στελέχη.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από επανειλημμένες συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, αλλά και από κατ' ιδίαν συναντήσεις του με στελέχη προηγουμένως, ο Ευ. Βενιζέλος προτίθεται να αλλάξει τα πάντα, προχωρώντας ουσιαστικά σε επανίδρυση του κόμματος, και παράλληλα να επιχειρήσει «άνοιγμα», αν όχι σύμπλευση, με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, πρωτοβουλίες που κατά δήλωσή του θα συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ο. του κόμματος, πιθανότατα την Τετάρτη. Σε ευθεία σύγκρουση θα πάει εν τω μεταξύ με πρωτοκλασάτους του κόμματός του, παπανδρεϊκούς κατά κανόνα, προχωρώντας ίσως και άμεσα στην προαναγγελθείσα διαγραφή του Θ. Πάγκαλου και του Γ. Ραγκούση. Από νωρίς χθες το βράδυ άλλωστε, ο κ. Πάγκαλος εξέφραζε την αμφιβολία του για το αν θα είναι στο εξής στο ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε «εκκαθαρίσεις» που έχει προαναγγείλει ο Ευ. Βενιζέλος και εκφράζοντας με νόημα την ελπίδα του να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καθώς «είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πολύ πριν από... άλλους», όπως είπε. Την ίδια ώρα, «η περίοδος που διανύουμε ζητά το νέο» δήλωνε από την Πέμπτη ακόμα ο Γ. Ραγκούσης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τα σενάρια για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, με αναφορά στον εκσυγχρονισμό και στις μεταρρυθμίσεις. Αντιστοίχως, σύγκρουση αναμένεται και με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, παρά το «δυσκολότερον της αποστολής» που προκύπτει από την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού. Για έντονο «φλερτ» με τη Δημοκρατική Αριστερά όλο το τελευταίο διάστημα «κατηγορείται» από συντρόφους της η Αννα Διαμαντοπούλου.

Σύγκρουση όμως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ήδη από την πρωινή σύσκεψη του Σαββάτου και ανάμεσα στον Αν. Λοβέρδο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη, που διαφώνησαν κάθετα με την απόφαση τότε του προέδρου του κόμματος να μην μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το δεύτερο κόμμα και να μη συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη σε αυτή. Οι δύο πρώην υπουργοί επέμειναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό της κυβέρνησης. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα φέρεται να χαρακτήρισε «προδοσία» οποιαδήποτε άλλη στάση ανεβάζοντας το θερμόμετρο και προϊδεάζοντας ίσως για εξελίξεις σε βάθος χρόνου, μια και ο Ευ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να ανοίξει όλα τα μέτωπα μαζί. Εν τω μεταξύ, από σήμερα αναμένεται νέα «γκρίνια» στην Ιπποκράτους, ανάλογα με τα στελέχη που θα μείνουν εκτός Βουλής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη