4 Νοε 2012

Aπόφαση - σοκ για νεφροπαθείς, ανοϊκούς και άλλους χρόνιους ασθενείς με την καθιέρωση συμμετοχής 10% στην αγορά φαρμάκων!


Με μια ανάλγητη απόφαση του Γιάννη Βρούτση και του Μάριου Σαλμά, οι ασθενείς με σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι ασθενείς με άνοια, οι πάσχοντες από επιληψία και άλλα χρόνια νοσήματα, καλούνται να συμμετέχουν πλέον στην αγορά των φαρμάκων τους.

Με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας που υπογράφουν οι κ.κ. Μ.Σαλμάς και Γ. Βρούτσης, οι οι πάσχοντες από επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και νόσο Charcot (πολύ σοβαρή προοδευτική ασθένεια με σταδιακή αποδυνάμωση των μυών), θα έχουν πλέον συμμετοχή 10% στο κόστος των φαρμάκων τους. Μέχρι τώρα, είχαν μηδενική συμμετοχή. Δηλαδή, το κόστος των φαρμάκων τους καλυπτόταν εξολοκλήρου από το Ταμείο τους.

Επίσης, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, θα έχουν από δω και πέρα...
... συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που δεν σχετίζονται με την κύρια πάθησή τους, ανεξάρτητα αν αυτή η πάθηση έχει προκαλέσει, έχει δημιουργηθεί ή συνοδεύεται από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, κ. λπ.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση θα έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αιμοκάθαρση.

Με τη νέα απόφαση τροποποιείται παλαιότερη με ημερομηνία 6/6/2012, που είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Εργασίας και Υγείας κ.κ. Αντώνη Ρουπακιώτη και Χρήστο Κίττα, στην οποία αναφερόταν: «Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί».

Με τη νέα απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου και εξωνεφρική κάθαρση, εξαιρούνται. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς μαζί με πολλούς άλλους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο στα φάρμακα που σχετίζονται με την πάθησή τους.

Ένας νεφροπαθής χρειάζεται 500 ευρώ το μήνα για φάρμακα
«Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, σάκχαρο, υπέρταση κλπ», δηλώνει ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

Όπως αναφέρει, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από 500 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, ανάλογα με τις άλλες παθήσεις που έχει. «Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώνουν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μήνα για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας», τονίζει και προειδοποιεί: «Αν δεν αλλάξει η απόφαση θα θρηνήσουμε θύματα».

ygeia360.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη