10 Ιαν 2013

Στην εποχή των σπηλαίων. Τότε που ο ελληνικός λαός εστερείτο ελεύθερων ΜΜΕ! No 2


«Μπροστά στις κάλπες –  Η ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
«ΤΟ ΒΗΜΑ» 14 Οκτωβρίου 1981
Όταν τα πολιτικά επιχειρήματα κατά των αντιπάλων της, εκείνων που εκφράζουν το αίτημα της Αλλαγής, αποδείχνονται άσφαιρα και το σήριαλ τής κινδυνολογίας αλυσιτελές, η «Νέα Δημοκρατία» αναζητεί ύστατο καταφύγιο στην αφελή ερώτηση:

«Πώς είναι δυνατό να εμπιστευτεί ο λαός την εξουσία, στις παρούσες κρίσιμες ώρες και μάλιστα για την εφαρμογή παράτολμων σχεδίων, σε κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ πού δεν έχει καθόλου κυβερνητική πείρα καν δεν διαθέτει ανθρώπους δοκιμασμένους στην άσκηση εξουσίας»;
Την είδε τόσα χρόνια η κοινή γνώμη τη μακρόχρονη κυβερνητική πείρα τής «Νέας Δημοκρατίας», την εκτίμησε «κατ' αξίαν», χόρτασε τους καρπούς της και αδίστακτα αποκρίνεται: «Φτάνει πια, όχι άλλο»! Γιατί τι σημαίνει στ’ αλήθεια «πείρα» και τι αξία έχει σαν επιχείρημα στα χείλη τής «Νέας Δημοκρατίας», όταν οι δικοί της «πεπειραμένοι» απέτυχαν τόσο στη διακυβέρνηση της χώρας, από την αρχή έως τέλος, αδύναμοι ή ανίκανοι να ξεχωρίσουν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, να δώσουν σωστές λύσεις και να τις εφαρμόσουν, να διοικήσουν, να αρθούν λίγο ψηλότερα από μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς έμπνευση, δίχως πάθος για την αποστολή τους και αμετάπειστα αδιόρθωτοι έως την τελευταία στιγμή;

Το πώς θα τα βγάλει πέρα το ΠΑΣΟΚ, στην κατάσταση μάλιστα πού θα παραλάβει τη Δευτέρα τη χώρα από τα χέρια της Νέας Δημοκρατίας», θα το δείξει βέβαια ο χρόνος. Ό λαός στην πλειοψηφία του δεν εύχεται απλώς ούτε ελπίζει μόνο, αλλά πιστεύει —και θα διατρανώσει αυτή την πίστη με την ψήφο της Κυριακής — ότι θα τα βγάλει και θα τα παραβγάλει πέρα. Ένα είναι άλλωστε βέβαιο: Κανένα άλλο κόμμα, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, δεν εμπνέει αυτή τη στιγμή βάσιμες προσδοκίες, ότι μπορεί να παλέψει με τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας και να νικήσει.
Δύσκολο, χωρίς αμφιβολία, θα είναι το έργο του. Θα χρειαστεί λαϊκή συμπαράσταση, σαν κι αυτή που είχε δοθεί άλλοτε, αλλά δίχως να αξιοποιηθεί, στη «Νέα Δημοκρατία». Πρώτη εκδήλωση συμπαραστάσεως είναι να του παρασχεθούν την Κυριακή ευρύτατα περιθώρια για να δοκιμαστεί στην εξουσία και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του.
Πρέπει πράγματι το ΠΑΣΟΚ να διαθέτει τη Δευτέρα όχι μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση — που φαίνεται κιόλας δεδομένη — άλλα ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία που να της παρέχει μεγάλα περιθώρια πολιτικών πρωτοβουλιών. Ισχυρή κυβέρνηση, στηριγμένη σε τέτοια πλειοψηφία, θα είναι για τον τόπο η καλύτερη εγγύηση. Προς τα έξω, απέναντι σε φίλους και αντίπαλους, περισσότερο σεβαστή και οπλισμένη με τη σημαντική ιδιότητα τού έγκυρου και υπεύθυνου συνομιλητή. Στο εσωτερικό, γιατί έτσι θα μπορεί απερίσπαστη να αρχίσει την εφαρμογή της ποθητής κοινωνικής και πολιτικής Αλλαγής.
Ότι υπάρχουν φανατικοί εχθροί τής Αλλαγής είναι βέβαιο. Ότι μερικοί απ' αυτούς θα περιμένουν στη γωνία, έτοιμοι να την τορπιλίσουν, είναι πιθανότατο. Αλλά στόχος κάθε απόπειρας δολιοφθοράς, πού δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, δεν θα είναι πια την Δευτέρα το πρωί το ΠΑΣΟΚ θα είναι η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που θα έχει ήδη εκφράσει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα τού ΠΑΣΟΚ και υπογράψει μαζί του συμβόλαιο τιμής για την εφαρμογή του.»
«ΤΟ ΒΗΜΑ» 14 Οκτωβρίου 1981

Σωτήριος Καλαμίτσης
Αντιγραφεύς
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη