8 Αυγ 2013

Θεσσαλονίκη: Προσευχή Μουσουλμάνων στο Γενί Τζαμί (φωτο + βίντεο)

Με λιγότερο αριθμό προσκυνητών από τον αναμενόμενο, έγινε η πρωινή προσευχή μουσουλμάνων στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) της Θεσσαλονίκης, με αφορμή....
τη λήξη του Ραμαζανιού.

Την πρωινή προσευχή που έγινε στο Γενί Τζαμί (Yeni Cami) της Θεσσαλονίκης για δεύτερη φορά έπειτα από 90 χρόνια, ξεκίνησε ο 30χρονος Ιμάμης Ραϊ Φαχρί, που διάβασε την προσευχή και εκφώνησε το κήρυγμα στα αραβικά, τη γλώσσα του ιερού Κορανίου, παρουσία ελλήνων μουσουλμάνων που έφτασαν από τη Θράκη αλλά και Τούρκων επισκεπτών.
8/8/2013 Μουσουλμάνοι προσκυνητές με τον Τούρκο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη

Τα Τουρκικά ΜΜΕ  χαρακτηρίζουν ιστορική εξέλιξη η λειτουργία αυτή στο συγκεκριμένο τζαμί.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο είχε επιτρέψει την τέλεση προσευχής στο τζαμί που έπαυσε να λειτουργεί ως τέμενος το 1923.

Ο Δήμος της συμπρωτεύουσας έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα διορίσει και ιμάμη που θα τελεί τις προσευχές, προκαλώντας την αντίδραση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την έλευση ιμάμη από άλλη πόλη (!).

Το Γενί Τζαμί (Yeni Cami) κατασκευάστηκε το 1902 επί οθωμανικής εποχής, με σχέδια του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και έως τώρα άνοιγε τις πόρτες του ως εκθεσιακός χώρος και όχι για λειτουργίες.

taxalia


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη