Γράφει ο Βασίλης Γκόλτσιος
Κεραυνός ήταν, όχι όμως… εν αιθρία .
Για το κλείσιμο της ΕΡΤ ο λόγος.
Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 στις 23:15 το σήμα έπεσε σε όλη την Ελλάδα. Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για ..
την ΕΡΤ .
Το κλείσιμο προανήγγειλε στα δελτία των έξι ο αρμόδιος Υπουργός για τα ΜΜΕ κ. Σ. Κεδίκογλου.
Κανείς δεν πήρε τις δηλώσεις του στα σοβαρά, ότι πράγματι θα έκλεινε η ΕΡΤ.
Τα σύννεφα γύρω από την ΕΡΤ είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια .
Οι παροικούντες όμως στην Ιερουσαλήμ, ζούσαν στον δικό τους κόσμο.
Το 2010 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος έγραφε:
“Οι Δημόσιοι Τηλεοπτικοί Σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Πρίσμα , σταθμός Βουλής) είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, λειτουργούν με μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και εξαιρετικά υψηλό κόστος….Θα ήταν σκόπιμο να συγχωνευθούν σε έναν ή δυο , να καλύπτουν το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις. Το έσοδο που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους”.
Με τον Νόμο 3899|2010 του κ. Παπακωνστντίνου η ΕΡΤ εντάχθηκε στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ακολούθησαν οι προτάσεις του Υπουργού Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλου, σχετικά με κλείσιμο υπηρεσιών της ΕΡΤ καθώς και της ΕΤ1.
Το σχέδιο Νόμου, συνάντησε την καθολική απόρριψη από Διοίκηση και συνδικάτα της ΕΡΤ. Ο κ. Μόσιαλος μεταξύ των άλλων είχε δηλώσει.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, υπό την πίεση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ακύρωσε τις προσπάθειες και τις προτάσεις για αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημόσιων ΜΜΕ.
Η απόφαση αποτελεί υποχώρηση στον συντεχνιακό συνδικαλισμό, που βλάπτουν τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτήν που μοχθούν και παράγουν σημαντικό έργο που χάνεται, γιατί ο συντεχνιασμός το εμποδίζει να αναδειχθεί.
Θα υπενθυμίσουμε στους …συνδικαλιστές πως η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό και όχι σε αυτούς.
Αυτοί δεν είναι ούτε καν οι εκπρόσωποί του.
Εκπρόσωπος είναι η ελληνική κυβέρνηση που πρέπει καθαρά να εκφράσει τη θέση της για τις χθεσινές εξελίξεις».
Κλειστή ήταν η ΕΡΤ κατά την έλευση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ Ολάντ στην Αθήνα. Κλειστή και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στην Κίνα, γιατί έτσι αποφάσισαν τα συνδικάτα.
Δύο γεγονότα μεταξύ πολλών άλλων που κατά την άποψή μας καθόρισαν τις εξελίξεις για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
« Με την Κ.Υ.Α. αριθ. οικ. 02/11.6.2013 αποφασίζεται η κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία − Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ − Α.Ε.)».
Από εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα. Αποδεικνύεται ότι ,δεν υπήρχε πλάνο της επόμενης ημέρας.
Την σύσταση του νέου φορέα ανέθεσαν σε κάποιους από αυτούς που την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Αρμόδιος Υπουργός ανέλαβε ο κ. Καψής. Με ομάδα παλαιών συνεργατών του από την ΕΡΤ και κάποιους ευκαιριακούς προφεσόρους, προσπάθησε να στήσει τον νέο φορέα. Επιστράτευσαν και ορισμένους απολυμένους και απελπισμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ με πενιχρές αποδοχές και αβέβαιο μέλλον.
Ουσιαστικά επιδόθηκαν …να εφεύρουν τηλεόραση στα μέτρα τους, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Στις 29/07/2013 δημοσιεύτηκε, ΦΕΚ Α169|2013, ο νόμος που ορίζει τα σχετικά με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του νομικού προσώπου της Νέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ).
Για την πρόσληψη προσωπικού δημοσιεύθηκαν και ανακλήθηκαν αλλεπάλληλες λίστες. Αμφισβητήθηκε η διαφάνεια και η αξιοκρατική κατάρτισή τους. Το υπάρχον η… « νοικιαζόμενο», όπως αποκαλείται προσωπικό, είναι στον αέρα και σε απόγνωση.
Απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, παράγει και εκπέμπει προγράμματα από εγκαταστάσεις την πρώην ΕΡΤ σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αυτά μόνο στην… στενά επιτηρούμενη Ελλάδα συμβαίνουν.
Όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Όλοι συμφωνούσαν ότι η ΕΡΤ έχρηζε γενικής αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού.
Κάτω από απερίσκεπτες συνθήκες η ΕΡΤ έκλεισε.
Στην ανεργία και αναγκαστική συνταξιοδότηση στάλθηκε μεγάλος αριθμός έμπειρου και ικανού προσωπικού ,σημαντικό κεφάλαιο για την εταιρεία και την χώρα.
Δημιουργήθηκε η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. που αποβλέπει στην εκπλήρωση των σκοπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεοπτικής Υπηρεσίας με τις προβλεπόμενες από τον νόμο δραστηριότητες.
Σήμερα, 16 μήνες μετά το κλείσιμο, δημιουργείται στον άγρια φορολογούμενο Έλληνα πολίτη ,το εύλογο ερώτημα :
Πού είναι σήμερα η ΝΕΡΙΤ; Για αυτή την ΝΕΡΙΤ έκλεισε η ΕΡΤ;
Βασίλης Γκόλτσιος
Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων