![]() |
τον αναλυτής How Pill. Υπό αυτό το πρίσμα προκρίνει ως το πιο πιθανό σενάριο την τεχνική χρεοκοπία, την έκδοση IOU και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, επισημαίνοντας ότι ίσως είναι απαραίτητοι για να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο που δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την εξεύρεση λύσης.
Τα ρίσκα που προκύπτουν από αυτό το σενάριο είναι ασύμμετρα και διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα, σημειώνεται. Βραχυπρόθεσμα κινούνται προς το «θετικό» αντανακλώντας την πιθανότητα να οδηγήσει σε συναινέσεις για να αποτραπεί χρεοκοπία και να κερδηθεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα κινούνται προς το «αρνητικό»: υπάρχει η πιθανότητα για τεχνική πτώχευση που θα οδηγήσει σε μια χαοτική κατάσταση η οποία μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη και τελικά να φέρει ένα (ακόμα και ακούσιο) Grexit αντί για την πολιτική στροφή που θα επέτρεπε τη συμφωνία.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι «κόκκινες γραμμές» δείχνουν απαραβίαστες και από τις δυο πλευρές με την ελληνική να χαρακτηρίζει «ταπεινωτικές» κάποιες από τις προτάσεις που της γίνονται, σημειώνοντας ότι απέτυχαν στο παρελθόν.
Χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου που λήγει η δόση του 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα βρεθεί σε μια κατάσταση που θα πρέπει: να καθυστερήσει την πληρωμή του Ταμείου, να πληρώσει τους υπαλλήλους και τις συντάξεις με IOU και πιθανότατα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία, αλλά η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες με τρόπο που θα καθιστά την συμφωνία με τους εταίρους δυνατή.
Μετά από μια περίοδο έντασης η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ακόμα και αν
Οι εταίροι σε αυτή τη φάση αναμένεται να διατηρήσουν την στάση που είχαν έως τώρα: ζητούν δημοσιονομική προσαρμογή ως αντάλλαγμα για οικονομική στήριξη και επιτήρηση της οικονομίας.
Η Goldman Sachs σημειώνει οι λογικές φωνές αντιλαμβάνονται το κόστος που θα έχει αυτή η μεταβατική περίοδος και επιθυμούν συμφωνία τώρα, αλλά σημειώνει ότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε λύση.