Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ιδιαίτερα οξύς στους χαρακτηρισμούς του «αγγίζοντας» μάλιστα έννοιες και θέματα... ταμπού, που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ανταποκριτής της «Liberation» στις Βρυξέλλες Jean Quatremer, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα υπό τον τίτλο «Υπάρχει λύση στο Ελληνικό Πρόβλημα».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Κύκλο ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση, ekyklos.gr. στο γαλλικό ινστιτούτο παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών, επιστημόνων και πολιτικών, ενώ ο κ. Jean Quatremer ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για αυτήν.
«Στην ουσία στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος. Σ' αυτή τη χώρα δεν αγαπήσατε ποτέ το κράτος. Και αυτό γιατί 400 χρόνια υπήρχε η οθωμανική αυτοκρατορία με ότι κοινωνικοπολιτικά επακόλουθα έφερε αυτό. Είναι πολύ απλό. Το να πληρώνεις φόρους, είναι μέρος αυτής της σχέσης πολίτη – κράτους» σημείωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια, ο κ. Quatremer ήταν καταπέλτης για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό κράτος λειτουργεί σαν αρπακτικό. Ένα κράτος γραφειοκρατίας που πνίγει κάθε δημιουργική προσπάθεια. Πόσο ακόμα; Και εμείς στη Γαλλία είχαμε παρόμοια προβλήματα το 1984 με το Μιτεράν. Το αναγνωρίσαμε και εδώ και κάποια χρόνια έχουμε πάρει την αντίστροφη πορεία. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Παπανδρέου σοβιετικοποίησε την ελληνική οικονομία. Λυπάμαι που το λέω», σημείωσε με έμφαση ο ανταποκριτής της «Liberation» και συνέχισε:
Στο ίδιο τέμπο ο κ. Quatremer επισήμανε ότι «στο θέμα του προσφυγικού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ένα χρόνο τώρα, όλοι βλέπουμε που οδηγείται η κατάσταση. Με μαθηματική ακρίβεια. Και όμως. Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτα, δε ζήτησε τίποτα, καμιά μέριμνα, καμιά προσπάθεια, καμιά ουσιαστική συνεννόηση. Σε κανένα Eurogroup ή σε Σύνοδο Κορυφής δεν έβαλε αυτό το τεράστιο θέμα που διαρκώς διογκώνεται».
Επίσης, ο κ. Quatremer ξένισε με την άποψή του ότι «στην ουσία δεν υπάρχει απώλεια πλούτου στην Ελλάδα. Το -25% ή -30% δεν είναι απώλεια πλούτου που υπήρχε. Ήταν πλασματική ευημερία που έρχονταν κατόπιν στρεβλού δανεισμού. Οι Έλληνες δανείζονταν για να καταναλώνουν. Δεν ήταν δικός τους, πραγματικός πλούτος. Υπάρχει διαφορά», συμπλήρωσε ο Γάλλος.
Πάντως, ο κ. Quatremer μίλησε και για τις ευθύνες της Ευρώπης τονίζοντας ότι «αρνούμαι να δεχτώ ότι φταίει μόνο η Ελλάδα σ' όλη αυτή την ιστορία. Ποιος ενέκρινε τους δείκτες της όταν μπήκε στο ευρώ; Τότε, έπρεπε να έχουν μπει ρήτρες και δεσμεύσεις ανάπτυξης. Θα μπείτε στο ευρώ, αλλά θα κάνετε μεταρρυθμίσεις σε 4-5 χρόνια. Αλλά και τότε, δεν είπαν όχι στη χώρα του Πλάτωνα», τόνισε ο ανταποκριτής της «Liberation».