20 Ιαν 2022

Η Ελλάδα θωρακίζεται - Το σχέδιο Μητσοτάκη και οι στρατηγικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα


Η άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στην 114 Π.Μ. στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα θωρακίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της απέναντι στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα αναδεικνύεται με τις ευλογίες των συμμάχων σε ένα σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως ένας θεματοφύλακας της ασφάλειας και της ειρήνης.


Μπροστά στις νέες τουρκικές προκλήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές γεωπολιτικές εξισώσεις, η χώρα προχωρά με συνέπεια στη θωράκιση της επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ σε ένα ολιστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με την προσθήκη αεροσκαφών, φρεγατών και άλλων όπλων πρώτης τεχνολογίας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την υλοποίηση του επίμαχου κορυφαίου project ενώ φροντίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το στηρίζει επικοινωνιακά, ανεβάζοντας τις μετοχές του στο ακροατήριο που έλκεται από τα εθνικά θέματα.


Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη του σχεδίου με τον κωδικό "πολυσχιδής διπλωματία” έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια εμφανίζεται ενδυναμωμένη στο διεθνές status quo, διαδραματίζοντας ένα κομβικό ρόλο στα δρώμενα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια παλινωδιών και λαθών από την Κυβέρνηση Τσίπρα που στοίχισε στην εικόνα της χώρας στο εσωτερικό της Ε.Ε, επιδείνωσε τις διμερείς σχέσεις με κράτη-κλειδιά όπως η Ρωσία, η ελληνική διπλωματία έχει μπει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια νέα εποχή, αξιοποιώντας τα συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ΝΑΤΟ.

Οι στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική σκακιέρα έχουν προκαλέσει άγχος και εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν που, όπως ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα, ακολουθεί τη στρατηγική της πόλωσης για να εξάγει την εσωτερική κρίση που βιώνει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη