24 Φεβ 2023

Δημοσκόπηση Reuters: Οι Αμερικανοί αρχίζουν να κουράζονται με τη στήριξη στην Ουκρανία


Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να τόνισε την ανάγκη για υποστήριξη στην Ουκρανία με το αιφνιδιαστικό ταξίδι που πραγματοποίησε στη χώρα τη Δευτέρα, αλλά στις ΗΠΑ το κύμα υποστήριξης για την αποστολή και άλλων όπλων στο Κίεβο αρχίζει να αποδυναμώνεται.



Η στήριξη μεταξύ των Αμερικανών για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώθηκε στο 58%, σύμφωνα με νέα έρευνα Reuters/Ipsos, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 Αμερικανοί και διεξήχθη από τις 6 Φεβρουαρίου στις 13 Φεβρουαρίου. Τον Απρίλιο του 2022 το 73% είχε δηλώσει την υποστήριξή του σχετικά με την αποστολή όπλων σημειώνει το Reuters. Μάλιστα η πτώση ήρθε λίγο μετά την επίσκεψη που είχε κάνει ο Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Ο δισταγμός που εκφράζουν οι Αμερικανοί έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται σφοδρή επίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους για την άνευ όρων στήριξη προς το Κίεβο. Οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι διαφωνούν με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους, το οποίο περιορίζει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν από τον Μπάιντεν να προχωρήσει σε άμεσες περικοπές δαπανών, έτσι ώστε να τιθασευτεί το τεράστιο έλλειμμα λόγω των δισεκατομμυρίων που δίνει η κυβέρνηση στην Ουκρανία. Η άνευ όρων βοήθεια στην Ουκρανία ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει και στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του 2024. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, άσκησε σφοδρή κριτική στην «λευκή επιταγή» του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Παράλληλα η αλλαγή στάσης προς την Ουκρανία παρατηρείται σε άλλες χώρες. Στα τέλη του περασμένου έτους παγκόσμια δημοσκόπηση της Ipsos είχε δείξει μεν ότι η πλειοψηφία μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία. Από την άλλη, όμως, υπήρξαν διαφωνίες σε χώρες, όπως την Ουγγαρία και την Ιταλία. Και φυσικά όσο περνάει ο καιρός δεν αποκλείεται να αρχίζουν και άλλα κράτη να αλλάζουν τη στάση τους.

Πηγή: Reuters
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη